Articolul se referă la temele:

Procurarea unui apartament în Chișinău. Sfaturile expertului5

Așa dar, ați reuși să strîngeți suma necesară pentru procurarea unui apartament. Piața imobilară din Moldova este un domeniu complicat, profitabil și, în consecință — atractiv pentru escroci. Pentru a ne orienta mai ușor în această direcție, am cerut sfatul expertului. Dumitru Tărăburca — vicepreședinte, Camera Națională de Imobil din Republica Moldova; membru, Uniunea Asociațiilor de evaluatori din Eurasia; director, compania de consultanță în imobil “GOFMA Consulting”. Noi deja am discutat cu Dumitru, despre posibilitățile procurării unui apartament pentru o familie tînără, iar acum vom vorbi, demijlocit, despre alegerea unui apartament.

Ce sfaturi le-ați oferi celor ce au decis să-și procure un apartament în Chișinău?

Pentru început, să fiți foarte atenți și precauți. La moment, în Moldova sunt cca 160 blocuri cu apartamente, în care oamenii și-au investit banii, dar care așa și nu au fost construite. Adică, aproape 8 mii de familii au ramas fără bani, dar cu perspectiva unor litigii îndelungate și cu puține șanse de cîștig. Mai mult de atît, printre firmele datornice se află unele marile companii de construcție din Moldova. Din păcate, asta este realitatea.

De aceea, primul și cel mai important sfat este să uitați de apartamentele din casele care încă nu au fost date în exploatare. Aceasta este o obțiune riscată. Desigur compania vă va descrie totul în culori roz și o să vă promită multe, dar nu merită să aveți încredere.

De ce prețurile pentru un metru patrat, în casele noi, sunt mai mici decît în cele la mîna a doua?

De fapt, totul nu e chiar așa. Dacă ne referim, nemijlocit, la prețul pentru un metru patrat, atunci, întradevăr, cel din casele noi este mai mic. De facto, însă, noi cumparăm nu doar suprafața, ci un apartament real cu pereți și comunicații. În casele noi, apartamentele se vînd în “varianta albă”, să trăiești acolo este imposibil. Sunt necesare investiții considerabile, pentru a crea în acest apartament condiții minimale de trai.

De asemenea, nu trebie să uităm că apartamentul este o mică parte a unei case mari. În casele noi, de multe ori, există problema nefinisării scărilor și a curților blocurilor sau nefunționalitatea ascensoarelor. Asta pentru că, de obicei, doar 20-30% din locatari se mută în aceste case. Ceilalți nu dispun de surse pentru finisare și amenajarea apartamentelor. Și dacă, într-un final, împărțim toate cheltuielile blocului la doar 20% din locatari, atunci rezultă niște sume destul de mari. La fel se întîmplă și cu încălzirea pe timp de iarnă. În casa în care trăiesc mai puțin de jumătate din locatari, prețurile pentru încalzire sunt foarte mari și sistemul de încălzire se defctează frecvent ( din cauza diferențelor de temperatură dintre apartamentele încălzite și neîncălzite).

Astfel trebuie să înțelegeți, că atunci cînd cumpărați un apartament în casă nouă la un preț de 30 mii euro, ar trebuii să mai aveți în rezervă încă 20 de mii — pentru finisarea și amenajarea acestuia.

Ce părere aveți despre mansarde?

Foarte precaută. Din propria experiență, ași spune că din 10 mansarde construite acum, doar 2 sunt cu adevărat bune. În celelate cazuri, au fost descoperite numeroase încălcări.

Dar chiar și acele care au fost construite calitativ, trezesc numeroase suspiciuni. Nu se știe cît timp vor rezista casele pe care au fost ridicate aceste mansarde, dacă și ele sunt destul de vechi și fragile. Deoarece 40% din fondul locativ din Chișinău a fost construit pină în anii ’80, iar majoritatea caselor — chiar mai devreme. Dar, Doamne ferește, în caz de cutremur? Vor rezista oare? Cît de confortabil e să trăiești într-o casă cu două nivele și cu pereți înclinați? Dar cît e de comod e să vă ridicați zilnic pe scări pîna la etajul 6? Ce probleme pot apărea cu acoperișul, încălzirea? Întrebări sunt multe.

În baza celor menționate mai sus, eu nu a-și recomanda mansardele. Dar nici nu pot spune că toate sunt rele. Totuși trebuie să ne uităm la ce fel de mansardă ne referim.

Ce înseamnă să ne ”uităm”? Majoritatea oamenilor nu înțeleg prea multe în tehnologiile de construcție și subtilitățile juridice?

Întradevăr, dar acestă neînțelegere îi poate costa mult. Pentru asta și există experți. Dacă aveți cele mai mici dubii în privința „clarității juridice” a viitoarei afaceri, apelați la ajutorul unui jurist. Mai bine achitați 2000-300 euro pentru serviciile juristului, decît să pierdeți definitiv 30-40 de mii. Iar chestiunile juridice constituie 30% din afacere. Iar restul 70% — constituie calitatea construcției, amenajarea apartamentului și multe alte nuanțe, în care vă va ajuta, să vă clarificați un agent imobiliar.

Să presupunem că eu achit serviciile unui agent imobiliar, dar în urma verificărilor, el îmi va spune că varianta aleasă de mine nu este bună și apartamentul nu merită să fie cumpărat?

Desigur, este posibil. Și acest lucru, de cele mai multe ori dezamăgește potențialii cumpărători. Ei deja au văzut apartamentul, și-au imaginat că e deja a lor, și-au făcut planuri de amenajare și... într-un moment totul se ruinează. Banii pentru serviciile consultantului, au fost achitați, însă de apartament nu dispun. Dar trebuie să înțelegeți, că pierzînd 1-2% din sumă, dvs. i-ați păstrat pe restul 98%. Așa e mai bine, decît în rezultatul unei afaceri să pierdeți totul.

Dacă mansardele trezesc atîtea suspiciuni, iar casele noi presupun multe griji în plus, unde ar trebui să ne alegem un apartament? Pe piața secundară? Corect. Dacă sursele voastre financiare sunt strict limitate, dar va doriți o casă cît mai repede, un apartament la mîna a doua — este obțiunea perfectă. Este o variantă destul de sigură (dacă documentele sunt în regulă), în plus faceți rost de un apartament într-o casă locuită, cu un sistem de comunicații stabil și cu servicii comunale. Chiar dacă apartamentul necesită reparație, condițiile minime de trai vă sunt asigurate. Astfel vă veți putea muta imediat,iar cu timpul veți face schimbările dorite.

În cazul în care potențialul cumpărator dispunde de suficiente surse financiare și nu se grabește să se mute, atunci poate opta pentru un apartament în casă nouă. Totuși acestea au avantajele lor: casă nouă, planificare personalizată, etc. Dar, am să mă repet, trebuie să fiți foarte precauți în alegere, analizați toate aspectele problemei și fiți pregătiți că va dura mult pînă vă veți muta și cheltuielile vor fi considerabile.

Orice ați alege, important e să știți că procurarea unui apartament se face fară grabă, fără emoții, și cu gîndire rațională. Deoarece anume pe emoții pariază cei care va laudă o variantă neconvenabilă.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 08 sep. 2016 15:07 #1 Marina Rybkina

    кто не рискует,тот не пьёт шампусик!!!...Цена при начале стр-ства стоит на порядок дешевле чем в сданном новострое!!..

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»