Dureri de spate — cauze și metode alternative de tratament1

Dureri de spate — cauze și metode alternative de tratament

Durerile de spate — cu această problemă se adresează oamenii cel mai des la medic, în special cei care lucrează mult. Ne referim nu doar la munca fizică — ridicarea greutăților, statul prelungit în picioare, ci și la activitățile intelectuale — statul pe scaun, poziție incomodă la calculator.

Durerea reprezintă un simptom, iar motivele pot fi foarte diferite. Prin urmare, și metodele de tratament variază. În unele cazuri, tratamentele medicamentoase sau chiar intervențiile chirurgicale sunt indispensabile, dar de multe ori problema poate fi soluționată prin metode mult mai blânde, prin tratamente alternative. Dar este foarte important să înțelegeți — alternative — nu înseamnă dubioase sau la cine o fi.

Spatele, coloana vertebrală — o parte a corpului foarte importantă și complicat formată, din acest motiv un maseur ales la întâmplare i-ar putea cauza involuntar un prejudiciu imens. Tratamentul, totuși, trebuie să fie efectuat de medici, kinetoterapeuți și profesioniști în domeniu, inclusiv în domeniul medicinii alternative.

Igor Scobioală este unul din acei medici care încearcă în practica lor să găsească un echilibru între medicina clasică și metodele alternative ușoare. Nu abuzează cu niciuna dintre acestea, folosind doar ceea ce este necesar pentru fiecare caz. Neurolog cu vastă experiență, specialist în domeniul reabilitării neurologice și fizioterapie, hirudoterapeut — mai bine de 5 ani a activat în cadrul unui sanatoriu cu profil neurologic, iar acum conduce propria clinică "Neuromed Sf. Luca".

Anume d-lui ne-am adresat pentru a afla care sunt cauzele și metodele blânde de tratament a durerilor de spate, iar informația obținută o prezentăm în acest articol.

Cauzele durerilor de spate

De cele mai multe ori, durerilor de spate sunt determinate de o combinație de factori, cum ar fi suprasolicitarea sau forțarea mușchilor și a ligamentelor ce susțin coloana vertebrală. Este vorba despre un mod nesănătos de viață, hipodinamia, deprinderi dăunătoare, alimentație incorectă. Spre exemplu, alcoolul perturbă alimentarea cu sânge a mușchilor, apare hipoxia, ceea ce duce la diverse manifestări negative, inclusiv dureri de spate.

O cauză ar fi și munca fizică grea, de exemplu la constructori, sau statul prelungit în picioare a frizerilor. Cei care permanent stau la calculator în poziție greșită, suferă frecvent de supra-tensiune la nivelul coloanei vertebrale în zona cervicală.

Durerile de spate sunt cauzate și de postura incorectă. Este foarte important încă din copilărie să învățați copilul să aibă o postură dreaptă. Procurați-i scaun comod, potrivit vârstei, și nu unul ce se rotește, ci static. Un alt factor periculos — greutățile neuniforme pe umeri, spre exemplu purtarea genții cu laptop sau hârtii pe un singur umăr. Tocurile înalte, de asemenea, sunt nedorite. Înălțimea de 3-4 cm a tocurilor este permisă, dar tot ce e mai înalt deja nu reprezintă încălțăminte pentru purtare zilnică. Apropo, purtarea zilnică a tocurilor înalte contribuie și la apariția problemelor ortopedice.

Și poziția incomodă în timpul somnului ar putea crea probleme. Cât privește salteaua — mai bine o saltea dură, decât una moale. Alegeți perne nu prea mari, astfel atunci când stați în poziție culcată, gâtul să stea drept.

Hipotermia frecventă, la fel are efect negativ asupra spatelui. Persoanele care lucrează în camere frigorifice sau pe stradă cunosc acest lucru nu din auzite.

Toate cauzele enumerate mai sus, pot contribui la supratensionarea aparatului musculo-ligmentar al spatelui, are loc presiunea asupra nervului, iar, prin urmare, survine și durerea. Asemenea probleme sunt soluționate destul de ușor, prin corectarea stilului de viață, câteva proceduri de recuperare și respectarea recomandărilor medicului.

Dar, o durere de spate ar putea semnala despre existența unor probleme mult mai grave. Acestea pot fi legate direct de coloana vertebrală, de exemplu: hernia dorsală, spondilita anchilozantă, traume, chiar tumori. Iar uneori cauza ar putea fi o boală care nu se referă la aparatul locomotor. Spre exemplu, pielonefrita, adenoma de prostată, chiar ulcerul și pancreatita — acestea la fel se pot manifesta prin dureri de spate.

Anume din acest motiv, să soluționezi problema durerilor de spate prin simplu masaj este greșit, ba chiar periculos. În primul rând trebuie să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnozei, să identificați cauza durerii, apoi să alegeți metoda adecvată de tratament. Posibil în cazul dvs anume masajul va fi de folos, dar, ar putea fi necesar și alt tip de tratament.

Metode de tratament

Așadar, să vorbim despre metodele alternative eficiente în tratamentul bolilor de spate, cum funcționează acestea și când pot fi aplicate. Doctorul Igor Scobioală subliniază — metodele alternative de tratament în nici un caz nu le exclud pe cele medicamentoase.

Există boli în cazul cărora anumite preparate sunt indispensabile și să le anulați doar din motiv că vă simțiți puțin mai bine, de exemplu după hirudoterapie, categoric nu se permite. Față de orice tratament trebuie să manifești o atitudine rezonabilă, dar să nu devii fan doar a metodelor alternative, respingând medicina tradițională sau viceversa. /p>

Fizioproceduri

În cazul durerilor de spate, sunt eficiente asemenea proceduri fizioterapeutice, precum electroforeza, magnetoterapia, amplipulsterapia, miostimularea, galvanizare și ionoforeza. Aceste metode de tratament vor contribui la ameliorarea circuitului sangvin, diminuarea spasmului muscular și a inflamației, iar în rezultat — dispariția durerii.

În plus, prin intermediul acestor metode pot fi introduse medicamentele fără a produce durere, în cazul în care doar aplicarea aparatelor nu este suficientă. Bineînțeles, este nevoie de mai multe proceduri, de un curs de 8-15 proceduri, cu o frecvență de aproximativ o zi. Metodele respectate pot fi aplicate pe rând sau în paralel, aceasta decide medicul neurolog. La fel ca și în cazul altor metode de tratament, procedurile fizioterapeutice au indicații și contraindicații. Contraindicația de bază — bolile oncologice.

Hirudoterapia

Tratamentul prin lipitori medicale ajută la soluționarea unui spectru larg de probleme. Este o metodă naturală, efectivă și inofensivă. Faptul că lipitorii elimină "sângele rău" reprezintă un mit, de fapt, efectul terapeutic datorită a peste 100 substanțe active, pe care acestea le secretă în sânge. Este un complex surprinzător, care conține toate substanțele necesare — în primul rând este eliminat anestezicul, care diminuează durerea, apoi agenții de subțiere a sângelui, care curăță limfa ce elimină toxinele din organism.

După — elementele antispastice, iar, în cele din urmă, cele antiseptice. Anume din acest motiv, rănile după aplicarea lipitorilor, aproape niciodată nu se inflamează. Lipitorile medicale sunt cultivate în biofabrici și sunt de unică folosință.

Atunci când se aplică hirudoterapia, efectele benefice se observă deja după a doua procedură, dar pentru un curs complet sunt necesare 8-15 proceduri, cu o periodicitate de 2-3 ori pe săptămână. Numărul de lipitori depinde de greutatea persoanei și începe de la 2 bucăți.

Efectul acestui tratament este complex, pe lângă spate, se observă îmbunătățiri și la nivelul altor sisteme ale organismului. Are loc detoxifierea, dispar constipațiile, se îmbunătățește aspectul exterior al pacientului. Foarte bine funcționează asupra problemelor hepatice.

Mezoterapia paravertebrală

Această metodă reprezintă o bună alternativă pentru blocade, pentru administrarea intravenoasă sau intramusculară a medicamentelor. În cazul mezoterapiei paravertebrale, sub piele sunt injectate diferite cocktailuri din preparate medicamentoase, vitamine, analgezice — direct în zona dureroasă. Avantajul metodei constă în faptul că prin maniera respectivă de administrare a medicamentului, se formează un "depozit" de medicamente care intră treptat în sânge, asigurând un efect anti-inflamator și analgezic de durată.

Procedura nu se efectuează frecvent, la fel ca niște injecții obișnuite, ci o dată la 2-3 zile (iar la îmbunătățirea stării și o singură dată) și are un efect local bun. Astfel, nu se manifestă acțiunea sistemică a preparatelor (acțiune nocivă asupra mucoasei gasrtointestinale).

Masajul

Deși masajul este prima ce le vine în cap multor oameni la apariția durerilor de spate, această procedură nu se indică de fiecare dată. De exemplu, în cazul herniei, masajul ar putea doar înrăutăți situația. Înainte de toate, neurologul ar trebui să determine cauza bolii, și doar după aceasta să decidă dacă este sau nu necesar masajul.

În cazul în care se decide că masajul este necesar, doar un specialist cu experiență în tratatmentul și reabilitarea medicală, poate efectua masaj curativ, care va contribui la ameliorarea și nu la agravarea durerilor de spate.

Pentru ca tratamentul să fie de succes, sunt necesare minimum 8 proceduri de masaj.

Tratamentul cu ventuze

O bună modalitate de tratare a durerilor de spate care apar în urma unui efort fizic prea mare, dar și a celor articulare este terapia cu ventuze. Poziționate corect, ventuzele ajută la îmbunătățirea circulației sangvine din zona dureroasă, la reducerea inflamației și relazarea mușchilor, astfel încât supărătoarele dureri dispar.

Atunci când se aplică pe corp, ventuzele din sticlă formează la nivelul pielii un vid sau un semi-vid. Căldura emanată în interiorul ventuzei are efect benefic și ajută la ameliorarea durerilor.

Pe lângă beneficiile pe care le aduce în cazul durerilor de spate, bolilor reumatismale, articulare și respiratorii, tratamentul cu ventuze mai este recomandat și pentru a grăbi eliminarea toxinelor din organism. Aplicarea ventuzelor acționează direct asupra țesuturilor, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsime, respectiv la eliminarea toxinelor din organism.

Terapia cognitiv-comportamentală

O latură foarte importantă a tratamentului este discuția pacientului cu medicul, cu scopul de a orienta pacientul în direcția corectă, de a-l învăța să reacționeze corect la boală și de a-I face față, de a-l convinge că este capabil să depășească situația neplăcută.

Printre pacienți, există o mare parte dintre cei la care durerile sunt cauzate de factori psihologici, iar dacă excludem această componentă, se dovedește că de fapt durerea este suportabilă. Există o altă extremă — pacienții care sunt obișnuiți să suporte durerea, iar la medic să se adreseze doar atunci când situația este destul de gravă. Asupra acestor particularități ale pacienților, este posibil și trebuie de lucrat.

De asemenea, se discută despre modul sănătos de viață, nutriție, se acordă atenție sporită "gestionării durerii" — pacientul este instruit cum să se aplece corect, ce exerciții să efectueze pentru a-și îmbunătăți starea. Se dezvoltă responsabilitatea față de propria sănătate.

Experiența demonstrează că prin diagnostic corect, prin alegerea și aplicarea competentă a metodelor alternative de tratament, acestea din urmă dau rezultate bune și ajută cu succes la soluționarea multor probleme, ce se manifestă prin dureri de spate.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Neuromed Sf.Luca — Медицинский центр Buiucani, str. Floresti 16 Tel.: 069 23-50-15, 061 08-34-34 www.neuromed-sfluca.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu