Cum ascultarea activă îl ajută pe copil să fie independent?0

Ascultarea activă a părinților ajută copilul să ia singur decizii. Cum? Explică psihologul pentru copii, Zinaida Caluian.

Ascultarea activă învață copilul să fie independent. Să începem prin a explica ce reprezintă tehnica ascultării active — este o metodă în timpul căreia voi, în calitate de părinte, mamă, arătați copilului că îl ascultați cu atenție, că îl înțelegeți. Îi adresați întrebări, îi oferiți un feedback sentimentelor lui și îi permiteți să-și împărtășească nu doar sentimentele, dar și gândurile. Și cum se leagă ascultarea activă cu dezvoltarea independenței? Particularitatea ascultării active constă în faptul că în timpul acestui proces, în timpul acestei tehnici dv. vă adresați întrebări sugestive privind modalitatea în care copilul poate descoperi căile de soluționare a unei situații de criză. Răspundeți la întrebările care vă deranjează. În acest fel, tensionarea emoțională a copilului dispare și el în mod independent, în viziunea lui, găsește răspunsul. Inițial, până mai exersați, copilul va avea nevoie de ajutor, iar ulterior aceasta va deveni ceva caracteristic pentru el. Și el deja de sine stătător va asculta activ și acest mecanism, algoritmul de căutare a soluției va deveni o calitate a personalității sale și capacitatea sa interioară de a soluționa problemele.

În ce cazuri poate fi aplicată tehnica ascultării active — atunci când copilul este în criză, când el simte nevoia de susținere, înțelegere, când este dezorientat. Atunci vă apropiați pentru a șopti copilului cum să găsească ieșire din situația dată, el vine la dv., iar dv. îi sugerați întrebări, îl scoateți din acea stare. Îi arătați că-l auziți, îl înțelegeți, îl susțineți. El poate avea încredere în dv. În acest fel, prin întrebări sugestive, îl scoateți pe copil din starea de criză.

Atunci când nu e posibil de a fi aplicată această tehnică — când copilul e capricios, strigă, se revoltă, sabotează orice încercare facută de dv. pentru a-l ajuta — în acest moment de dorit să-i oferiți rezultatul final de ajutor. Adică, pur și simplu să-i spuneți ce să facă, și nu să încercați să aflați de la el soluția corectă.

Nu trebuie să credeți că tehnica ascultării active reprezintă o metodă universală și cu ajutorul acestei tehnici veți putea soluționa orice traumă psihologică a copilului, nu este așa. Cel mai bine ar fi să vă îndreptați atenția spre construirea unei relații cu copilul bazate pe încredere, relație în care să existe acceptare, dragoste, susținere, credință unul în celălalt, încât atunci când copilul se va ciocni de o situație dificilă pentru el - să vină anume la dv.

Vă mulțumesc că ați vizionat acest video, scrieți în comentarii întrebările pe care le aveți, neapărat vă vom oferi răspuns.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Psytv — Internet TV, creat de psihologi str. Dacia, 6 Tel.: 068 27-27-65 www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»