Articolul se referă la temele:

Alți 5 pași simpli spre o alimentație sănătoasă. Partea a doua1

Alți 5 pași simpli spre o alimentație sănătoasă. Partea a doua

Cu puțin timp în urmă am început să discutăm despre modul în care ne putem obișnui familia cu o alimentație mai sănătoasă, fără victime și măsuri radicale. De fapt, este destul de simplu. Să continuăm acest subiect.

Ați văzut vreo vedetă a Instagramului, care postează fotografii cu găinușă gril pe masă? Poate cu șaurma? Eu nu am observat. La toți pe masă sunt salate din germeni de valeriană sau smoothie de culoare verde-pal pe fundalul oceanului. Tendința de a mânca sănătos este vădită.

Dar e ușor să fii la modă, atunci când ai o echipă personală de nutriționiști și livrări directe cu avionul a scoicilor proaspăt prinse din Neapole. Însă dacă ești mamă a trei copii (inclusiv soțul), încadrată în câmpul muncii și, în cel mai bun caz, îți sunt accesibile livrările de la piața locală de la Ciocana …. e ceva mai dificil.

Însă acesta nu reprezintă un motiv de a renunța la sănătate — proprie și a întregii familii. Întotdeauna există o alegere, pur și simplu trebuie să o faceți. Noi vă vom prezenta câțiva pași spre o alimentație sănătoasă. Primii cinci, îi găsiți aici.

Pasul nr. 6. Zarzavaturi în apropierea casei

Problema: Zarzavaturile importate, legumele din magazine (mai ales nu la sezon) de multe ori sunt pline cu chimicale. În plus, potrivit opiniilor multor experți (mai ales atunci când nu e sezonul acestor produse) — organismul nostru mai ușor asimilează mâncarea acelei regiuni, în care au locuit mai multe generații ale strămoșilor noștri. Tot ce este importat, organismul digeră cu greu, deoarece nu dispune de fermenții necesari.

Soluția: Consumați cât mai multe verdețuri sălbatice, dar și autohtone. Multe "buruiene" sunt comestibile și foarte benefice. Urzica, frunzele tinere de păpădie, de pătlagină, măcriș — se potrivesc perfect pentru prepararea unei salate. Un ceai excelent se obține din romaniță, măceș, pomușoare uscate, frunze de zmeură, mentă. Merele moldovenești sunt mult mai benefice, comparativ cu multe fructe exotice. La fel, oferiți prioritate condimentelor naturale, fără adaosuri — cel mai bine celor preparate acasă.

Pasul nr. 7. Înlocuim dulciurile dăunătoare, pe cele utile

Problema: Din ce sunt preparate actualmente bomboanele, ciocolatele și alte delicii pe care le adoră copiii și unii adulți — nici nu vreau să vorbesc despre acestea. O cantitate mare de grăsimi, chimicale, zahăr. Zahăr, în genere, avem foarte mult în viața noastră.

Soluția: Treptat obișnuiți familia cu gusturi mai puțin dulci. Străduiți-vă să înlocuiți zahărul pe miere naturală, siropuri naturale. Când vreți foarte mult ceva dulcișor — mâncați curmale, stafide, fructe proaspete. Și mai bine lăsați aceste dulciuri benefice să stea pe masă dvs., în schimbul celor fabricate.

Pasul nr. 8. Diversitate

Problema: "Ne alimentăm foarte diversificat — la dejun avem macaroane, la prânz pizza, la cină tort". Dar, de fapt, toate acestea sunt preparate pe bază de făină rafinată, cu sosuri diferite. Este o diversificare înșelătoare — problema lumii moderne. Cartofii pot fi preparați în sute de modalități diferite, dar oricum rămâne același cartof.

Soluția: Străduiți-vă, meniul familiei să conțină produse din 4 categorii principale.

  1. Proteine — carne, pește, ouă, boboase, ciuperci.
  2. Surse de calciu — produse lactate, zarzavaturi, nuci, semințe.
  3. Carbohidrați pentru energie — cereale diverse, mâncăruri din făină de cereale integrate.
  4. Fructe și legume proaspete naturale.

Pasul nr. 9. Gustări și lunch box-uri benefice

Problema: Ritmul de viață modern deseori ne impune să mâncăm în grabă și din mers. Dar problema nu constă în aceasta, dar în ceea ce consumăm. De obicei, este vorba de un hot-dog sau un covrig de la taraba din apropiere, un batonaș de ciocolată. La școală copiii cumpără chifle sau mănâncă tartine luate de acasă.

Soluția: Luați cu sine și dați copiilor la școală gustări benefice. De exemplu o cutie cu nucușoare, fructe uscate, bucăți de ciocolată neagră. Este gustos, util, comod și vă oferă multă energie. Puteți lua fructe și legume tăiate.

Sandwich-urile și burgerii pot fi benefice, dacă sunt din chifle/pâine pe bază de făină din cereale integrale, cu carne coaptă (sau pârjoală din năut pentru vegetarieni), cașcaval bun și verdețuri proaspete.

Pasul nr. 10. Pregătiți chips-uri acasă

Problema: Aceeași. Deliciile din magazine sunt deseori nocive. Dar gustoase, de aceea le dorim.

Soluția: Multe dintre deliciile pe care le preferăm pot fi preparate acasă, într-o versiune mult mai utilă. Tăiați pâine sură în cubulețe, uscați-le în rolă, puțin sărați și condimentați — este pe placul tuturor copiilor. Coaceți felii subțiri de cartofi, aceasta este rețeta chips-urilor. Acasă puteți pregăti și înghețată (rețeta o găsiți aici), chiar mai bună decât cea din comerț.

Așadar, cu dorință puternică și efort puțin, vă puteți obișnui apropiații cu o alimentație mult mai sănătoasă și nutritivă, fără a irosi mult timp și fără a rata micile plăceri ale vieții.


Veronica Gorceac
Veronica Gorceac

Jurnalistă, redactor-șef al portalului Familia.md, fondatoarea Clubului Familiei din Chișinău și organizatoarea târgului copiilor "Trodelmarkt". Mama unui băiețel de 8 ani.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»