20 iulie 2021

Premieră națională: Rezecția metastazelor hepatice pe cale laparoscopică

Echipa oncologică Medpark colaborează cu specialiști internaționali pentru implementarea tehnicilor moderne de tratament pentru cancer. Începând cu anul 2021, dr. Maxim Silvestrov, unul dintre pionerii chirurgiei laparoscopice oncologice în Ucraina, a adus mai multe inovații la Medpark, printre care și prima intervenție laparoscopică în tratamentul metastazelor la ficat.

Pacientul care a beneficiat de operația efectuată în premieră pentru țara noastră este un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost diagnosticat cu cancer de colon în urmă cu 2 ani. La 1 an după operația de hemicolectomie (rezecția colonului), investigația PET-CT a arătat metastaze la ficat, cu poziționare dificilă (segmentul S8). Prima linie de terapie pentru metastazele colorectale la ficat este rezecția chirurgicală a tumorilor (a metastazelor), pentru care s-a optat și în cazul pacientului.

Chirurgia minim invazivă, videoasistată se utilizează tot mai des în centrele oncologice moderne.

Chirurgia hepatică oncologică urmează același tendințe, orientându-se de la tehnici clasice spre cele minim invazive, laparoscopice, cu scopul de a oferi o calitate superioară vieții pacientului.

Beneficiile chirurgiei laparoscopice includ:

  • Durere redusă după operație;
  • Perioada de spitalizare este mai mică;
  • Traumatism și risc postoperator redus;
  • Incizii și, în consecință, cicatrici mai mici;
  • Recuperare mai rapidă;
  • Risc mic de complicații postoperatorii;
  • Rata mai mică de dezvoltare a herniei postoperatorii.

Pentru a efectua intervențiile laparoscopice cu succes este necesară o foarte mare precizie și expertiză clinică.

Chirurgul oncolog Maxim Silvestrov dispune de vastă experiență în tratamentul celor mai complexe cazuri de cancer de stomac, pancreas, ficat, colon, rinichi, prostată și a fost invitat pentru efectuarea intervenției de rezecție (îndepartare) chirurgicală a metastazei hepatice pe cale laparoscopică, în colaborare cu echipa chirurgicală Medpark.

Maxim Silvestrov, chirurg oncolog: “Scopul nostru în calitate de chirurgi este de a trata boala cu un traumatism minim la nivelul hepatic. Trebuie să păstrăm o rezervă funcțională maximă din mai multe considerente, unul fiind că ficatul pacientului a fost supus deja unui traumatism dat de chimioterapie. Al doilea motiv este că există riscul de reapariție a altor metastaze și, în consecință, se poate reinterveni multiplu. Trebuie să ne gândim la tratamentul oncologic ca fiind unul pe termen lung, și nu doar la intervenția de moment.”

Când este indicată rezecția metastazei hepatice?

Indicațiile pentru operația de rezecție a metastazelor hepatice depind de localizalizarea metastazelor și numărului de leziuni. Abordarea pacienților în chirurgia oncologică hepatica are un aspect strict individualizat. Fiecare pacient este analizat și discutat în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare, unde se decide dacă este potrivit pacientul sau nu pentru intervenție chirurgicală. În mediu, doar 20-30% dintre pacienții cu tumori hepatice sunt candidați pentru tratament chirurgical și acesta poate fi combinat cu tratamente sistemice (chimioterapie, imunoterapie etc.).

Eduard, pacient: ”Ultimii 2 ani au fost mai dificili, am suportat mai multe intervenții chirurgicale, dar sunt foarte recunoscător pentru suportul și profesionalismul echipei Medpark. Le mulțumesc chirurgilor oncologi care au efectuat operația minim invazivă, într-adevăr, recuperarea a fost mult mai ușoară. La fel, vreau să transmit mulțumiri oncologilor medicali Tatiana Rosleakova și Nadejda Corobcean pentru planul de tratament. Le doresc multă sănătate și putere de muncă!”

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisciplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 513
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md