Articolul se referă la temele:

De ce am nevoie de psiholog?0

Psiholog, expert în relații Natalia Melehina explică de ce am putea avea nevoie de un psiholog și cum ne dăm seama dacă ni se potrivește sau nu specialistul.

Pentru ce aș avea nevoie de psiholog? La mine e tot în regulă. De ce aș merge la psiholog, ce sunt bolnav? Uneori putem auzi asemenea fraze. Dar ceea ce bucură foarte mult, e faptul că tot mai multe persoane înțeleg că atunci când mă doare dintele, merg să-l tratez la stomatolog, când mi se deteriorează ceva în casă, mă adresez la specialistul care ar putea repara acest obiect, atunci când se produc anumite tulburări interioare, la fel există specialist — este vorba de psiholog. Și nu vă adresați la psiholog din motiv că ceva nu e în reguolă cu dv., ci pentru că înțelegeți că undeva ceva s-a defectat și nu mai funcționează la fel ca altădată, situație care trebuie remediată.

Aș vrea să vă vorbesc despre alegerea corectă a psihologului care să vi se potrivească anume dv., deoarece prima vizită la psiholog de cele mai multe ori are impact asupra interacțiunii ulterioare cu psihologii.

O regulă care este foarte importantă — porniți de la sentimentele interioare. Dacă ați venit la psiholog și simțiți, iată începe discuția, consultația și simțiți că ceva nu vi se potrivește, aveți un sentiment de respingere sau nu vă este confortabil, nu aveți o stare bună de spirit — atunci ar putea pur și simplu să nu vi se potrivească acel psiholog și nu puteți stabili contact cu acesta. Aceasta s-ar putea întâmpla și nu înseamnă că ceva nu e în regulă cu psihologul, ci anume dv. nu vi se potrivește acest specialist și trebuie să mergeți la altul.

De asemenea, cum poate fi determinat profesionalismul psihologului? Imi este frecvent adresată această întrebare — cum să înțeleg că m-am adresat la un psiholog bun? Păi una dintre calitățile importante ale unui psiholog, ale unui psiholog profesionist — niciodată nu va spune cum trebuie să procedați. Acesta nu vă va spune că trebuie obligatoriu să divorțați sau că trebuie să trimiteți cât mai departe această persoană sau să-i povestiți despre tot ce vi se întâmplă. El vă va oferi recomandări de genul — poate ar fi bine să încercați așa, poate ar fi astfel mai bine, dar ce părere aveți dv.? Psihologul întotdeauna vă acordă anume dv. responsabilitatea de a lua decizii. În cazul în care psihologul vrea să vă impună soluția — ceva nu e în regulă. Psihologul nu va evalua dacă ați procedat corect sau greșit, nu va spune: ”Iată aici nu ai avut dreptate sau aici ai procedat foarte rău, eu înțeleg de ce mama se supără pe tine” — nu cu siguranță, fugiți de acolo. Psihologul nu dă aprecieri, deoarece ați venit cu ceea ce vă necăjește, iar sarcina psihologului e de a găsi cauza durerii și de a o repara.

Pentru ce mai este nevoie de psiholog — acesta vă permite să ieșiți de situațiile emoționale în care vă aflați și să vedeți dintr-o parte în ce loc are loc scurgerea acestei emoții, ba chiar poate să descoperiți manifestarea unei anumite dureri. Psihologul niciodată nu vă va impune să veniți la o consultație, nu vă va zice că trebuie obligatoriu să faceți 5 vizite pe săptămână. Acesta vă poate propune, el vă arată programul conform căruia va lucra, vă arată calea aproximativă și dv. mergeți mai departe. Dacă psihologul clar spune că dintr-o singură întâlnire veți soluționa problema, la fel — nu. De cele mai multe ori, la prima întâlnire faceți cunoștință și psihologul înaintează anumite ipoteze, care ar putea fi corecte sau greșite. Ulterior verificați. Iar dacă la prima consultație psihologul spune că aici totul îi este clar, știe care e problema — ați putea pune la îndoială profesionalismul acestuia. Deși, posibil sunt specialiști care sunt capabili din prima. Dar cel mai bine, dacă aveți vreo tulburare interioară, cu care ați trăit o perioadă îndelungată, dintr-o singură ședință aceasta nu poate fi reparată. Dacă vi se proprun mai multe ședințe, puteți avea încredere. Psihologul niciodată nimic nu vă impune, niciodată nu va decide nimic în locul dv. Dacă vedeți că psihologul dv. lucrează anume așa, vă recomand să rămâneți acolo. Vă doresc să găsiți cel mai bun psiholog, care vă va ajuta să clarificați lucrurile. Dragoste și armonie!


Natalia Melehina

Coordonatorul proiectului Familia.md.
Psiholog-expert în psihologia relațiilor.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Natalia Melehina — Coordonatorul proiectului Familia.md. Psiholog Tel.: 068 44-66-24

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»