Articolul se referă la temele:

Lentilele progresive sau cum îmbini trei perechi de ochelari în una0

Materialul partenerilor 17 ianuarie 2020 1612
Lentilele progresive sau cum îmbini trei perechi de ochelari în una

Trecerea timpului este ireversibilă, ca și efectele pe care le aduce acesta asupra sănătății noastre. La majoritatea persoanelor, după vârsta de 40-45 de ani, se depistează deteriorarea acuității vederii la distanțele apropiate, provocate de incapacitatea cristalinului de a se focaliza corespunzător — problemă cunoscută ca prezbiopie.

Cei care până acum au avut norocul să nu întâlnească deficiențe la nivelul vederii, pot rezolva totul prin procurarea unei perechi de ochelari pentru citit. Mai complicat este în cazul celor care au suferit de miopie, aceștia trebuie să procure din sart câteva perechi de ochelari — pentru citit, pentru lucru în fața calculatorului și a treia pentru a vedea lucrurile la distanță. Soluția cea mai bună, care te va scuti de multe cheltuieli și incomodități, în acest caz, sunt ochelarii cu lentile progresive.

Ce sunt lentilele progresive?

Ochelarii de vedere progresivi sunt cei care îți permit să vezi obiectele la fel de clar, indiferent de distanța la care acestea se află. Acest lucru este posibil datorită faptului că lentila are două zone de focalizare: cea de sus pentru tot ce se află la distanță (TV, când ești la volan), iar cea de jos pentru citire. Astfel, pentru a schimba claritatea imaginii percepute, de la distanță îndepărtată la una mai apropiată, este suficient să cobori privirea. Zona centrală a lentilei nu are o trecere bruscă, ceea ce permite o focalizare treptată, fără a provoca disconfort ochilor.

Beneficiile lentilelor progresive?

Dacă ar fi să le comparăm cu lentilele ochelarilor pentru miopie, atunci cele de tip progresiv au un număr mare de beneficii:

  • Pentru început, vei scăpa de câteva perechi de ochelari și totodată vei vedea la fel de clar la toate distanțele.
  • Spre deosebire de ochelarii bifocali sau cei cu trei zone de focalizare, trecerile dintre zonele de vedere nu sunt bruște și nu provoacă disconfort.
  • Lentilele progresive arată identic cu cele clasice - sunt transparente.

Materialele utilizate pentru fabricarea acestor lentile, de regulă, sunt: sticlă, policarbonat sau plastic. Plus, pot exista și combinații a lentilelor progresive cu ochelari fotocromatici sau ochelari polarizați.

Cum alegi lentilele progresive?

Pentru un confort maxim, trebuie să alegi cu atenție lentilele care ți se potrivesc. Pentru început trebuie să mergi la o optică din Chișinău, unde vei afla cu exactitate dioptria, în multe cazuri această procedura se efectuează chiar și în magazinele de ochelari. Inițial se va depista acuitatea vederii la distanțe mai mari, după la cele apropiate și neapărat cea medie. Ulterior, va trebui să alegi rama care ți se potrivește, conform preferințelor proprii.

Cei mai confortabili ochelari vor fi cei pregătiți la comandă, deoarece astfel de lentile vor fi mult mai exacte și vor fi luate în considerare caracteristicile individuale ale fiecărei persoane:

  • unghiul pantoscopic al cadrului;
  • distanța vertexului (de la pupilă la suprafața lentilei);
  • distanța interpupilară.

Cu siguranță, o pereche de ochelari la comandă în Chișinău, te vor costa mai mult decât una simplă, dar în schimb confortul pe care îl vei obține este de neînlocuit. Vei uita de oboseala și durerea ochilor la final de zi.

Contraindicații

Chiar dacă o pereche de ochelari pentru vedere aproape și la distanță au număr mare de beneficii, e necesar să menționăm și cazurile când acestea nu sunt alegerea tocmai potrivită. În primul rând sunt persoanele care suferă de anizometropie, când dioptria ochilor este diferită. Totodată, nu este o alegere potrivită celor ce suferă de strabism, deoarece nu vor putea menține paralelismul mișcărilor efectuate de pupilă în zonele de progresie.

Lentilele progresive sunt contraindicate și în cazul celor ce suferă de cataractă, pentru că provoacă întunecarea cristalinului. Iar cei ce au boli comune ca diabetul zaharat, osteocondroză sau tulburări vegetative, la fel, nu ar trebui să utilizeze astfel de ochelari.

Alegerea lentilelor progresive este un proces destul de complicat, întrucât lentilele în sine sunt o invenție complexă. Medicul trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, pe lângă problema pe care o ai, cum ar fi modul de viață, postul de muncă, dacă ești șofer etc. Prin urmare, trebuie să acorzi o mare atenție procesului și locului de unde alegi să procuri ochelarii de vedere. Odată ce vei avea pereche potrivită, vei observa cum viața de zi cu zi va deveni mai ușoară.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»