Articolul se referă la temele:

Tratamentul cataractei la copii0

Ce reprezintă cataracta congenitală?

Această afecțiune apare în timpul dezvoltării fetale și este asociată cu opacifierea totală sau parțială a cristalului. Cataracta se întâlnește la 0,5 % dintre nou-născuți, iar în 10% dintre cazuri, anume aceasta este cauza orbirii copiilor de vârstă preșcolară.
Cauzele acestei maladii până în prezent nu sunt clare. Uneori, orbirea se transmite de la o generație la alta, dar cel mai frecvent copilul cu cataractă se naște la părinți sănătoși.
Extrem de periculoase pentru vedere sunt infecțiile din perioada sarcinii: citomegalovirus, herpes, toxopasmoză. De asemenea, asupra dezvoltării văzului la copii, pot influența medicamentele care sunt administrate în caz de astm.

Care formă a cataractei congenitale poate provoca orbirea?

Cataracta poate apărea la unul sau la ambii ochi. În exterior, aceasta se manifestă printr-o luminiscență în pupila ochiului, de culoare neagră, mai bine spus cenușie. Cataractele congenitale obișnuite pot fi parțiale: se tulbură nu tot conținutului cristalului, ci doar anumite părți, de cele mai multe ori — părțile centrale. În acest caz, este dificil să observi cataracta, pentru aceasta trebuie să treacă o anumită perioadă de la nașterea copilului. Însă, cataracta parțială nu influențiază foarte mult vederea copilului.
În cele mai multe cazurim, cataracta înnăscută nu progresează, cristalul nu se tulbură odată cu creșterea copilului, zonele transparente se păstrează și, din fericire, aceasta nu se transmite de la un ochi la altul. Cu toate acestea, trebuie să începeți tratamentul cât mai curând posibil.
Orbirea poate fi provocată de cataracta totală. Vederea copilului care doar a apărut pe lume, încă nu este formată. În totalitatea, aceasta se formează aproape de vârsta de doi ani, dacă ochiul este antrenat permanent, iar pentru aceasta ochiul trebuie să primească stimulare vizuală. Când cristalul este împăienjenit, retina se pomenește în întuneric și celulele nu primesc sarcina necesară, iar dacă în primii doi ani de viață ochiul nu este învățat să lucreze, el n-o va putea face niciodată. Nu are sens să operezi o asemenea cataractă după doi ani: chiar dacă va fi aliminat cristalul împăienjenit, lumina va cădea pe zona moartă, care deacum nu poate absorbi informația vizuală.
La copiii care s-au născut cu cataractă congenitală la ambii ochi, aceasta ar trebui să fie înlăturată pe cale chirurgicală nu mai târziu de primele două luni, pentru a oferi luminii posibilitate de a stimula dezvoltarea retinei.
Cristalul împăienjenit este înlăturat, și funcția acestuia este preluată de ochelari, lentile de contact sau un cristal artificial.

Ce complicații pot apărea din cauza intervenției chirurgicale în cazul cataractei congenitale?

Pentru o asemenea operație există termeni optimi. În caz de tulburare totală a cristalului unui ochi, acesta este înlăturat în a 6-a săptămână. În caz de cataractă parțială la ambii ochi, intervenția chirurgicală este efectuată într-un interval de timp de 3-4 luni. Dacă vederea este salvată parțial, operația ar putea fi evitată.
Complicații în urma intervenției chirurgicale (sângerări sau infecții) apar foarte rar. Copilul se trezește cu un bandaj pe ochi, pe care va trebui să-l poarte câteva zile. Copilul nu simte durere, foarte curând va simți un val de putere și activitate. Pe parcursul unei luni întregi, va trebui să rețineți cumva această activitate, pentru a nu deteriora cusătura.

Ce este cataracta secundară?

Este — cel mai periculos adversar. Dacă nu sunt întreprinse toate măsurile necesare, după îndepărtarea cataractei congenitale, cea secundară se dezvoltă în 100 % dintre cazuri. Oftalmologii caută, dar nu au găsit încă vreo metodă de prevenire a acestei probleme. De exemplu, în timpul primei intervenții chirurgicale este înlăturată zona centrală a părții din spate a capsulei cristalului (discizie). Uneori este necesar să fie eliminate și structurile din față ale fibrelor vitroase (vitrectomie).
Se mai întâmpă ca după înlăturarea cataractei (peste câțiva ani!) să apară glaucom.. Actualmente sunt efectuate cercetări privind stabilirea termenului optim de operare a cataractei (în cadrul primului an de viață), care va diminua riscul apariției acestei complicații. Dar, în cazul în care este prescrisă intervenție chirurgicală de îndepărtare a cataractei, este vorba de amenințarea vederii. Deci, riscul este justificat. Trebuie doar anual să vă prezentați la consultație la medicul oftalmolog, să urmăriți atent starea vederii și să vă adresați la medic în cazul în care apar simptome alarmante.

Atenție: pericol!

Dacă copilului urmează să i se efectueze operație de înlăturare a cataractei congenitale, neapărat întrebați medicul chirurg ce măsuri trebuie întreprinse pentru a preveni cataracta secundară.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»