Articolul se referă la temele:

Copilul refuză să meargă la grădiniță. Sfatul psihologului1

Copilul refuză să meargă la grădiniță. Sfatul psihologului

Adaptarea copilului la grădiniță — o perioadă dificilă și, deseori, chiar stresantă pentru întreaga familie. Viața micuțului se schimbă radical, trece într-o nouă etapă și nu întotdeauna o asemenea trecere este liniștită. Dacă perioada de adaptare se prelungește, problemele nu dispar sau reapar brusc după o adaptare aparent reușită, primul lucru la care se gândesc părinții — "se pare că am dat peste un educator monstru". Cum ar trebui să procedați în caz că apar asemenea suspiciuni, am vorbit în articolul precedent.

De această dată ne vom concentra atenția asupra altor motive posibile a capriciilor de dimineață și a refuzului categoric de a merge la grădiniță. Vă prezint o listă de motive și recomandări privind modalitatea de a soluționa problema în fiecare caz în parte.

1. Mama psihologic nu este pregătită să-și dea copilul la grădiniță

Este foarte îngrijorată. Își exprimă sentimentul de grijă de față cu copilul. Aceste emoții și stare de anxietate, mama le transmite copilului. Nu este surprinzător că micuțul refuză să meargă la grădiniță. Doar mama nu are cum să se îngrijoreze în zadar. Deci, acolo îl așteaptă ceva extrem de neplăcut și chiar rău.

Cum procedăm: În primul rând, decideți, ce vă îngrijorează cel mai mult: că va fi ofensat de copii sau de educatori?

Dacă vă îngrijorează atât de mult atitudinea educatorului, atunci alegeți pedagogul în baza recomandărilor. Cât privește copiii care ar putea să vă ofenseze piciul, aici nu aveți ce face. Procesul de socializare a copilului va include și experiențe neplăcute de comunicare cu semenii. El doar trebuie să învețe să trăiască într-o societate.

În al doilea rând, încetați să vă exprimați îngrijorările de față cu copilul. Dimpotrivă, pregăti-l în mod pozitiv. Povestiți-i cum ați mers la grădiniță și dvs, și tatăl copilului. Cât de vesel și interesant era la grădiniță (dacă nu ați frecventat grădinița, mai bine nu începeți o asemenea discuție. Copilul nu va înțelege din ce motiv dumneavoastră nu ați mers la grădiniță, iar el este nevoit să meargă).

2. Părinții ceartă și critică educatorul în prezența copilului

Copilul are încredere absolută în părinții săi. Atunci când copilul aude că educatorul este criticat, își creează o atitudine negativă față de acesta. Există posibilitatea de a apărea și frica.

Cum procedăm: Dacă nu vă este pe plac educatorul și metodele sale de educație, dar, cu toate acestea, nu aveți de gând să mutați copilul la o altă grădiniță, atunci încetați să mai certați educatorul în prezența copilului.

Încercați să discutați pe o tonalitatea calmă cu educatoarea, explicați-i respectuos ce așteptări aveți de la acesta. Dar nu uitați că în grupă sunt mulți copii, iar educatoarea nu este în stare să alerge doar după copilul dumneavoastră cu oala sau cu lingura. Cerințele dvs trebuie să fie raționale.

3. Culcarea la oră târzie și somn insuficient.

Cât de straniu nu ar fi, aceasta este cauza cea mai frecventă a capriciilor de dimineață. Mai ales în perioada de toamnă-iarnă. Când afară e posomorât, iar vremea este umedă, copilul se desparte cu greu de patul cald și confortabil.

Cum procedăm: În această perioadă, străduiți-vă să culcați copilul nu mai târziu de ora 21:00. El trebuie să se sature de somn. Neapărat citiți-i o poveste înainte de culcare. Lăudați copilul pentru sârguința sa, spuneți-i că vă mândriți cu el și îl iubiți foarte mult. Dimineața, treziți copilul încet, cu zâmbet pe față. Doar de modul în care se va trezi copilul, va depinde dispoziția dvs și a micuțului pentru toată ziua.

Aduceți copilului în pat un ceai dulce din fructe sau lapte condensat amestecat în apă caldă. Astfel, copilului îi va trece mai repede somnul și i se va ridica dispoziția.

Includeți o melodie veselă, faceți gimnastică împreună cu piciul sau dansați împreună. Credeți-mă, copilului îi va fi mult mai plăcut să se pregătească pentru grădiniță într-o asemenea atmosferă. Nu-l grăbiți, țineți cont de faptul că adultul are sarcina de a duce evidența timpului.

4. Pedepse înainte de culcare

De multe ori se întâmplă că cel mic se culcă supărat, uneori chiar cu lacrimi în ochi, fiind certat. Desigur, atunci când adormi supărat, e greu să te trezești într-o stare de spirit bună.

Cum procedăm: Încercați să nu pedepsiți copilul înainte de somn. Nu strigați la el și nu-l certați. Mai bine străduiți-vă să înțelegeți de ce manifestă un asemenea comportament, încât vă face să vă supărați sau enervați pe el. Poate, pur și simplu, îi lipsește atenția dumneavoastră. Sau poate dvs vă descărcați pe copil emoțiile negative. În orice caz, opriți-vă și relaxați-vă. Îmbrățișați copilul și spuneți-i ce vă displace în comportamentul lui. Vorbiți-i despre sentimentele dumneavoastră, și nu despre ceea că copilul este rău etc. Pupicii, îmbrățișările și "Eu te iubesc" — sunt extrem de importante.

5. Gelozia față de copilul mai mic

Apariția în familia a celui de-al doilea copil, poate fi o provocare foarte serioasă pentru copil. El nu vrea să o împartă cu altcineva pe mama, atenția și dragostea mamei. De aceea, deseori acești copii sunt capricioși și refuză să meargă la grădiniță. Ei nu vor să o lase pe mama cu celălalt copil.

Cum procedăm: Dimineața, treziți dvs copilul, zâmbiții și sărutați-l. îmbrățișați-l și spuneți-i cât de mult îl iubiți, și că deja vă este dor. Oferiți-i atenție și grijă. Încercați să-i acordați mai multă atenție, pe cât posibil.

Simțind atenția mamei, copilul se va calma. Gelozia nu-i va fi atât de puternică, copilul nu se va mai simți lipsit de atenție, astfel capriciile de dimineață nu vor fi atât de frecvente.

6. Copilul este ofensat de alți copii

Cum procedăm: discutați cu educatoarea și aflați detalii. Poate chiar copilul dvs îi provoacă pe semeni la conflict. Dacă nu, atunci ar fi bine să discutați cu părinții copilului-agresor. Important este să se discute cu tact, păstrând calmul. În plus, cereți educatoarei să țină situația sub control, pentru a preveni conflictele grave. Țineți minte că copiii se ceartă și se împacă permanent. Astăzi a fost obijduit copilul dumneavoastră, iar mâine el îi va ofensa pe alții.

7. Regulile și disciplina de la grădiniță

În ultimul tip a devenit la modă educația copilului în spiritul permisivității. Copiii din asemenea familii nu știu de "nu se poate", "nu", "trebuie". Bineînțeles, acestor copii nu le place să meargă la grădiniță. Doar acolo trebuie să respecți anumite reguli. Să ții cont și de dorințele altora. Să ai un regim.

Cum să procedeze educatoarea: Să aibă răbdare și să încerce să le explice părinților că având o asemenea abordare la modă față de educația copilului, în scurt timp vor culege roade destul de amare.

Părinții ar trebui să înceteze acest experiment dăunător pentru toată familia și să introducă în viața copilului reguli și restricții rezonabile.

Indiferent de cauza din care copilul refuză să meargă la grădiniță, cu aceasta este posibil și trebuie să lucrați. Dacă simțiți că nu puteți face față situației de sine stătător, cereți ajutorul pedagogilor cu experiență sau a psihologilor. Important să nu intrați în panică, dar calm și rațional să soluționați problema.



Anna Crasilnicova
Anna Crasilnicova

Psiholog pentru copii, mama a doi copii minunați, soție iubitoare. Este pasionată de inventarea poveștilor terapeutice pentru fiul său. Îi place să gătească dulciuri sănătoase și delicioase pentru copii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anna Crasilnicova — Psiholog Tel.:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»