Articolul se referă la temele:

Carolina Portărescu și bijuteriile sale hand made3

Carolina Portărescu meştereşte cercei, pandative, broșe, inele din cocos, lemn, fir metalic, plută, mătase, pietre naturale. Tinde să fie unică şi originală. Chiar dacă mânuieşte polizorul şi sfredelul mai ceva ca un bărbat, în creaţiile sale nu e urmă de brutalitate. Dimpotrivă, toate sunt de o rară feminitate şi gingăşie.

Carolina, bijuteriile pe care le confecţionezi poartă numele de "CaroLush". Ar înseamna asta, că te iubeşti atât de mult, încât numeşti colecţiile în cinstea ta?

În nici un caz... Tot ce meşteresc, mă reprezintă — de aceea îmi poartă numele.

De unde vine pasiunea asta? De la ce a pornit totul?

Din copilărie. Frecventam diferite cercuri artistice, unde învăţam să croşetez, să decupez, să împletesc. Acasă stricam curele, fuste, rochii bune de mătase de ale mamei şi încercam să fac broşe, agrafe.

Dar, activitatea creativă "serioasă" de când ai început-o?

Totul a devenit mult mai serios cam un an în urmă. Am început a meşteri cercei, pandative, broşe, inele, brăţări.

Îţi aminteşti de prima ta lucrare?

Desigur! O am şi acum, nu s-a vândut. Este o brăţară, se numeşte "Perla regală", e din lemn și e învelită în mătase. Este şi croşetată şi pictată.

Lucrările tale sunt confecţionate din plută, mătase, lemn, cocos, fir metalic aurit sau argintat. Am vazut si cercei din sâmburi, fasole, tinichea. De ce anume această materie primă? Nu e mai uşor să lucrezi, spre exemplu, cu mărgeluțe?

Lucrul cu mărgeluțele e mult mai strict, necesită urmărirea cu stricteţe a unei scheme. Eu imi doresc mai multă libertate în acţiune. Pe foaie îmi fac doar designul unor lucrări, după care în realitate pot să confecţionez cu totul altceva, pot impoviza. E mult mai interesant aşa. Cu sâmburii şi fasolea am experimentat doar.

Dar ce poți spune despre cocos?

Cocosul nesecită mult lucru intens şi mult, multă migală.

Ce drum "parcurge" o nucă de cocos din magazin până a deveni cercei sau pandativ?

Totul porneşte de la alegerea cocosului — trebuie să fie unul de formă alungită. După care îl sparg de la jumătate, scot miezul, însemn cu carioca unde trebuie să fie tăiat, iau polizorul unghiular şi tai bucăţile, pe urmă le ştefuiesc la polizor, potrivesc bucăţile să fie de aceiaşi mărime şi dimensiune (în cazul cerceilor), le fac găuri cu sfredelul, le şlefuiesc cu hârtie abrazivă, le şterg cu buretele umed. Pe urmă, pictez cu vopsea de acril şi mai aplic şi un strat protector de lac.

Sfredel, polizor — sunt instrumete tipic bărbăteşti. Nu ţi-e frică să lucrezi cu ele?

Nu, chiar dacă îmi mai "anin" uneori degetele. Altfel nu pot să-mi meşteresc lucrările. Tata mi-a interzis să mai folosesc polizorul unghiular, e mult prea riscant. Pe viitor el îmi va taia nucile de cocos.

Cine te ajută în acest proces de creare?

Încurajările prietenilor şi licărirea din ochii celor care poartă bijuteriile mele sunt un adevărat ajutor pentru lucrările pe care le creez.

Nici soţul nu-ţi dă o mână de ajutor?

El mai mult se distrează văzându-mă cum lucrez la polizor, poate chiar să-mi facă şi poze. El se ocupă doar de promovarea web a lucrărilor mele.

Fetiţa ta, Tomiris, se implică cumva în procesul de creaţie a mamei?

Chiar dacă are doar 3 anişori, deja îi place să picteze (apropo, cu vopsele profesionale, nu pentru copii) îşi ia câte o bucată de pânză şi începe "a lucra". După care, vine la mine în atelier şi îşi alege cam ce lucrări îi plac şi le poartă. La asta se rezumă implicarea ei.

Dacă singură îţi meştereşti bijuteriile, soţului ce-i mai rămâne să-ţi cumpere?

Eduard mi-a dăruit destule bijuterii până acum, dintre cele mai scumpe. Le port la ocazii speciale.

Când mergi la yardsale-uri, expoziţii, îţi cumperi creaţii handmade ale altor meşteri sau eşti devotată propriilor bijuterii?

Desigur că îmi cumpăr lucruşoare handmade ale altor meşteri. Spre exemplu, pereche mea preferată de cercei este cumpărată de la un târg. Sunt nişte cercei simpli, din plastic, cu nişte piţigoi pictaţi.

Care sunt preţurile bijuteriilor CaroLush?

În dependenţă de materia primă pe care o folosesc (unele lucruri mi le trimite o prietenă din SUA) şi de cât timp îmi ia să cofecţionez un anumit lucru. Prețurile variază de la 30 la 500 de lei.

Doreşti să modifici ceva la bijuteriile tale?

Îmi doresc să cresc la un alt nivel. Materia primă vreau să fie alta, mai am nevoie de un cuptor, intrumente de tot felul…

Prin urmare, vei renunţa la plută, mătase şi cocos?

La cocos — în nici un caz! Rămâne preferatul, pentru că mai păstrează energia şi căldura soarelui tropical, căldură pe care încerc mai apoi s-o transmit bijuteriilor mele.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»