Fără panică despre Coronavirusul de tip nou1

Din ziua când a fost confirmat primul caz de coronavirus de tip nou în R.Moldova, oamenii au fost cuprinși de panică. Iar fiecare decizie a autorităților de a aplica anumite măsuri pentru prevenirea răspândirii infectării populației cu COVID-19 au fost cumva diferit percepute de societate. Am încercat să analizăm situația calm și să identificăm pașii pe care trebuie să-i întreprindem noi, cetățenii de rând, pentru a ne proteja.

Astăzi toată lumea vorbește despre coronavirusul de tip nou, acel virus al cărui focar a apărut în luna decembrie în orașul Wuhan din China, iar apoi s-a răspândit și în alte țări, alertând o lume întreagă.

În a doua jumătate a lunii februarie este confirmat primul caz de COVID -19 în Italia, țara în care se află un număr mare de conaționali de a-i noștri. Iată atunci au început să se îngrijoreze moldovenii. Unii — își făceau griji pentru rudele și prietenii aflați în Italia, alții — își imaginau cu groază ce ar putea să se întâmple dacă în țară revin persoane din zona afectată a Italiei. Adevărata isterie însă a apărut în Moldova pe 7 martie, atunci când a fost confirmat primul caz de infectare cu Coronavirus de tip nou la o femeie revenită din Italia. De atunci — breaking news, titluri provocatoare în mass-media și rețelele de socializare, pretutindeni — la serviciu, la magazin, în transport public — doar discuții despre virusul ”ucigaș”. Oare e cazul să ne panicăm din cauza acestui coronavirus? Cine sunt cei mai afectați? Cum ne protejăm? Haideți să clarificăm câteva aspecte importante despre Coronavirusul de tip nou. Or, și în această situație este valabilă afirmația: Omul informat este protejat!

Despre modalitatea de transmitere a COVID -19 și măsurile ce trebuie întreprinse pentru a evita infectarea.

Știm că despre aceasta se scrie și se discută pretutuindeni, dar reiterăm: Virusul se trasmite de la om la om prin picături de secreție sau prin atingerea unor suprafețe contaminate. Respectiv, acum e acel moment când trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, să respectăm câteva reguli simple recomandate de medici:

  • Spălați-vă des pe mâini cu săpun și apă sau soluție pentru mâini pe bază de alcool — în acest mod ucideți virusul dacă acesta se află pe mâinile dv.
  • Mențineți distanța socială — de cel puțin 1 metru între dv și alte persoane, mai ales dacă acestea tușesc, strănută și au febră.
  • Nu atingeți gura, nasul și ochii cu mâna — Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virus.
  • Acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau tușiți și strănutați în pliul cotului, pentru că picăturile răspândesc virusul.
  • Rămâneți acasă dacă vă simțiți rău. Solicitați asistența medicală dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație.

Așadar, dacă suntem atenți, transmiterea virusului nu se face atât de ușor.

COVID-19 la copii, adulți și persoane în etate

Specialiștii vorbesc despre următoarele simptome ale virusului Covid-19 — febră, tuse, gât imflamat, secreții nazale abundente. La unele persoane acestea pot deveni severe și determină apariția pneumoniei și a dificultăților respiratorii. Dar, atenție! Nu e cazul să ne panicăm.

Specialiștii au observat că la unele persoane boala se manifestă atât de ușor, încât unii nici nu-și dau seama că sunt contaminați. Mai mult decât atât, din câte se pare aceasta în mare parte îi ocolește pe copii.

"Există o anumită imunitate crescută împotriva coronavirusului la copii, însă nu durează pe tot parcursul vieții”, spune dr. Sharon Nachman, specialist în boli infecțioase la Spony Children’s Hospital din Stony Brook, New York.

S-a observat că rata deceselor are un grad înalt în rândul persoanelor în etate și al celor care suferă și de alte boli. Potrivit rapoartelor medicale, rata mortalității la persoanele cu vârsta de până la 39 de ani este doar de 0,2%. Aceasta crește la oamenii peste 65 de ani, ajungând la circa 15% la cei peste 80 de ani.

Atenție! Totuși majoritatea pacienților se vindecă.

Așa cum arată centralizarea realizată de Universitatea Johns Hopkins pe platforma online Arcgis, mii de oameni își revin după infecția cu coronavirus în fiecare zi.

Despre necesitatea de a închide insituțiile de învățământ și de a evita locurile aglomerate

De când a apărut ordinul de a sista activitatea instituțiilor de învățământ, pe rețelele de socializare întâlnim comentarii diferite vis-a-vis de această decizie a autorităților din R. Moldova — părerile oamenilor sunt împărțite, iar cel mai mult par a fi nemulțumiți de această decizie unii părinți, care afirmă că nu au cu cine lăsa copiii atâta timp cât ei sunt la serviciu.

Haideți să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, să analizăm câte avantaje sunt de fapt în această decizie.

  1. Stăm liniștiți, deoarece fiind sub supravegherea noastră, copiii nu sunt supuși riscului de a se infecta cu COVID-19. Evident, dacă respectăm îndemnul autorităților — stăm acasă, nu-i luăm cu noi la serviciu, nu mergem cu ei la cumpărături sau în zone de agrement.
  2. Copiii nu sunt atât de stresați — în ultima perioadă școlarii păreau a fi deja alarmați, discutau între ei diferite informații auzite despre acest coronavirus, unii fiind chiar speriați din această cauză. Ei bine, stând acasă, sunt protejați de acest val de informații nu întotdeauna benefice pentru ei.
  3. Avem posibilitatea să petrecem mai mult timp cu copiii. De ce nu? Acum e momentul când putem organiza acasă diferite jocuri cu picii, putem inventa activități interesante atât pentru copii, cât și pentru noi, părinții.

Iar dacă e să discutăm despre decizia autorităților de a anula toate concertele, spectacolele, expozițiile și alte manifestări — este absolut civilizat ca în această perioadă să evităm pe cât posibil expunerea în spații aglomerate, precum mall-uri, cinematografe, teatre. Să fii o perioadă mai izolat, este o dovadă de înțelegere a fenomenului, de responsabilitate civică, de bun simț!

Așadar ...

Prin urmare, tot ce avem de făcut:

  • respectăm regulile de igienă,
  • evităm locurile aglomerate,
  • avem grijă de imunitatea noastră,
  • la apariția unor suspiciuni că am contactat virusul — sunăm medicul de familie sau 112.

Nu faceți panică, urmați recomandările specialiștilor, astfel dați dovadă de responsabilitate civică. Iar dacă ați revenit recent dintr-o zonă afectată de Covid-19, urmați instrucțiunile autorităților, astfel vă veți proteja pe sine și persoanele dragi.

Mai jos vedeți răspunsurile pe care le oferă renumitul medic pediatru Evghenii Komarovschi la întrebările oamenilor despre Coronavirus. Este un material util, cu multe recoamandări la acest subiect.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»