Articolul se referă la temele:

Vopsim ouă natural. Rețete și sfaturi utile1

Vopsim ouă natural. Rețete și sfaturi utile

Se apropie sfintele sărbători de Paști. Tradițional, creștinii vopsesc ouă. Vopselele pot fi procurate din comerț, însă este destul de periculos, mai ales pentru copii.

Există o mulțime de metode ecologice (naturale) de a vopsi ouă — cu coji de ceapă, sfeclă și varză roșie, ceai sau cafea.

Cum vopsim ouă cu sfeclă roșie

Cu ajutorul sfeclei, ouăle pot fi vopsite în diverse nuanțe de roșu, începând cu roșu-pal și finisând cu un bordo-închis. Nuanța ouălor va depinde direct de concentrația de suc de sfeclă folosită, precum și de momentul procedurii.

Curățați două-trei sfecle de coajă, dați prin răzătoare mășcată și turnați deasupra o mică cantitate de apă (aproximativ 1 litru). Adăugați o linguriță de oțet și fierbenți circa 5-10 minute, apoi răciți până la temperatura camerei. În acest conținut adăugați ouăle fierte. Cât mai mult timp vor sta ouăle în conținutul respectiv, cu atât mai bine se vor vopsi. Pentru a obține un rezultat vizibil, folosiți ouă albe.

Vopsim cu coajă de ceapă roșie

Puneți coaja de ceapă roșie într-un vas (cât mai multe coji vor fi, cu atât culoarea obținută va fi mai profundă). Ouăle se spală și se așează în cratiță, printre cojile de ceapă. Turnăm deasupra apă — atât cât să acopere ouăle. Se aduce până la fierbere, apoi se fierbe la foc mic nu mai puțin de 15 minute. Ulterior, ouăle se lasă în vasul cu coji de ceapă circa 5 ore. La final, ștergem ouăle cu un șervețel.

Vopsim ouă cu cafea sau ceai negru

Cafeaua vopsește ouăle într-o nuanță bej sau cafeniu-ciocolată. Pentru aceasta aveți nevoie de: 2 lingurițe de cafea instantă, 0,5 l apă, 1 lingură de oțet (6-9%). Se dizolvă cafeaua în apă sărată, se adaugă oțet și se fierb ouăle în ea.

La fel, pentru a vopsi ouă puteți folosi ceai negru. Acesta este bun prin faptul că oferă ouălor o nuanță lucioasă, astfel ouăle nu e neapărat să fie albe. Așadar, luați 2-4 linguri de ceai la 0,5-1 litru de apă fierbinte. Se prepară ceai tare în care se pun ouăle și se lasă 15 minute. Dacă nuanța e slabă, fierbeți ouăle în frunzele de ceai sau lăsați-le în acel vas peste noapte.

Mici șiretlocuri:

  • Atunci când alegeți să vopsiți ouă cu vopseli naturale, luați ouă de culoare albă: culoarea obținută este mai curată, frumoasă și destul de lucioasă.
  • Scoateți din timp ouăle din frigider, iar înainte de a le fierbe, țineți-le câteva minute în apă caldă.
  • Înainte de a vopsi ouăle, spălați-le bine.
  • În toate vopselele naturale, e de dorit să adăugați 1-2 linguri de oțet, pentru a fixa culoarea și a-i oferi luciu.

Vopselele ecologice sunt mult mai benefice și sigure, decât cele sintetice. Pentru copii alegeți anume așa metodă de a vopsi ouă, deoarece chiar dacă coaja va crăpa în timpul fierberii — este absolut sigur să fie consumate.



Daniela Rotaru
Daniela Rotaru

Jurnalistă, mamă și soție împlinită. Sunt mândră că am reușit să construiesc o familie frumoasă și am ales profesia care mi se potrivește. Prețuiesc ceea ce mi s-a oferit în viață, dar consider că mereu este loc pentru mai mult. Hobby – ador să coc plăcințele după rețeta mamei.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Turism și agrement»

Articole populare a rubricii «Turism și agrement»