Articolul se referă la temele:

Casă într-o suburbie a Chișinăului — cum ne realizăm visul?2

Problema locuinței, care este atât de vitală pentru multe familii tinere, poate fi rezolvată pe diferite căi. Pentru unii este principial să locuiască în oraș, alții acordă prioritate unor variante curate, din perspectivă ecologică și confortabile, din punct de vedere psihologic. Cunosc unele exemple, când familii tinere cumpărau căsuțe în zone rurale, ce erau departe de conceptul de "suburbie". Probabil, pentru a face o asemenea alegere, ar trebui să ajungi la acea stare de oboseală substanțială de forfota din oraș, aceasta este o chestiune subiectivă și ține de preferințe.

Dar o casă la 3-5 km depărtare de Chișinău — este o opțiune perfectă pentru o familie — libertate deplină pentru copii, aer curat, fără nici un fel de gestionari ai fondurilor locative, iar, uneori, și preț concurențial. Desigur, să găsești o asemenea variantă ideală, nu este simplu, dar cine caută, găsește! Pentru a vă ajuta — vă recomandăm un agent imobiliar. Igor Anton vă va spune cum să procurați, în condiții avantajoase, o casă în apropiere de Chișinău; la ce să atrageți atenția atunci când faceți alegerea și cum puteți economisi.

Игорь АнтонИгорь Антон

Cu cât este mai ieftină o casă în suburbie, decât o locuință similară amplasată în capitală?

Suburbii, sunt considerate regiunile situate la maximum 10 km distanță de Chișinău, cele mai populare sunt: Stăuceni, Durlești, Dumbrava. Și, bineînțeles, acolo prețurile sunt mai mici decât în oraș. Dacă la Chișinău o casă cu 2 etaje, cu o suprafață de 100-150 metri pătrați, plus un lot de pământ de 4 ari, costă 120 mii de euro, atunci în suburbie, o asemenea variantă, poate fi găsită la un preț de 70-80 mii de euro, — diferența este semnificativă. Da, va fi o casă fără reparație luxoasă, dar pentru cei ce pun preț pe spațiu, mediu ecologic, lipsa fondului locativ, această opțiune este mai bună decât un apartament cu 3 odăi în oraș, procurat cu aceeași sumă de bani. Pur și simplu, în vânzare sunt puține case de așa tip. Acum, pe piața imobiliară sunt mai multe case de elită, construite special pentru vânzare, iar prețul lor este de 150-200 mii de euro.

Dacă casa a fost construită "pentru vânzare", nu există riscul ca aceasta să fi fost realizată necalitativ, nu ca "pentru sine"? După ce criterii se stabilește calitatea construcției?

În Europa, înainte de a fi semnat un acord pentru achiziționarea unei case, în mod obligatoriu, este efectuată o procedură de verificare a calității construcției clădirii. Se sfredelesc mostrele, se efectuează o expertiză pentru a cerceta conformitatea normelor de construcție. La noi o asemenea procedură se desfășoară la dorință — cumpărătorul poate comanda expertiza la oficiul de stat de proiectări sau construcții.

La ce să mai atragem atenție, atunci când alegem casa?

  • La adresa juridică — în actele de titlu, trebuie să fie clar indicat că este o casă de locuit, și nu vilă.
  • Prezența rețelelor de comunicație — energie electrică, gaz, telefon, internet, rețea de alimentare cu apă.
  • Apropierea de șosea, acces ușor, astfel încât odată cu începerea sezonului ploios, să nu fiți nevoiți să cumpărați un vehicol de teren.
  • Panta nu este de dorit.
  • Încercați să aflați cu ce scop a fost construită clădirea — pentru sine sau pentru vânzare.
  • Dacă intenționați să procurați o casă din bușteni, în acte trebuie să fie indicat cum și cu ce au fost prelucrați pereții — impregnare antiincendiu, soluție contra gândacilor de scoarță etc.
  • Este de dorit să vă convingeți din ce anume a fost construită casa. Uneori, sub stratul de tencuială, este greu de determinat tipul materialului — bloc de calcar sau beton înspumat. În străinătate, în general, majoritatea caselor se construiesc din beton înspumat, iar o locuință din blocuri de calcar este considerată una de elită.

Poate fi cumparată o casă la un preț mai mic decât cel de cost? Doar acum mulți pleacă din țară și, încercând să-și recupereze banii investiți în construcție, sunt dispuși să vândă casa practic la jumătate de preț.

Din experiență vă pot spune că proprietarul niciodată nu va vinde casa la jumătate de preț — el va prefera să aștepte un an, doi, cinci. Dar mai ieftin decât prețul de cost, e ceva real. De exemplu, recent, colegul meu a vândut la Dumbrava, o casă cu o suprafață de 250 de metri pătrați, cu pereți tencuiți într-un stil arhitectural modern, plus 7 ari de pământ, cu 140 mii de euro, adică la prețul de 400 de euro pentru un metru pătrat. Iar prețul de cost al unei asemenea case — dacă ar fi fost construită de la zero, de la fundament — 450 de euro pentru un metru pătrat. De asemenea, în preț, de regulă, este inclus costul terenului, dar dacă proprietarului acest lot de pământ i-a fost oferit în dar sau a fost procurat în acea perioadă de timp, când prețul pământului era mai ieftin, atunci acesta este gata să reducă prețul de vânzare al casei, fără a include costul total al terenului sau printr-o creștere minimă de preț.

În orice caz, în afară de economii financiare, imaginați-vă ce economii de timp, putere și nervi puteți face. Doar, uneori, procesul de construcție și finisare poate dura 5-10 și chiar 20 de ani. Și e atât de dificil să găsești niște executori profesioniști și onești. Iar să locuiești în confort, ai vrea chiar acum. Desigur, fiecare visează să trăiască într-o casă, care la maxim coincide cu viziunea sa de frumusețe și confort, dar, uneori, proiectul unei case finisate, poate chiar depăși așteptările clientului.

Care ar fi alți factori, ce determină reducerea prețului?

Vânzarea de urgență, dar asemenea cazuri sunt rare. Sau stilul original al casei — cu puțin timp în urmă, de exemplu, eu am evaluat prețul unei case construite în stil "țigănesc", și, deși a fost construită cu investiții mari de bani, n-au fost găsiți mulți doritori de a cumpăra un asemenea "castel".

Totodată, prețul poate fi redus, dacă în apropierea casei începe construcția unui bloc cu multe etaje. În experiența mea, a fost un asemenea caz — proprietarul casei, din start a coborât prețul de la 300-310 mii de euro la 280 mii, deoarece a înțeles că atunci când clădirea cu multe etaje va fi finisată, valoarea casei sale va cădea și mai mult. Iar o casă bună, stilată, amplasată într-un loc favorabil, întotdeauna va avea un preț destoinic.

În general, vânzătorii sunt gata să reducă prețul unei case, maxim până la 20-25 %. Dar, pe de altă parte, există o tendință — cumpărătorii nu sunt dispuși să plătească pentru casă mai mult de 450 de mii de euro. Ceea ce generează reducerea generală a prețurilor pe piața imobiliară. De exemplu, pentru o casă, construită acum 4 ani, inițial estimată la un preț de 750 de mii de euro, acum se oferă cel mult 450 de mii de euro.

Care regiuni sunt considerate cele mai bune?

Dacă în regiunea Moscovei, zonele de elită, cum ar fi Rubleovka, s-au format încă pe timpurile conducătorilor guvernării sovietice, la noi asemenea exemple nu sunt. Înainte se vorbea despre Condrița, ca de "Rubleovka Chișinăuiană", acolo fiind amplasată reședința președinților noștri. Regiunea era considerată de elită, datorită autostradei prezidențiale, absenței ambuteiajelor, până la Chișinău poți ajunge în 10-15 minute. Dar pentru o regiune de elită, în descriere tradițională, acolo nu există infrastructura necesară. Dacă la Rubleovka există Barviha, școli și chiar universități proprii, atunci la noi oricum va fi necesar să vă aduceți copiii la Chișinău, atât la școală, cât și la grădiniță, ba chiar la un centru de dezvoltare pentru copii sau cafenea. În orice caz, de fiecare dată, va trebui să urcați la volan.

Alte regiuni populare, sunt considerate Stăuceni, Dumbrava, Ciorescu, lângă Cricova — deși acestea sunt amplasate la 15-17 km de Chișinău, dar drumul este bun, datorită beciurilor de vin, este liniște și, în ultima perioadă de timp, acolo sunt cumpărate multe case. Acum, de exemplu, acolo se vinde o casă neterminată în apropiere de șosea, — fără lucrări de finisare, 100-120 de metri pătrați, termopane, acoperiș, 6 ari de pământ, la doar 35 de mii de euro. Deși, un teren fără construcție costă 15-17 mii de euro. Deci, în cazul în care prețul de cost al "cutiei" este aproximativ de 150 de euro pentru un metru pătrat, atunci la casa respectivă este de 100 de euro.

Dar dacă am analiza nu casele noi, dar cele "de mâna a doua", "bătrânești" — ca o soluție mult mai accesibilă pentru familiile tinere?

O casă în mediul rural poate costa 15 mii de euro, dar va mai trebui să investească o sumă mare de bani. Dacă este sobă, atunci iarna va trebui să cheltuie mii de lei pentru încălzire, în plus va trebui să procure transport personal, să efectueze reparația acoperișului, lucrări de reparație etc. Adică, dacă adunăm toate cheltuielile, atunci observăm că această opțiune nu este deloc una economă, așa cum ar putea părea inițial. În opinia mea, pentru o familie tânără este mult mai simplu, ușor și confortabil să-și cumpere o mansardă în oraș (despre asta vă vom povesti într-un alt interviu).

Dacă căutați o alternativă ieftină a casei de locuit, puteți apela și la variantele experimentale. De exemplu, niște cunoscuți de-ai mei au un proiect de creare a unui orășel de case cu forma asemănătoare unei cupole. Sunt niște case prefabricate chinezești, cu o suprafață de 70-80 de metri pătrați, care costă aproximativ 15 mii de euro. Dacă bugetul pentru locuință este limitat, iar tinerii, totodată, acceptă cu ușurință ideile inovatoare, puteți studia mai detaliat această temă. Deși, consider că suntem o societate încă prea conservatoare pentru asemenea idei.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»