Centrul educațional "Tainele Сopilăriei": creștem copii intelegenți3

Centrul educațional "Tainele Сopilăriei": creștem copii intelegenți

Părinții de astăzi au un ritm al vieții destul de accelerat, mamele moderne sunt încadrate în diverse activități, astfel, rareori, concediul maternal se întinde mai mult de doi ani. Dar cu cine rămâne copilul la o vârstă atât de fragedă? Dacă nu-i lăsați cu bunica sau bona, iar la creșă vă deranjează numărul mare de copii în grupă, o alternativă bună ar fi centrele de dezvoltare care oferă programe pentru copii de diferite vârste.

Recent am avut ocazia să vizitez un asemenea centru și mă grăbesc să vă împărtășesc câteva impresii. Cine știe, poate anume programele propuse de acest centru se vor potrivi perfect copilului dumneavoastră.

Cum am pășit pragul centrului educațional "Tainele Copilăriei", am rămas plăcut surprinsă. Deși este amplasat în incinta unui centru comercial, sala în care se desfășoară activitățile cu copiii este luminoasă, colorată și dominată de liniște. La recepție m-a întâmpinat Lilia Rojco, administratoarea centrului educațional, care cu drag mi-a povestit despre "Tainele Copilăriei".

Atmosferă caldă, colorată și prietenoasă

Atunci când alegem grădinița, școala sau o secție sportivă pentru copil, atragem atenție zonei în care este amplasată aceasta, numărului de copii în grupă, metodelor de predare, programului propus, nivelului de pregătire a cadrelor didactice. Bineînțeles, toate aceste aspecte sunt importante, dar să nu uităm că acolo vom merge nu noi, părinții, ci copilașii noștri, pentru care la fel de importantă este ambianța, atmosfera caldă și prietenoasă. La centrul educațional "Tainele Copilăriei" toate aceste aspecte au fost bine gândite, astfel încât copiilor să le fie asigurat atât confortul fizic, cât și сel emoțional.

"La noi copiii vin cu drag și cu greu pleacă acasă. Aceasta probabil se datorează faptului că îi primim cu căldură, le oferim dragoste, le creăm toate condițiile pentru a se simți ca acasă. Considerăm că un centru educațional care primește copii de la 1 anișor, trebuie să dispună de un spațiu cât mai colorat, cald și luminos; de jucării de calitate, dar, în primul rând, de cadre didactice care să iubească cu sinceritate copiii. Educatoarea noastră este și ea mămică și are o experiență vastă în domeniu educațional. Permanent surprinde părinții și copiii cu activități noi, cu idei interesante, dar și cu un comportament exemplu.", povestește Lilia Rojco.

Programe ce ajută copiii să treacă cu ușurință perioada de adaptare la grădiniță și/sau la școală

Programele educative propuse sunt bine structurate și clar definite. Acestea au fost concepute în primul rând pentru a oferi copilului o bună pregătire pentru grădiniță și apoi pentru școală. Datorită faptului că grupele sunt mici, educatorul reușește să atragă atenție fiecărui copil în parte.

"Copiii au un ritm de dezvoltare diferit. De exemplu, dacă am luat doi copii de 4 ani, unul ar putea avea un anumit nivel de dezvoltare, anumite cunoștințe, celălalt alt nivel. De aceea, preferăm să lucrăm în grupe cu puțini copii, pentru a putea atrage atenția cuvenită fiecărui copil în parte."

De aceea, grupele sunt bine structurate și cu obiective determinate

Mini-grădiniță — program special conceput pentru copiii de 1,5-3 ani. Timp de patru ore, picii sunt încadrați în diferite activități. Astfel, copilașii își încep dimineața cu gimnastica pe ritmurile unei melodii vesele. Ulterior se desfășoară activitatea propriu-zisă. În fiecare zi este studiată o temă nouă, care este împărțită pe subteme.

"Copiii sunt micuți, de aceea o activitate durează 20 de minute, apoi încă 20 de minute durează atelierul de creație. Mai întâi comunicăm, apoi lucrăm cu imagini, după care efectuăm o lucrare practică la tema zilei. Copiii cu entuziasm creează lucrări cu propriile mânuțe și sunt nerăbdători să le prezinte părinților."

La activitățile practice se lucrează cu plastelina, acuarela, hârtia colorată, dar și cu alte materiale care sunt la îndemâna oricui.

"În primele zile de frecventare a centrului nostru, copilașii nu au nici cea mai vagă ideea ce pot face cu acele materiale care li se oferă pentru partea practică a activității. Însă, după ce vin cu regularitate la noi o anumită perioadă, le este dezvoltată răbdarea, astfel când le oferim un material, de exemplu plastelina sau hârtia colorată, ei știu deja că vor avea de modelat sau va trebui să facă o aplicație."

În afară de activitățile descrise, copiii au parte și de momente de relaxare — teatru de păpuși, dansuri, jocuri, o mică gustare (ceai, biscuiți, fructe).

Pregătire pentru școală — pentru copii de 4-7 ani. Urmând acest program, atunci când merge în clasa întâi, copilul este totalmente pregătit. El știe să mânuiască stiloul, cunoaște elementele de bază ale matematicii, ale citirii, are cunoștințe elementare despre lumea înconjurătoare, îi este dezvoltată logica.

"Cât privește scrierea literelor, nu insistăm pe scrierea literelor de mână, ci pe a celor de tipar. Deoarece, suntem de părerea că copilul trebuie să învețe literele de mână la școală, sub coordonarea primei învățătoare."

La activități se lucrează cu diverse materiale didactice. Copiii formează cuvinte prin joc, construiesc litere sau cifre din puzzle, calculează pe bețișoare, lucrează în fișe speciale.

La finele activității, micii discipoli efectuează o lucrarea hand made, astfel le este dezvoltată gândirea, motorica, răbdarea, atenția, gustul estetic etc.

La atelierele de creație, copiii confecționează obiecte utile

O dată în săptămână, centrul educațional desfășoară ateliere de creație pentru copii de vârstă preșcolară. În cadrul acestor ateliere se lucrează cu lână, stofă, hârtie și multe alte materiale. Copiilor le este interesant, deoarece lucrările pe care le confecționează le sunt ulterior de folos.

"Recent am confecționat suporturi pentru creioane, pentru care am utilizat un simplu pahar de unică folosință și fire de lână. La un alt atelier am realizat rame pentru poze, copiii erau entuziasmați pentru că mergând acasă și-au pus poza proprie în acestea. Prin aceste ateliere, dezvoltăm la copii nu doar creativitatea, ci și răbdarea, gândirea, logica. Sunt niște deprinderi care le vor fi utile în viață. Mai mult chiar, acestea contribuie la formarea caracterului copilului".

Opinia părinților ai căror copii frecventează centrul educațional "Tainele Copilăriei"

Se spune că unul dintre cele mai efective criterii de alegere a unui centru educațional pentru copil, este opinia altor părinți, ai căror copii deja frecventează instituția respectivă. Deci, mi-a fost și mie interesant să aflu ce impresie le-a lăsat acest centru și pedagogii de aici altor părinți. Iată ce am aflat:Apropo, la "Tainele Copilăriei" puteți organiza și ziua de naștere a copilului. Animatorii de aici vor transforma aniversarea piciului dumneavoastră într-o sărbătoare de neuitat.
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Până la 1 an»

Articole populare a rubricii «Până la 1 an»