Articolul se referă la temele:

Elitex — instituție de învățământ privat, genul de activitate al căreia este oganizarea învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Servicii și particularități:

Cum se calculează plata pentru alimentaţia copiilor la grădiniţele din Moldova10

Cum se calculează plata pentru alimentaţia copiilor la grădiniţele din Moldova

Conform reglementărilor legale, în Republica Moldova învăţământul preşcolar este gratuit. Astfel, la grădiniţă, părinţii sunt obligați să plătească doar o anumită parte din bonul pentru alimentația copilului. Deşi această sumă este egală în toate instituțiile preşcolare din ţară, părinții numesc cifre diferite:

Ecaterina, mamă (grădiniţa nr. 6): "Pentru mâncare plătim 7 lei pe zi, suma lunară de acum se stabileşte în funcție de numărul de zile pe care copilul le frecventează."

Natalia, mamă (grădiniţa nr. 130): "Nu cunoac cât achităm pe zi, dar cel mult am achitat bonul pentru alimentație la grădiniță 120 de lei — pentru aproape o lună. Luna trecută am achitat 70 de lei, dar am şi frecventat mai puțin. Meniul este destul de bun, cel puțin reieşind din acel meniu pe care-l vedem zilnic afișat. Este destul de consistent."

Tatiana, mamă (grădiniţa, 52): "Deşi, la început de an ne-au spus că pe zi vom plăti în jur de 5 lei şi câţiva bănuţi, pe lună putem achita 180-190 de lei. Respectiv este mai scump, am calculat în jur de 7,50 lei pe zi. Ce-i drept avem și alte taxe."

Marina, mamă (grădiniţa, 139): "Luna aceasta ne-a fost calculat destul de mult — 189 lei, e cea mai mare sumă pe care am plătit-o până acum pentru alimentaţia copilului la grădiniţă. Nu ştiu cum se calculează."

Pentru a înţelege după ce metodă de iure, dar şi de facto se calculează bonul pentru alimentaţie la grădiniţele din ţara noastră, am decis să apelăm la ajutorul unei persoane competente în acest domeniu. Aşadar, Ala Vârlan, şefa Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Centru, ne-a explicat cât plătesc părinţii pentru hrană la grădiniţă, ce sumă se alocă din bugetul de stat, cine face meniul, dar şi alte detalii pe care ar trebui să le cunoască fiecare părinte.

Dna Vârlan, cum se calculează plata pentru alimentaţia copilului la grădiniţă? Cât achită părintele pentru o zi frecventată?

Zilnic, pentru alimentaţia unui copilul la grădiniţă se cheltuie 17, 55 lei. Această sumă este formată din două surse: o parte este achitată de stat, iar cealaltă de părintele copilului. Astfel, din bugetul de stat se alocă 11,70 de lei, iar părinţii plătesc 5,85 lei pe zi. Respectiv, numărul de zile pe care le-a frecventat copilul se înmulţeşte la 5,85 lei şi se stabileşte suma totală din bonul de plată pentru alimentaţie. De exemplu, să presupunem că copilul într-o lună a frecventat 20 de zile grădiniţa. Deci, 20 se înmulţeşte cu 5,85 şi se face totalul. În acest caz — 117 lei. Dar, de fapt, costul de alimentaţie a unui copil pentru aceste 20 de zile este de 351 de lei — restul sumei este retribuită din bugetul de stat. Din această sumă, copiii sunt hrăniţi la grădiniţă de patru ori.

Acest cost de întreţinere, de 17,55 lei, este acelaşi în toate grădiniţele din ţară?

Da, pentru că banii nu sunt alocaţi de municipalitate, ci de stat.

De ce atunci unii părinţi afirmă că plătesc mai mult?

Mai există o latură pe care trebuie s-o elucidăm. Unor părinţi le-ar părea că produsele alimentare incluse în meniul model sunt insuficiente şi ar vrea copiii lor să mai primească câte ceva la masă. De aceea, în baza hotărârii întregii şedinţe de părinţi se întocmeşte un proces-verbal, în care părinţii semnează că sunt de acord ca la sumă de 5,85 lei să se mai adauge 1,50 sau chiar 2,50 lei. În baza acestui act, Direcţia generală Educaţie, Tineret şi Sport emite un ordin, prin care se permite acest adaos. În acest caz, părintele nu mai plăteşte 5,85 lei pe zi întreţinerea copilului la grădiniţă, ci puţin mai mult.

Acest adaos financiar poate depăşi suma de 2,50 lei sau nu?

Poate depăşi, dar, de regulă, este până la 2 lei. Acest surplus poate varia de la o zi la alta. Într-o zi poate fi de 1 leu, în alta — 70 de bani sau 2 lei. Se stabileşte în funcţie de produsele care sunt introduse suplimentar în meniul dintr-o anumită zi.

Cine întocmeşte meniul?

Există un meniu model, care este coordonat de Direcţia generală Educaţie, Tineret şi Sport cu Centrul de Sănătate Publică. Dar acest meniu nu este "pus în cuie". Acolo sunt indicate produsele şi felurile de bucate pe care trebuie să le primească copilul pe parcursul unei săptămâni. Meniul variază în funcţie de graficul de achiziţionare a produselor. Deacum, în dependenţă de acest grafic, sora medicală împreună cu magazinierul întocmeşte meniul propriu-zis.

În cazul în care copilul trebuie să respecte o dietă, plata pentru alimentaţie se modifică? Doar unor copiii le pot fi contraindicate anumite produse alimentare şi atunci acestea sunt excluse din meniu.

Dacă părintele aduce certificat, care confirmă că copilul trebuie să respecte regim alimentar de dietă, atunci acestui copilaş i se prepară separat mâncarea — aşa cum este prescris în dietă. Dar calculele rămân aceleaşi, plata nu se modifică. Aceasta se explică prin faptul că principalele produse la grădiniţă sunt: carnea (de pasăre, vită), peştele, lactatele, untul — acestea sunt permise tuturor copiilor, doar că pentru copiii care urmează o dietă, bucatele se prepară separat, după tehnologii speciale.

Din prima zi de grădiniţă, părinţilor li se oferă spre achitare un bon pentru alimentaţie. Rezultă că părinţii plătesc în "avans"?

Da. Circuitul banilor se produce în felul următor: părinţii plătesc bonul la bancă, iar banca transferă imediat aceşti bani la trezoreria de stat. Noi, avem încheiate contracte cu diverşi agenţi economici, care ne livrează produsele alimentare. Astfel, aducem ordinile de plată la Trezorerie, care şi efectuează plata pentru produsele alimentare.

Părinţii plătesc în "avans", pentru a fi posibilă procurarea la timp a produselor alimentare. Pentru că dacă nu sunt bani, livrarea produselor ar putea fi întreruptă.

Cum pot părinţii verifica, dacă li s-a calculat corect plata lunară pentru alimentaţie la grădiniţă?

Educatorul notează zilele pe care copilul le-a frecventat, în acest fel părinţii pot clarifica această problemă împreună cu educatorul. De asemenea, se pot adresa administraţiei instituţiei. Conducătorul grădiniţei este obligat să explice părinţilor toate aceste cheltuieli. Părintele trebuie să fie atenţionat că bonul de plată pentru alimentaţie este obligatoriu prin lege, alte plăţi sunt la bunul plac şi la posibilitatea acestora.

Părinţii pot veni şi la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport, de pe sectorul unde locuiesc — suntem oricând dispuşi să răspundem la toate întrebările. În activitatea noastră trebuie să fie pus accent pe CORECTITUDINE şi TRANSPARENŢĂ.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 7

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 16 dec. 2015 22:27 #1 ♥★ ♥Colta- Lilyana ♥★ ♥Zamşa♥

    Buna ziua as vrea sa dau o intrebare. Doamnei Ala virlan spuneti va rog daca parintele este obligat sa achite fundatia la gradinita si daca in timp de vara se face reparatie in gradinita parintii sint obligati sa achite pentru reparatie Va multumec .

    Răspundeți
  • 17 dec. 2015 14:49 #2 Iuliana Bernevic

    La grădiniță 91 mio spus sa skrim cerere ka dorim și suntem de acord sa mai akitam în plus kite 3 lei la ce akitam pentru minkare, nici nustiu ce sa spun

    Răspundeți
  • 17 dec. 2015 17:18 #3 Tatiana Breahnă(Bejinari)

    Ziua buna.Am citeva intrebari,pentru detergenti,intrarea in gradinita,si rechizite cine raspunde

    Răspundeți
  • 21 dec. 2015 15:04 #4 Carolina Rusu

    "Poate depăși, dar de regulă e de 2 lei" - La gradinita 199 e de 6 lei.

    Răspundeți
  • 12 oct. 2016 20:31 #5 Savitchi Roman

    Buna, am o întrebare doamnei Ala Vîrlan... Doamna Ala, intr-adevar la o grădiniță de stat Costa plată lunară 1000 de lei sau fondul grădiniței așa suma lunara trebuie achitată . Din ce motive noi ar trebuii sa achitam cu soția așa suma pentru un copil în fiece lună. I afara de asta ne cer bani pentru geamuri si cearșafuri de schimb să schimbe vesela statul nu finanțează schimbarea geamurilor sau nu finanțează restul cheltueri?

    Răspundeți
  • 25 mar. 2019 18:57 #6 Dmitrii Hiora

    Не принимают ребёнка в садик не уплатили питание за один месяц

    Răspundeți
  • 25 mar. 2019 18:57 #7 Dmitrii Hiora

    Это законно???

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»

Articole populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»