1 august 2022

Endoprotezarea parțială a genunchiului la Medpark

Des, artroza nu afectează ambele părți ale genunchiului (interiorul și exteriorul articulației), ci doar una. Aceasta înseamnă că, cartilajul dintr-o parte a genunchiului s-a uzat deja, în timp ce cealaltă este încă în stare bună.

Dacă cartilajul din interiorul genunchiului este deteriorat, putem vorbi despre o osteoartroză internă.

Cauzele artrozei unilaterale ale articulației genunchiului

Cauza artrozei unilaterale poate fi o deformare O, deosebit de pronunțată a picioarelor. Configurația incorectă a piciorului contribuie la distribuția neuniformă a greutății, prin urmare, cartilajul se uzează mai repede.

De asemenea, accidentarea mecanică gravă a genunchiului poate provoca artroză unilaterală ce duce la modificarea axei piciorului.

Indicațiile pentru endoprotezare parțială

Endoprotezarea parțială este cea mai comună operație ortopedică, care permite miilor de oameni să recapete libertatea mișcării și astfel, să revină la o viață activă.

Protezarea parțială a genunchiului, cunoscută drept proteză unicompartimentală este o procedură chirurgicală de înlocuire a unei suprafeței articulare uzate. În același timp, se păstrează toate părțile sănătoase ale cartilajului și toate ligamentele. Comparativ cu o proteză totală, se păstrează aproximativ 80% din structura proprie a articulației.

Intervenția de artroplasie partială se recomandă atunci când:

  • artroza este prezentă doar în partea internă;
  • structura ligamentară este funcțională;
  • mișcările sunt păstrate;
  • nu există nicio formă de artrită inflamatorie.

Intervenția nu este condiționată de vârstă, greutatea pacientului, sau de nivelul lui de activitate fizică.

Avantajele protezării parțiale în comparație cu protezarea totală

Comparativ cu protezarea totală de genunchi, unul dintre plusurile esențiale ale artroplastiei parțiale a genunchiului este că părțile sănătoase sunt păstrate. Deoarece se păstrează ligamentele, meniscul și cartilajul articular sănătos de partea cealaltă, mulți pacienți remarcă faptul că noua articulație se simte mai „natural”.

Tot aici putem puncta și următoarele aspecte:

  • Abord minim invaziv, respectiv trauma intraoperatorie este mai mică;
  • Durerea scăzută după o intervenție;
  • Întârzie degradarea și distrugerea întregii articulații;
  • Recuperarea și întoarcerea la activitățile normale în timp optim;
  • Mobilitatea mai bună a genunchiului.

În cadrul Centrului de Chirurgie Medpark, este utilizată una dintre cele mai performante tipuri de proteze existente la ora actulă în lume: OXFORD® PARTIAL KNEE.

Cum se efectuează intervenția?

Conceptul de artroplastie unicamerală presupune înlocuirea doar a părții distruse a articulației, păstrând totodată cât mai mult posibil din ligamente, menisc, cartilaj și os pe cealaltă parte sănătoasă a genunchiului.

Spre deosebire de protezarea totală, în cazul celei parțiale, incizia necesară va fi mult mai mică, cu diminuarea durerii, sângerării și a perioadei de recuperare.

Recuperarea pacientului

După intervenția chirurgicală de protezare parțială, recuperarea este mai rapidă decât după o protezare totală. Pacienții petrec câteva ore într-un salon de terapie intensive, iar în urma unui consult medical, persoana este externată acasă.

Unicitatea acestei intervenții, presupune mobilizarea aproape imediată a membrului operat. La doar 24 de ore post intervenție, pacientul poate călca fără a folosi ajutorul cârjelor sau a unui baston.

Puteți să vă programați pentru o consultație la medicul ortoped-traumatolog la tel. +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/7)

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 1177
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md