Articolul se referă la temele:

E bine să fii femeie "slabă" și să permiți soțului să ia toate deciziile?0

E bine să fii femeie "slabă" și să permiți soțului să ia toate deciziile?

În lumea modernă, femeia poate alege singură poziția pe care să o ia — slabă sau puternică. Posibilitatea de a alege este un lucru plăcut, dar, de regulă — aceasta complică situația. Expertul în relații, psihologul Natalia Melehina, relatează care poziție, în viziunea ei, e mai avantajoasă pentru o femeie, argumentându-și opinia.

Caz real

- Am obosit, totul este pe umerii mei. El nu vrea să facă nimic, iar noi avem doi copii. Nu mai pot. Nu-mi mai iubesc soțul – cu ochii plini de lacrimi, vorbea o clientă.

- Dar ați încercat să vă încredințați lui și să-i oferiți posibilitatea să ia singur decizii?

- Păi, cum să am încredere în el, dacă neapărat va face totul de-a-ndoaselea. Chiar și cumpărăturile la magazin întotdeauna la face greșit. Nu este capabil de nimic. Totul fac singură.

- Dar ați încercat? – repet întrebarea.

- Nu, știu că nu se va isprăvi.

- Lăsați-mă să vă explic de ce are nevoie bărbatul, iar dumneavoastră încercați să-i oferiți aceasta pentru a obține ceea de ce aveți nevoie. La fel, vom analiza de ce aveți nevoie dumneavoastră pentru a vă simți fericită.

- Deja este imposibil, dar și prea târziu. El nu se va schimba.

- Noi doar vom încerca. Oricum deja ați luat decizia de a divorța, deci mai rău nu veți face.

Cu o asemenea solicitare, Svetlana (prenume schimbat) a venit la mine la consultație. Și atunci mi-a venit în gând că această temă este cunoscută mai multor femei. Ce facem dacă avem alături un bărbat ”slab”? Există un singur răspuns – învățați-vă singură să fiți "slabă".

Dar sfatul de a fi slabă, provoacă multor femei revoltă interioară. Totul din motiv că acest concept este adesea perceput în mod greșit. Deci, ce tip de femeie este ea în realitate – femeie "slabă"? Cât de periculos e să oferi bărbatului toate frâiele conducerii și "să-i permiți" să ia toate deciziile?

Slăbiciunea corectă

Voi menționa din start că atunci când spun femeie "slabă" NU mă refer la:

  • Situațiile în care bărbatul este un tiran, despot și, pur și simplu, în asemenea manieră își controlează soția, pentru ca aceasta "să nu plece nicăieri de lângă el" – acesta e un alt subiect, pentru un alt articol.
  • Situații, când ea este atât de "slabă", încât înțelege – fără el nu se va isprăvi și despărțirea este cea mai mare frică din viața ei.
  • Când ea permanent nu se simte bine, este bolnavă, nu e în stare să se ridice din pat.
  • Când femeia renunță la dezvoltare – abandonează studiile, cariera, serviciul și completamente depinde financiar de soț.

Nu trebuie să confundăm slăbiciunea cu infantilismul, care, de regulă, nu aduce spre bine. Infantilismul – "nimic nu vreau", "nu pot", dar nici nu trebuie să fac. În acest caz aș vorbi mai curând despre substituirea conceptelor. ”Slabă” nu presupune a nu face nimic, ci – pot efectua funcțiile mele de femeie, oferind bărbatului locul său de bărbat.

Slabă – delicată, tandră, gingașă, feminină. Slabă – când ”am încredere în deciziile luate de bărbat”. Slabă – "sunt gata să-i dau responsabilitatea pentru viața lui în mâinile sale". Slabă presupune: "Tu ești la mine cel mai curajos și puternic". Slabă – atunci când bărbatul vrea să aibă grijă de dvs. Slabă – atunci când îi ofer bărbatului posibilitatea să-și manifeste puterea, fără a o suprima cu a mea. Slabă – capacitatea de a spune – "fără tine nu mă voi isprăvi, am nevoie de ajutorul tău".

De ce e nevoie de aceasta?

"Femeile slabe, atrag bărbați puternici"

Așa e natura femeii, ei îi este necesar să se simtă măritată, îi este plăcut să fie slabă. Femeie a venit în această lume, pentru a învăța o sarcină importantă – a savura. Să savureze viața, să se bucure, să primească plăcere de la sine, de la bărbatul său, de la copii. De la tot ce o înconjoară. Vă voi spune că nu e o sarcină ușoară, nu e atât de simplu precum pare. Deseori există acel program potrivit căruia totul în viață este dificil și îți reușește cu mult efort, din acest motiv noi și născocim o sumedenie de probleme, pe care apoi le depășim cu mult curaj și devenim ”puternice”. ”Puterea” te face să te simți mai importantă și mai utilă în viață. Dar ce să facă bărbatul, atunci când femeia se isprăvește formidabil fără el? Răspunsul este evident – să plece sau, alegând o poziție confortabilă, să se așeze pe umerii femeii.

Atunci când sunteți "slabă", permiteți bărbatului să facă cumpărături – să-și realizeze funcția de persoană care are grijă de familie. Să ia hotărâri importante în familie – să fie strateg. Să mute dulapul, să ducă greutăți, să vă deschisă ușa automobilului - să fie un apărător. Doar atunci veți avea timp pentru sine și pentru satisfacție. Una din funcțiile femeii e să umple bărbatul cu bucurie. Este oare posibil dacă sunteți mereu ocupată? Cred dă nu. Iar bărbatul, între timp, caută o altă sursă de bucurie, acolo unde se poate simți bărbat adevărat. Pentru ca aceasta să nu se întâmple – oferiți-i bărbatului funcțiile sale și fiți fetiță ”slabă”. Încercați, este incredibil de plăcut.

"Puterea femeii e în slăbiciunea ei"

Să fii "slabă" e periculos

De ce atunci femeilor le e atât de greu să-și permite să fie slabe? Deseori aud frică în voce – trebuie să fiu puternică pentru a supraviețui.

Dar haideți să ne gândim, de ce ne pregătim? De război? De foamete? De lupte? Chiar în situații dificile de viață, cel mai ușor "supraviețuiesc" femeile slabe, adică cele alături de care bărbatul se poate simți apărător, cuceritor, viteaz, adică – bărbat adevărat. Așa femei nu sunt abandonate. Bărbații chiar le înscriu în carte lor roșie (da, da, bărbații au o asemenea carte).

Vă rog să mă credeți, atunci când are nevoie, femeia poate atât de repede să se adapteze și mobilizeze pentru a realiza ceva, încât orice bărbat o poate invidia pentru asemenea abilitate. Ce sens să te pregătești toată viața ”în cazul în care voi rămâne singură”, dacă femeia are înnăscut instinctul de supraviețuire și motivare pentru performanțe? Anume în acest moment de pregătire militară ea își irosește toată viața, pe care ar putea să o parcurgă în bucurie și plăcere.

Dacă aveți norocul de a avea alături un bărbat "puternic", mulțumiți-i pentru că vă protejează și vă apără, și preocupați-vă de activitățile preferate. Începeți să studiați ceva, învățați un meșteșug, care vă va aduce plăcere. Încercați să-l aplicați în viață, dar nu din poziția – am nevoie să fiu "puternică", ci din poziția "fac aceasta cu plăcere".

Învățând să fiți "slabă", oferiți bărbatului o mare putere, care se numește credință în el și pentru care el este pregătit pentru isprăvi mari.

"Vreți alături un bărbat puternic, învățați să fiți slabă"

Continuarea întâlnirii cu Svetlana. Peste 2 luni

- Am plecat pentru o săptămână la sanatoriu, iar el a rămas acasă singur cu copiii. Natalia, s-a isprăvit, deși eu îmi făceam foarte mari griji!

- Cine a luat hotărârea ca dvs. să mergeți la sanatoriu?

- El. I-am spus că vreau să mă odihnesc, că am obosit foarte tare. Că nu mai vreau nimic să decid. El singur a cumpărat foaia de odihnă și m-a trimis.

- În lipsa dvs., a efectuat corect toate sarcinile? (îi adresez o întrebare provocatoare).

- Nu, dar nu are importanță, mai valoros e faptul că a făcut tot pentru mine. Și mi-a mulțumit că am avut încredere în el. În plus, m-am înscris la cursuri de croitorie – cu mândrie a spus Svetlana – demult visam să învăț să cos. Și încă … (a făcut o pauză și a adăugat încet) îl iubesc foarte rare, e atât de puternic și grijuliu. Cum nu am observat aceasta la el…

Vis-a-vis de mine stătea o fată fericită și liniștită sufletește. Care își privea viitorul cu încredere, bucurie și fără frică. Și-a permis să fie slabă. Am încheiat lucrul cu ea.

*Relatarea a fost efectuată cu permisiunea clientei.


Natalia Melehina

Coordonatorul proiectului Familia.md.
Psiholog-expert în psihologia relațiilor.Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Natalia Melehina — Coordonatorul proiectului Familia.md. Psiholog Tel.: 068 44-66-24

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»