Articolul se referă la temele:

Ce facem în caz de strabism la copii?0

Există patru opinii greșită cu privire la strabismul la copii, care ar putea împiedica vindecarea acestei afecțiuni: "va trece de la sine", "oricum nu vom reuși să tratăm", "mai bine are privire încrucișată, decât să permitem intervenția chirurgicală" și "ochelari în cazul strabismului — aceasta este pentru totdeauna".

Ce reprezintă un fals strabism?

De regulă, de la sine trece doar strabismul "fals" al nou-născuților, legat de imaturitatea sistemului nervos, care se menține în primele șase luni. Abaterea periodică a ochiului la copiii mai mici de 6 luni este o normalitate. După 7 luni, să aștepți până "va trece de la sine" nu se poate. Dar și această formă timpurie ar trebui să fie coordonată de medic, deoarece s-ar putea să fie problema cu adevărat și nu una falsă.
De asemenea, există iluzia optică de strabism. Dacă bebelușul are un pod nazal larg și fantă pe diagonală a pleoapelor, la prima vedere s-ar părea că copilul are o vădită privire încrucișată. Pe la 3 anișori, năsucul se mărește, orbita ochiului devine mai mare și această iluzie optică trece. De obicei, asemenea cazuri în familie se repetă având rezultate favorabile. Dar, evidența la medic oricum va fi binevenită.

Ce semnifică strabismul real la copii?

Există peste 20 de tipuri de strabism. Pentru fiecare tip — modalitatea și durata proprie de tratament.
Strabismul real apare, de regulă, la 3-5 ani, cel convergent fiind mai des întâlnit, decât cel divergent. Cea mai răspândită cauză a afecțiunii — hipermetropia și astigmatismul; cea mai rară — înnăscută sau miopia precoce.
Știm deja că hipermetropia în +3 dioptrii este un fenomen obișnuit până la vârsta de 6 ani. Dar când este mai mare decât 3 dioptrii, copilul forțează privirea, pentru ca conturul obiectelor să fie clar. Această forțare reprezintă cauza primară a apariției strabismului la copii (unul dintre ochi încrucișează privirea spre nas).
În general, legăturile binoculare, la fel ca și alte funcții ale vederii, se maturizează lent și din acest motiv, în copilărie pot fi afectate ușor. Pe fundalul unor anumite premise, strabismul la copii ar putea fi provocat de la febră înaltă, traumă fizică sau psihică.

Ce complicații ar putea apărea din cauza strabismului?

Din păcate, strabismul creează nu doar probleme de ordin estetic și psihologic. Ar putea cauza scăderea vederii.
Pentru a evita haosul, sistemul vizual blochează transmiterea imaginilor spre creier, care este percepută de ochiul încrucișat. Aceasta, la rândul său, conduce spre o deformare și mai mare a ochiului (creierul parcă l-ar exclude din joc). La ochiul încrucișat treptat se reduce acuitatea vizuală, adică se dezvoltă ambliopia, așa-numita orbire din cauza neutilizării. Această situație, în care ochiul din punct de vedere anatomic este sănătos nu poate percepe imaginea, din motic că între el și cortexul cerebral nu este formată legătura necesară.
Pe lângă aceasta, în cazul strabismului este imposibilă vederea stereoscopică, adică vederea volumetrică, ceea ce înrăutățește orientarea în spațiu. Așadar, este necesar să tratați strabismul, mai mult decât atât în cel mai ferm mod.

Cum este tratat strabismul la copii?

  • Strabismul poate fi tratat. Uneori, aceasta se face timp de 6 luni, alteori până la 3-4 ani și mai mult.
  • Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât efectul este mai semnificativ, deoarece sistemul vizual al copiilor se află într-o continuă evoluție și este extrem de mobil. La vârsta școlară este necesar să obțineți reabilitare maximă. Și viciversa: cu cât copilul este mai mare, cu atât mai greu este să obții rezultate chiar și prin intervenție chirurgicală, iar reabilitarea completă va fi problematică.
  • Strabismul se tratează cu succes fără operație. 97% dintre copii se debarasează de această problemă pentru totdeauna și fără urme. Tratamentul, de obicei, este unul complex. În cazul prezbitismului sau a miopiei, copilului i se va indica purtarea ochelarilor. Uneori ochelarii tratează definitiv strabismul la copii și ulterior aceștia nu mai sunt necesari. Aveți în vedere, în afară de ochelari întotdeauna sunt folosite și metode de trataement cu ajutorul aparatelor. Acestea au drept scop tratamentul ambliopiei (dacă aceasta persistă) și restabilirea vederii stereoscopice: copilul este învățat să unească informația primită de la ochiul drept și cel stâng, creând o imagine vizuală comuună.
  • Dacă sunt indicații pentru intervenție chirurgicală, cel mai bine aceasta să nu fie amânată. Cu atât mai mult că metodele moderne ale chirurgiei oculare sunt destul de sigure: bisturiul a fost înlocuit de laser. Dacă anterior mușchiul globului ocular era tăiat de la punctul de alipire și era cusut în alt loc, mai mult decât atât era necesar de a fi efectuate câteva operații, atunci actualmente lucrurile stau absolut altfel. După efectuarea intervenției chirurgicale este necesar același tratamanet cu utilizarea diferitor aparate, care completează purtarea ochelarilor.

Ce complicații pot apărea după efectuarea operației pentru strabism?

De cele mai multe ori, este hipercorecția unui asemenea defect precum e strabismul — când apare abaterea ochiului în direcția opusă. De regulă, astfel de complicații pot surveni la adolescenți, dacă operația a fost efectuată unui copil mai mare de 4-5 ani. Această este încă un fapt care argumentează că problema trebuie soluționată cât mai curând posibil.

Scopul final în tratamentul strabismului la copii — vedere înaltă fără ochelari în timpul poziției simetrice a ochilor și a vederii stereoscopice. Și acest obiectiv este realizabil.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»