Articolul se referă la temele:

Provizii pentru iarnă — rețetele bunicii3

Orice gospodină respectabilă face provizii pentru iarnă — salate, ghiveciuri, murături. De multe ori, cât nu ne-am strădui să urmăm instrucțiunile, să cântărim cu exactitate proporțiile, oricum roșiile nu sunt la fel de gustoase, iar castraveții nu sunt atât de crocanți ca cei pe care îi pregătește bunica sau mama. Bunicile noastre aveau propriile rețete și chiar dacă toate ingredientele erau deseori "puse la ochi", salatele și murăturile aveau un gust nemaipomenit.

Olga Bunescu, din satul Ghiduleni raionul Rezina, de mai bine de 40 de ani, în fiece vară, face o mulțime de conserve pentru iarnă. Acestea reprezintă cartea de vizită a gospodinei.

Zece dintre aceste rețete vechi au fost destăinuite cititorilor portalului Familia.md:

1. Castraveți murați

Pentru un borcan de 3 kg avem nevoie de:

  • Hrean;
  • Morcov tăiat felii;
  • Ceapă tăiată în două și patru bucăți;
  • Crengi de vișini tineri;
  • Mărar uscat;
  • Țelină;
  • Sare;
  • Usturoi;
  • Frunze de dafin;
  • Piper boabe.

Mod de preparare: Toate aceste ingrediente se așează la fundul borcanului, după care se pun și castraveții tineri (aproximativ 1,5 kg), se toarnă apă rece deasupra. Se acoperă cu un capac de plastic. Se țin la întuneric timp de 3 zile, uneori zdruncinâdu-se borcanele. După 3 zile, se scurge apa, se fierbe și se toarnă înapoi în borcane. Se închid ermetic.


2. Roșii marinate

Pentru un borcan de 3 kg avem nevoie de:

  • Morcov tăiat felii;
  • Ceapă tăiată în două și patru bucăți;
  • Crengi de vișini tineri;
  • Țelină;
  • Usturoi;
  • Frunze de dafin;
  • Piper boabe.

Mod de preparare: Toate ingredientele enumerate se așează la fundul borcanului, după care se pun și roșiile (aproximativ 2 kg). Se fierbe apa, se toarnă în borcane și se adaugă 3 pastile de aspirină simplă. Se adaugă 3 linguri de masă de sare. Se închid ermetic și se zdruncină un pic borcanele ca asprina să se dizolve.


3. Pepene verde murat

Pentru un borcan de 3 kg avem nevoie de:

  • Pepene verde;
  • Frunze de stejar;
  • Crengi de vișinar tânăr;
  • Hrean;
  • Mărar;
  • Țelină;
  • Frunze de dafin;
  • Piper boabe;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 1,5-4 pahare de sare la 10 l de apă (în dependență de cât de dulce sau acru doriți să fie pepenele).

Mod de preparare: Pepenele verde se taie bucăți și se aranjează în borcan în felul următor: un strat de pepene verde — unul de frunze de stejar și crengi de vișinar, — încă un strat de pepene verde — țelină, hrean și mărar. Se toarnă apă fiartă și se închid ermetic.


4. Gogonele (roșii verzi) umplute

Pentru un borcan de 3 kg avem nevoie de:

  • 2 gogoșari;
  • 2 ardei iuți;
  • 4 căței de usturoi;
  • 1 lingură de oțet;

Mod de preparare: Toate ingredientele se taie mărunt sau se dau prin aparatul de tocat. Aparte, la fiecare roșie se face pe partea laterală o tăietură, se scoate miezul. Atent pentru a nu strica forma roșiei, se umple fiecare cu compoziția pisată. La fundul borcanului se pune ceapă tăiată, morcov, frunze de dafin, piper boabe. Se așează gogonelele. La sfârșit, se adaugă 3 pastile de aspirină simplă. Se închid ermetic. Borcane nu se zdruncină!


5. Pastă (asemănătoare ketchup-ului la gust și consistență)

  • 1,5 kg de roșii;
  • 1 kg ceapă;
  • 1 pahar de zahăr;
  • 1 pahar de oțet;
  • 2 linguri de masă de sare;
  • 2 lingurițe de ceai de piper negru;
  • 1 linguriță de ceai de scorțișoară;
  • 1 linguriță de ceai de muștar uscat.

Mod de preparare: Din roșii se prepară suc. Ceapa se taie mărunt. Se adaugă restul ingredientelor și se ține la foc mic timp de 2 ore. Se toarnă în borcan și se închide fie ermetic, fie cu un capac de plastic.


6. Pastă iute (mult prea iute pentru unii)

  • 5 kg gogoșari;
  • 3 kg roșii;
  • 4 ardei iuți;
  • 3 linguri de masă de sare;
  • 3 linguri de masă de zahăr;
  • 1,5 pahar ulei.

Mod de preparare: Din roșii se face suc. Se adaugă sarea, zahărul, uleiul. Se pun la foc. Când încep să fiarbă, se adaugă gogoșarii tăiați în 4-6 bucăți și ardeii iuți mărunțiți. Se fierb 45 minute până când gogoșarii devin apoape moi.


7. Salată din legume

  • 1 kg ceapă tăiată mărunt;
  • 3 kg vânătă taiată rondele;
  • 3 kg gogoșari tăiați mărunți;
  • 3 kg suc de roșii;
  • 4 căței de usturoi tocat;
  • 1 pahar de zahăr;
  • 1 pahar de oțet;
  • 0,5 kg ulei;
  • 2 linguri de masă de sare;
  • Piper negru boabe;
  • Frunze de dafin.

Mod de preparare: Ingredientele se fierb o oră la foc mic, se toarnă în borcane și se închid ermetic.


8. Ghiveci

  • 2 kg de vinete;
  • 2 kg de morcov;
  • 0,5 kg de ardei dulce;
  • 0,5 kg de ceapă;
  • 1 căpățână de usturoi tocat;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 linguriță de piper negru;
  • 1 linguriță de piper roșu;
  • 150 grame de oțet de 6%;
  • 1 pahar de ulei.

Mod de preparare: Vânăta se taie în 4 felii, se fiebre până se înmoaie, se răcește și se taie în formă de cubulețe. Morcovul se dă prin răzătoare. Ardeiul dulce se taie felii subțiri; ceapa se mărințește. Toate ingredinetele se amestecă, se toarnă în borcane și se dau în rolă pentru o oră.


9. Salată din gogonele

  • 1 kg de morcov tăiat; 1kg ceapă tăiată; 0,5 l ulei — se înăbușă până se înmoaie.
  • 4 kg gogonele;
  • 4 ardei dulci tăiați felii;
  • 200 grame de zahăr;
  • 100 ml oțet de mere;
  • Sare (după gust, de regulă e un vârf de lingură).

Mod de preparare: Compoziția se amestecă și se lasă pe o oră. Se toarnă în borcane și se dă în rolă pentru o oră.

10. Adjică

  • 1 kg de mere;
  • 1 kg de morcov;
  • 300 grame usturoi;
  • 200 grame de piper iute;
  • 1 kg de gogoșari;
  • 2 kg roșii;
  • 200 grame oțet;
  • 400 grame zahăr;
  • 2 linguri de masă de sare;
  • 300 grame de ulei.

Mod de preparare: Merele și morcovul se dau prin răzătoare. Totul se fierbe timp de o oră. Se toarnă în borcane, se închide ermetic.

Sfaturi

— Nici într-un caz nu folosiți sare iodată pentru murături sau salate.

— Dacă observați că "se ridică" capacele borcanelor, atunci fie capacele au fost rele, fie aparatul de conservat e defect. Ar trebui să deschideți borcanele și să le puneți capace de plastic.

Poftă mare!

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Gastronomia»

Articole populare a rubricii «Gastronomia»