Articolul se referă la temele:

Copacul magic din camera copilului. Cum l-am creat?9

Copacul magic din camera copilului. Cum l-am creat?

Atunci când planificam interiorul camerei copilului, visam să întruchipăm tot ceea ce am văzut mai bun pe diferite site-uri de design, în diverse reviste și la expoziţii. Zeci de imagini cu interioare interesante, o mulţime de articole despre ergonomie, coloristică și posibilităţi de iluminare, caleidoscop de tapițerie și textile, schițe, modele şi picturi — toate acestea, pe de o parte ajută, pe de alta — îţi crează mai multe confuzii cât priveşte alegerea unei variante perfecte pentru băieţelul tău propriu, cel mai iubit, cel mai deosebit, adorat şi special.

În cele din urmă, graţie proiectului unui designer rus, am luat decizia de a pune accentul pe o pictură decorativă sub forma unui copac fermecat cu detalii extinse, iluminare şi mobilier potrivit. Evident, la acel proiect au lucrat pictori profesionişti. Noi, însă, am decis să nu adăugăm şi alte cheltuieli la bugetul familiei noastre, dat fiind faptul că reparaţia apartamentului deja prevedea risipirea unor sume enorme şi am hotărât să ne bazăm pe propriul talent. La urma urmei, odată ce cândva învăţasem la şcoala de pictură să desenez o bătrână nudă, toată viaţa având convingerea că ""pot desena, iar să-l copii pe Winnie Pooh — nimic mai uşor nu putea fi"". Şi apoi, mă apăsa profund ideea că pentru camera copilului nu poate fi nimic mai valoros, decât ceea ce e creat cu propriile mâini. Hand made-ul părintesc e plin de dragoste şi energie pozitivă — oare ce poate fi mai important pentru un copil?

"Citiți înainte de a începe lucrările"

Dacă, la fel ca noi, sunteţi tentaţi de ideea "picturii personalizate" şi planificaţi să repetaţi fapta noastră eroică, din start vă avertizez despre două posibile capcane. Prima — rezerva de răbdare. Pentru mine, spre exemplu, totul a pornit cu un aşa entuziasm şi vervă, dar pe la mijlocul drumului munca a devenit obositoare. Trebuia să pictez fie în timpul somnului de la amiază a micuţului (îaninte şi eu mă odihneam în acest timp), fie seara, după ce el adormea. Inspiraţia nu venea în fiecare zi. Cu cât trecea timpul, cu atât mai puţină forţă creatoare aveam. Dar, doream să pictez BINE. De accea, dacă aveţi posibilitate, pictaţi repede, nu "întindeţi" plăcerea. Spre exemplu — daţi-vă un dead-line de 2 săptămâni pentru lucru, iar în acest timp rugaţi pe cineva din rude să vă ajute cu micuţul.

A doua problemă care poate apărea în cazul părinţilor creativi — incertitudinea cu privire la tematica pictată. Se poate întâmpla ca după ce aţi vopsit mai bine de jumătate de perete, să fie nevoie să-l colorați cu vopsea albă pe bază de apă, doar pentru că dvs. sau soţul are o nouă idee, mai interesantă şi mai originală. Păstraţi-vă puterile, decideţi ce veţi desena şi nu daţi înapoi.

Cu o lună sau două înainte de a începe lucrul, selectaţi o singură idee, o singură imagine pe care să o realizaţi. Lăsaţi imaginaţia să se obişnuiască cu această imagine, posibil veţi dori să modificaţi ceva, să adăugaţi alte personaje sau poate să o schimbaţi definitiv. Astfel, când veţi începe lucrul, nu veţi mai avea dubii.

Şi acum, vă voi povesti pas cu pas despre procesul de creare a "fabulosului perete".

1. Primul pas — desenăm schiţa

Înainte de a lua peria în mână, este obligatoriu să aveţi un plan-schiţă. Acesta poate fi un copac cu personaje din poveste sau un palat cu prinţese ori împărăţia subacvatică. Chiar dacă aveţi o idee originală, are sens să căutaţi pe diferite site-uri detalii suplimetare, culori, forme.

Pentru copacul nostru magic, eu am desenat doar o singură schiţă, iar restul detaliilor au apărut pe parcurs. Câteva sfaturi: ţineţi minte ce compoziţie aveţi de realizat şi nu o supraîncărcaţi cu detalii.

2. Al doilea pas — creăm peretele

Pentru a crea o cameră originală, este suficientă pictura. Pentru aceasta, trebuie doar să îndreptaţi peretele cu amestec special, să acoperiţi cu un strat de bază pentru tencuială şi cu vopsea pe bază de apă.

În cazul în care vreţi să adăugaţi şi alte elemente, cum ar fi scorbura pe care am realizat-o noi, sau iluminarea "cerului înstelat", va trebui să confecţionaţi un perete din gips-carton. Mai bine să vă adresaţi la constructorii profesionişti. Ei vor alinia plăcile de gips carton şi vor crea profiluri metalice. Înainte ca instalarea să fie montată, plăcile de gips-carton vor fi găurite sub forma scorburilor. Găuri pot fi mai multe, depinde ce imaginaţie aveţi.

3. Al treilea pas — luminile

Copacul nostru femercat este populat de o mulţime de licurici. Ei luminează puternic atât noaptea, cât şi ziua. Am ales diode-le emiţătoare de lumină să fie de culoare galben deschis, dar în vânzare sunt şi albe, şi albastre, şi roz.

Diode-le emiţătoare de lumină se vând la "Pticika" (50 de lei bucata, dar veţi avea nevoie de un adapter — 70 de lei, cablu şi întrerupător). Acolo vă pot propune crearea unui circuit cu diode. Dar în cazul nostru, tot trebuia făcut la faţa locului, de asta soţul s-a ocupat de toate — în gips-carton a făcut 40 de găurele un pic mai mari decât diametrul diode-lor, în fiecare găurică a instalat câte o nişă din tub de silicon, în aceste nişe au fost montate beculeţele, fiecare beculeţ avea câte un fir, după care toate firele au fost unite într-un singur fir care a fost conectat la întrerupător. Este o muncă destul de migăloasă, dar rezultatul a depăşit toate aşteptările.

Pentru a regula luminozitatea diode-lor, cumpăraţi un întrerupător cu variator. Nu luaţi unul ieftin (mai punţin de 400 de lei), acesta aproape că nu va face trecerea de la un nivel de lumină la altul.

4. Pasul patru — pregătirea suprafeței

Peretele din plăci de gips-carton cu scorburi şi diode instalate, trebuie acoperit cu strat de bază pentru tencuială, apoi cu un amestec special şi iarăşi cu un strat de bază pentru tencuială — pentru ca vopseaua să se menţină.

La crearea pereţilor cu scurburi, noi am folosit plăci de gips-carton şi soluţii speciale, iar pentru marginile netede am avut nevoie de colţuri de metal.

5. Pasul cinci — pictura

Cea mai lungă etapă — pictura. E greu să dai lecţii de pictură, dar dacă sunteţi novice în ale desenului pe un aşa perete mare, e bine să cunoaşteţi câteva reguli. Pentru început desenaţi baza, folosind "pensule mari", spre exemplu, câmpul desenaţi-l în verde, cerul — în albstru, copacul — în cafeniu. Umbrele, coaja, norii îi veţi desena pe urmă. Nu vă axaţi pe detalii, între timp, ele pot să se schimbe.

Am ales să pictez cu vopsea acrilică — sunt bune pentru că nu emană vapori nocivi şi oricând pot fi acoperite cu vopsea de altă culoare. Apropo, cel mai mult veţi avea nevoie de vopsea albă, de asta nu vă ruşinaţi să cumpăraţi din magazinul de construcţii o căldare de vopsea albă pe bază de apă.

Pentru a economisi, cumpăraţi, spre exemplu doar 6 culori — roşu, albastru, galben, negru, verde şi violet. Amestecându-le una cu alta, dar şi cu vopsea albă, veţi putea obţine orice nuanţă. Vă vor trebui mai multe pensule — mari (din fire artificiale) şi mici, subţiri — din păr de veveriţă (pentru a desena genele albinelor).

6. Pasul şase — detaliile

E bine dacă peisajul dvs. va fi atât de real, încât veţi dori să păşiţi în el ca într-o împărăţie a oglinzilor. Detaliile vă pot ajuta. Peisajul nostru are, spre exemplu, un prăguşor de lemn la scorbura lui Moomim Troll (apropo, este un troll nu un purceluş, cum cred unii), iarba aproape naturală, care vizual face ca poieniţa să se prelungească. Ar trebui să fie şi o graurniţă, o uşă de lemn către scorbura bufniţei, dar nu ne ajungea timp. Puteţi întinde draperii adevărate, încleia mere din fetru, fluturi din carton colorat etc.

Indiferent de tematica pe care o veţi alege pentru camera copilului, micuţului mereu îi va fi interesant să privească imaginile viu colorate, să aprindă licuricii, să pipăie elementele, să mai deseneze şi el câteva detalii (fie nişte ornamente cu creionaşul, cum a fost în cazul copilului nostru de doar 1,5 ani). El trebuie să simtă că această cameră reprezintă o parte a lumii sale — aceasta este mereu ceva frumos, magic şi bun!

Apropo, o asemenea alegere de ornamentare a camerei, precum pictura pe perete, este utilă nu doar pentru copii. De fiecare dată, când privim spre acest perete fabulos, imaginaţia noastră începe a lucra — oare ce altceva ar mai trebui, cum putem să punem în aplicare acest lucru, etc. Dacă decideţi să creaţi un astfel de "basm", fiţi pregătiţi ca inspiraţia să fie oaspete permanent în casa dvs. .

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»