Articolul se referă la temele:

Retinopatia de prematuritate0

Ce este retinopatia de prematuritate?

Actualmente supraviețuiesc chiar și copiii născuți prematur, cu o greutate de 500 de g. Dar … aproape fiecare al cincilea copil născut prematur suferă de retinopatie, iar 8 % dintre aceștia — într-o formă complicată.
Retinopatia de prematuritate poate provoca pierderea completă a vederii. Aceasta este o tulburare de dezvoltare a retinei (zona sensibilă la lumină a ochiului) și a corpului vitros.
Debutul bolii are loc în săptămâna a 4-a de viață, iar punctul culminant — în săptămâna a 8-a (perioada de naștere a unui copil la termen). De obicei, retinopatia afectează ambii ochi, dar la unul se manifestă mai puternic.

Care este mecanismul retinopatiei de prematuritate?

Formarea vaselor de sânge la nivelul retinei începe în săptămâna a 16-a de sarcină, și pornește de la centrul nervului optic spre periferie. La fătul de 7 luni, la periferie lipsesc vasele de sânge. Formarea lor normală este întreruptă, iar cea anormală provoacă creșterea vaselor sanguine în interiorul ochiului, transformându-se într-un corp vitros. În spatele lentilei se formează țesutul conjunctiv, care provoacă întinderea și detașarea retinei.

Care sunt formele și fazele retinopatiei?

Retinopatia de prematuritate poate progresa (rapid sau lent) de la stadiul 1 până la stadiul 5. Al 3-lea stadiu este numit "de trecere". Acesta reprezintă un semn al coagulării retinei. Stadiul 5 — detașarea completă a retinei și pierderea totală a vederii.
Din fericire, la 60-80% din copii are loc autovindecarea — regresia spontană a bolii, mai mult decât atât, în 50-60% dintre cazuri fără cicatrice reziduale în fundul ochiului. Dar în celelalte cazuri, boala frecvent progresează până la faza cu cicatrice.
De asemenea, există forma malignă rapidă a retinopatiei, numită "plus-" boală.

Ce complicații poate provoca retinopatia?

 • Miopie și astigmatism.
 • Strabism și ambliopie.
 • Glaucom.
 • Cataractă.
 • Detașarea retinei și pierderea totală a vederii.

Trebuie să ținem cont că detașarea retinei se poate produce nu doar la o vârstă timpurie, ci și în adolescență, dat fiind faptul că în cazul creșterii intensive a globului ocular, țesutul cicatricial se întinde.

Factori de risc în caz de retinopatie

Încă în anul 1951 s-a depistat că tulburarea creșterii vaselor este cauzată de concentrația înaltă de oxigen în incubatoare. Adevărul e că pentru procesele metabolice la nivelul retinei nu "răspunde" respirația, ci glicoliza; sursa de energie fiind divizarea glucozei. În cazul excesului de oxigen, glicoliza se inhibă și retina moare, iar în locul acesteia se dezvoltă țesutul conjunctiv și cicatricial.
Evident, după o asemenea descoperire, oxigenul a început să fie utilizat mai puțin... Și aceasta, realmente a redus incidența retinopatiei. Dar, a crescut mortalitatea din cauza sindromului de detres respirator și consecințele grave ale hipoxiei la supraviețuitori.
Acum se verifică prin diferite metode furnizarea de oxigen bebelușilor. Iar retinopatia este considerată o afecțiune tot mai multifactorială.

Principalii factori de risc sunt:

 • Greutatea corporală în timpul nașterii mai mică de 2000 de grame și termenul gistației de 34 săptămâni. Ce-i drept, se consideră că principalul grup de risc sunt copiii născuți până la 30 de săptămâni. După acest termen, retinopatia se dezvoltă mai rar.
 • Ventilația artificială pe o durată mai mare de 3 zile și terapia cu oxigen mai mult de 1 lună.

Există și factori suplimentari de risc:

 • Sindromul detresiei respiratorii la nou-născut, asfixie severă în timpul nașterii, care necesită terapie cu oxigen. Un factor important de risc reprezintă și afecțiunile mamei, care provoacă hipoxie fetală: infecții cronice, afecțiuni ginecologice, gestoză, sângerări în timpul nașterii, fumatul în timpul sarcinii.
 • Predispoziția genetică (afecțiunea vaselor retinei la rudele apropiate).
 • Unul dintre factorii importanți — acțiunea distrugătoare a luminii asupra retinei imature. Doar formarea normală a vaselor retiniene se finalizează încă în uter, iar acolo luminozitatea este slabă.

Diagnosticarea retinopatiei la copii

Din cele spuse mai sus, este clar cât de important este examenul oftalmologic la timp a copilului născut prematur. În timpul acestuia, trebuie să povestim medicului despre toate complicațiile, care au avut loc în perioada gravidității.

Iată care este programul corect de examinare a vederii copilului născut prematur.

 • În prima săptămână de viață.
 • O dată la două săptămâni, până la 36 de săptămâni.
 • Apoi mergem la oftalmolog în fiecare lună, până la vârsta de 6 luni.
 • În cazul depistării retinopatiei de prematuritate, examenul medical se face 1 dată pe săptămână, până la regreusiunea completă a bolii.
 • În caz de "plus-" boală — 1 dată la 3 zile.
 • După vârsta de 1 an, copiii care au retinopatie cicatricială de prematuritate se află la evidența medicului pe parcursul întregii vieți.
 • În cazul regresiei retinopatiei la nou-născut, examenul la medicul oftalmolog se repetă o dată în 6-12 luni, până la vârsta de 18 ani — pentru a evita detașarea retinei în perioada adolescenței.

Tratamentul nechirurgical al retinopatiei

Tratamentul fazei a 3-a (de trecere) a retinopatiei se efectuează cu ajutorul coagulării cu laserul sau criocuagulării zonei fără vase a retinei, dar intervenția ar trebui să fie efectuată nu mai târziu de 72 de ore de la momentul constatării.
Majoritatea oftalmologilor, în prezent, oferă prioritate coagulării cu laserul a retinei fără vase. Este firesc:

 • procedura nu este dureroasă, de această nu există necesitatea administrării analgezicelor la copil;
 • după această procedură, practic lipsesc edemele la nivelul țesutului;
 • efectele asupra sistemului respirator și al inimii este minim.

Tratamentul chirurgical al retinopatiei de prematuritate

În stadiile târzii (a 4-a și a 5-a), se aplică tratamentul chirurgical: obturare și vitrectomie.
În cazul obturării, din partea exterioară a ochiului se fixează o "plombă" specială în locul desprinderii și se trage până retina nu se va atinge de locul detașării. Cercetările au arătat că această metodă este eficientă chiar și în ultimile stadii. După o obturare cu succes, vederea se îmbunătățește considerabil.
În cazul unei obturări cu eșec sau în caz de imposibilitatea, se aplică vitrectomia: îndepărtarea corpului vitros modificat și a cicatricelor conjunctive de pe suprafața retinei, pentru a elimina întinderea și stratificarea. În cazul stratificării parțiale a retinei, intervenția chirurgicală oferă șansa de a păstra vederea. În cazul stratificării totale, pronosticurile sunt nefavorabile.

Care sunt metodele de prevenire a retinopatiei de prematuritate?

 • Măsuri de profilaxie în primul rând sunt considerate monitorizarea efectuării terapiei cu oxigen. Aceasta trebuie indicată copiilor născuți prematur doar individual și cu strictețe de medic. Trebuie să fie verificat nivelul de oxigen în sânge (acesta nu trebuie să depățească anumiți indicatori).
 • În afară de aceasta, ar fi bine, după posibilitate, să limitați acțiunea luminii asupra retinei bebelușului. De exemplu, să schimbați cumva incubatorul sau spațiul, în care se află copilul.
 • Cel mai bine ar fisă nașteți copilul la termen... Bineînțeles, aceasta nu întotdeauna depinde de noi. Dar, cel puțin, ați putea să nu efectuați acțiuni care ar putea influiența asupa plămânilor copilului, încât ulterior să fie nevoie de terapie cu oxigen... De exemplu, să nu fumați în timpul sarcinii.
Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
 • Ovisus Centrul de chirurgie oculară

  or. Chișinău, str. Ion Creangă, 22/2
  022 27-06-75, 0 69-116-589

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»