Educentru: ”Ne pregătim de școală, fără a uita de copilărie”0

Educentru: ”Ne pregătim de școală, fără a uita de copilărie”

Ideea de a scrie acest articol mi-a plăcut din start. Cunoșteam fondatorii instituției de la un alt proiect, respectiv eram sigură că la un centru educațional creat de Ion și Viorica Crețu voi descoperi doar lucruri frumoase.

Așadar, vorbim despre ”Educentru” – instituție de educație preșcolară amplasată într-o regiune liniștită a sectorului Râșcani din capitală. Aici totul a fost gândit pentru confortul fizic și emoțional al copiilor – clase luminoase, fără culori stridente și fără materiale vizuale în exces. O abordare foarte corectă, or chiar designerii afirmă că pentru spațiul dedicat copiilor trebuie alese nuanțe moi, acestea având efect benefic asupra micuților.

Siguranța copiilor este cea care primează

Un alt moment bine gândit este mobilierul – măsuțe și scăunele alese în conformitate cu înălțimea copiilor, pătuțuri confortabile și sigure.

Și toaletele pentru copii sunt dotate cu mobilier adaptat, și în vestiar picii se descurcă cu ușurință.

Despre jucării – acestea la fel au fost selectate atent. Seturi de construcție, creație, dezvoltare - astfel încât și în timpul liber copilul să fie implicat.

Copilul trebuie să învețe să-și folosească corect timpul liber.”, a remarcat dna Margareta Nastiuc, educatoare și manager educațional la ”Educentru”. La capitolul jucării, dna educatoare a mai spus că picilor le este permis să vină cu ceva personal, dar există o regulă – trebuie să fie gata să împartă jucăriile cu ceilalți colegi. Și acesta este un moment educativ.

Alimentația – un aspect la fel de important

”Educentru” își deschide ușile la ora 8 dimineața și până la 18:00, cât se află aici, copiilor li se oferă trei mese principale și o gustare. Copiii de la creșă i-au masa în sala de clasă, iar cei măricei merg la cantină.

La micul dejun neapărat este terci, pâine cu unt și ceai din plante. Educatorii au ținut să menționeze: ”Avem un ceai special, pe care copiii îl adoră chiar dacă este fără zahăr”

Se pune accent pe alimentație sănătoasă, fără sucuri din comerț și neapărat cu fructe de sezon oferite la gustare. Acestea fiind alese și cumpărate personal de dl Ion.

Și să vedeți cât de entuziasmați sunt copiii atunci când li se oferă posibilitatea de a se implica în procesul de gătire. Da, o fac periodic! De sărbători picii coc prăjituri și învață să aranjeze masa.

Programul educațional și pregătirea pentru școală

Despre programul de studii, dna Margareta mi-a povestit cu atât entuziasm, încât pentru câteva clipe mi-am imaginat că sunt copil și particip la acele activități ingenioase. Fiecare activitate este bine planificată și de fiecare dată se propune ceva nou și interesant.

”Noi ne conducem după curriculum, dar, totodată, pentru noi este important copilul să se bucure de copilărie, iar la școală să meargă pregătit. Da, un absolvent Educentru, știe să numere, să calculeze, să citească. Noi îl pregătim din acest punct de vedere, dar lucrăm și asupra unor aspecte mult mai valoroase pentru un viitor școlar – copiii noștri știu să socializeze cu semenii, sunt gata să preia inițiativa, le este dezvoltată calitatea de lider, își cunosc nu doar atuurile, dar și punctele slabe, pentru că astfel muncesc pentru a se dezvolta.”

Mi-a plăcut că fraza: ”Nu pot” este înlocuită cu - “Vreau să încerc până îmi reușește”. E un fel de ”crez” al învățăceilor de la Educentru.

Apropo, trebuie să menționez că la Educentru, în afară de activitățile de bază, copiii au suplimentar ore de limba engleză, logopedie și dansuri.

Aș mai vorbi despre ieșirile în afara grădiniței. Periodic copiii merg la bibliotecă, grădina zoologică, în parc, dar e imposibil să povestești într-un singur articol despre întreg procesul didactic, vă îndemn să-i urmăriți pe rețelele de socializare și vă veți convinge că pedagogii de aici chiar își fac meseria cu dedicație.

Matinee și interacțiunea cu părinții

”Nu suntem adepții matineelor tradiționale, nu e acesta șablonul nostru. Avem două sărbători la care invităm părinții – Anul Nou și 8 Martie, atunci organizăm matinee, dar la acestea toată lumea se simte bine, copiii nu sunt stresați, recită câteva poezioare, cântăm, dansăm, discutăm, glumim, iar la final servim ceva dulce. În acest fel se crează conexiunea părinte-copil-educator”

De două ori pe an, părinții sunt invitați să discute cu educatorul despre reușitele copilului. ”Noi nu organizăm ședințe cu toți părinții, o facem în mod individual, fiecare părinte este invitat într-o anumită zi și la o anumită oră.”

Planificare și colaborare

Datorită faptului că educatorii de la Educentru știu să colaboreze – copiii au parte mereu de activități interesante și utile.

În fiecare zi de marți sunt organizate ședințe cu participarea cadrelor didactice, la care se planifică fiecare activitate, se face lista de materiale necesare, se caută idei, informații, metode de predare noi. ”Lumea progresează, în oraș apar grădinițe bune, respectiv și noi nu stăm pe loc, mereu tindem spre mai bine.”, a remarcat managerul de la Educentru.

Sunt și eu mamă a unui copil preșcolar, iar dacă ”Educentru” ar fi aproape de casa sau locul meu de muncă, la sigur aș fi ales pentru Bogdănel anume această grădiniță, mai ales că de la 1 Septembrie se vor elibera 2 locuri în grupa pregătitoare.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • EDUCENTRU Centru educațional

    or. Chișinău, str. Studentilor, 9/17
    079 21-77-11, 079 21-77-11

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»