Articolul se referă la temele:

International Language Training Center — lumea comunicării și a cunoștințelor, lumea prietenilor și a bunei dispoziții!

Cursuri de limbi străine:

Dezvoltarea psihica a copilului la 6-11 ani0

Dezvoltarea psihica a copilului in perioada scolara, intre 6 si 11 ani, este intr-un progres continuu. Este o perioada presarata cu o multime de emotii si trairi noi pe care copilul trebuie sa invete sa le controleze si sa le foloseasca in beneficiul lui.

La 6-7 ani

Din punct de vedere intelectual si psihologic, copilul se afla la inceput de drum in ceea ce priveste achizitiile intelectuale sau cognitive. Odata cu inceperea scolii, are ocazia sa invete o multime de lucruri noi, care-i stimuleaza inteligenta si ii dezvolta cultura generala. De asemenea, incepand cu varsta de 6 anisori, copilul se va confrunta cu emotii si stari noi si va fi nevoit sa le faca fata si sa le controleze eficient.

Din punct de vedere emotional, este o varsta inca dominata de nesiguranta si temeri, uneori nejustificate. Este incapabil sa accepte critici sau pedepse si sa-si asume vina in situatiile care o cer.

Sub presiunea stresului specific virstei, poate dezvolta balbism, care ii poate afecta dezvoltarea intelectuala. Insa, in cele mai multe cazuri, este o problema trecatoare, care tine doar pina cind copilul se adapteaza la noi situatii si experiente. Memoria incepe sa fie din ce in ce mai organizata si poate chiar sa invete sa scrie si sa citeasca.

La 8-9 ani

Intre 8-9 ani, copilul incepe sa aiba primele secrete si sa simta din ce in ce mai mult nevoia de intimitate. Este momentul in care, daca nu ati facut-o pana acum, trebuie sa ii asigurati un spatiu personal, doar al lui si ceva timp singur, in propria intimitate.

Are asteptari inalte de la propria persoana si trece prin perioada in care autocritica este la cote maxime. I se pare ca nu face nimic bine si chiar spune adesea acest lucru: nu sunt bun la nimic, nu fac nimic bun.

Si curiozitatea va persista in dezvoltarea lui emotionala. Copilul incepe sa fie din ce in ce mai interesat de cauzele sau motivele pentru care se intampla anumite lucruri. S-a constatat ca la aceasta virsta copilul pune foarte multe intrebari legate de sarcina si nastere.

Este in perioada in care isi exprima din plin afectiunea, isi ofera ajutorul, este vesel si jovial, dar la fel de bine are momente in care este obraznic, egoist, are pretentii nejustificate si vrea sa fie autoritar in relatia cu ceilalti. Si temerile care predominau in etapa prescolara incep sa se rareasca si sa se diminueze in intensitate. Inca mai manifesta frica de anumite lucruri, insa sunt temeri rezonabile, justificate pentru aceasta virsta.

La 10-11 ani

Pe la 10-11 ani, copilul incepe sa faca trecerea la pubertate, o noua etapa a copilariei, marcata de schimbari semnificative din punct de vedere emotional. Schimbarile de la pubertate isi pun foarte mult amprenta asupra dezvoltarii lui psihologice. In primul rand ca incepe sa devina mai interesat de propria imagine, de modul in care se imbraca, de ce impresie au ceilalti despre el. Vrea din ce in ce mai multa intimitate si este preocupat de relatiile cu prietenii si ceilalti copii. Activitatile scolare intra din ce in ce mai mult printre preocuparile lui. Talentele incep sa iasa la suprafata, iar pasiunile si interesele pentru anumite activitati sunt doar temporare. Insa talentele native trebuie cultivate din primele momente in care copilul da semne ca are inclinatii spre ele.

Pornirile agresive incep sa se domoleasca. Copilul capata mai mult autocontrol. Nu este o etapa a copilariei dominata de agresivitate, ci mai degraba de sensibilitate. Copilul se afla intr-o perioada sensibila si are nevoie de parinti alaturi de el, pentru a-l ajuta sa se descurce cu emotiile si schimbarile prin care trece.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Dezvoltare»

Articole populare a rubricii «Dezvoltare»