Articolul se referă la temele:

Screening-ul în medicină. Efectuarea investigațiilor în Republica Moldova0

Screening-ul în medicină. Efectuarea investigațiilor în Republica Moldova

Mulţi dintre noi au auzit probabil de "screening" şi mulţi, din obişnuiţă, asociază acest termen cu vreo tendinţă modernă în medicină. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, periodic, sunt anunțate programe de screening. Oamenii de rând nu prea ştiu ce "mâncare de peşte este aceasta", cine are dreptul şi cine nu să participe la aceste screnning-uri, când se desfăşoară şi cu ce scop.

Ninneli Guler, şef-adjunct la Centrul de Sănătate nr.1, Orhei, ne-a oferit câteva informaţii la tema respectivă.

Ce este un screening?

Screening este un control profilactic de care beneficiază GRATIS toate persoanele înregistrate pe listele medicului de familie, se efectuează în scopul prevenirii şi controlului maladiilor non-comunicabile, maladii ce reprezintă principalele cauze ale mortalităţii populaţiei.

Aceste examene profilactice, ce includ investigaţii de laborator şi instrumentale, se efectuiază în volumul stabilit de ordinile Ministerului Sănătăţii.

Maladii care sunt cel mai frecvent "monitorizate"

 • Maladiile oncologice (cancerul mamar, cancerul glandei tiroide, cancerul de col uterin, cancerul de piele);
 • Maladiile cardio-vasculare;
 • Diabetul zaharat;
 • Tuberculoza.

Periodicitatea controalelor profilactice

Persoanele de la 18 ani, fac anual investigaţii la:

 • Antropometrie (măsurarea masei corpului, a înălţimii, aprecierea indexului mesei corporale).
 • Măsurarea tensiunii arteriale.
 • Examinarea pielii, ganglionilor limfatici, glandei tiroide, glandei mamare.

Femeile de peste 25 de ani, o dată la 2 ani , fac investigaţii la:

 • Cancerul de col uterin prin examenul citologic ecto şi endocervical.

Persoanele de peste 40 de ani, fac investigaţii la:

 • Tonometria oculară (o dată la 2 ani);
 • Colesterolul seric (anual).

Persoanelor de peste 45 de ani şi a celor din grupul de risc, anual, li se măsoară glicemia, iar celor din grupul de risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză şi grupurilor periclitante (persoanele ce contactează în activitatea lor cu un flux mare de oameni — profesorii, lucrătorii din sfera alimentaţiei, a transporturilor, etc.) — anual, li se efectuează microradiografia.

Screeningu-ri pentru copii, în programele de stat ale Ministerului Sănătăţii sunt doar acele controale generale care se execută la 1, 3, 7, 10, 14 şi 18 ani. Ele includ consultaţia pediatrului, a ORL-istului, oftalmologului, neurologului, ortopedului şi analiza de urină, analiza generală de sânge şi analiza masele fecale la ouă de helminţi.

Programe speciale de screening

Pe lângă screning-urile standart, care sunt stabilite de programul de stat, uneori, se desfăşoară screening-uri adiţionale. Ele sunt mai degrabă nişte proiecte care se desfăşoară fie doar în capitală, ori în câteva raioane ale ţării, fie doar în unul singur. Aceste screening-uri sunt mult mai complexe, sunt însoţite de seminare, cursuri de instruire pentru lucrătorii medicali sau simpli cetăţeni. Se desfăşoară pe o scurtă perioadă de timp şi în dependenţă de proiect, vizează doar o anumită categorie de persoane: femeile însărcinate, bolnavii de tuberculoză ori persoanele cu diabet zaharat.

Spre exemplu, în raionul Orhei, menţionează Ninneli Guler, din a doua jumătate a anului 2013, derulează un program-screening ce include efectuarea GRATIS a mamografiei la femeile de 50-65 de ani. "Orice femeie cu vârsta de peste 50 de ani, o dată în 5 ani, trebuie să îşi facă o mamografie. Până acum toate femeile din Orhei, mergeau la Chişinău să treacă această investigaţie(majoritatea achitau acest serviciu), pentru că în Orhei, nu aveam un mamograf. Graţie acestui proiect-screening, avem totul pe loc. Acestea sunt avantajele proiectelor adiţionale de screening."

Pentru a fi la curent cu programele de screening din localitatea dvs., întrebaţi medicul de familie. Nu uitaţi nici de simplele controale profilactice! Fiţi conştienţi de importanţa prevenirii maladiilor şi mergeţi la medicul de familie, înainte de a fi nevoiţi să trataţi boala.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»