Articolul se referă la temele:

Nodulii glandei tiroide — când trebuie operați?0

Materialul partenerilor Medpark 8 noiembrie 2019 4700
Nodulii glandei tiroide — când trebuie operați?

Nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventă patologie a glandei tiroide. Statisticile arată că la aproximativ 50-60% din populație se depistează noduli la ultrasonografia glandei tiroide.

Din totalul cazurilor 94-95% sunt noduli benigni și doar 5-6% din aceștia sunt canceroși.

Nodulii benigni de regulă nu necesită tratament și managementul lor se reduce la simpla supraveghere (de laborator și ultrasonografia glandei tiroide 1 dată pe an). În unele cazuri este necesară o explorare mai amanunțită a acestor noduli, spre exemplu în cazuri de tablou sonografic suspect, noduli activi hormonali sau dimensiuni mai mari de 1 cm în diametru.

Cea mai efectivă și indicată metodă pentru aprecierea tipului și riscurilor acestor noduli este puncția ecoghidată (FNA biopsy).

Puncția ecoghidată cu biopsie poate prezenta câteva tipuri de rezultat:

  • nodul coloidal — nu necesită intervenții, doar supraveghere;
  • tiroidită autoimună (tirdoidită Hashimoto) — nu necesită intervenții, doar supraveghere și tratament medicamentos la necesitate;
  • tumoare foliculară (neoplazie foliculară) — rezultat dubios ce din punct de vedere oncologic. La biopsie adenomul folicular și carcinomul folicular nu pot fi diferențiate, iar datele statistice vorbesc despre faptul ca 15% din acestea pot reprezenta o formă de cancer, de aceea este necesar tratamentul chirurgical;
  • carcinom papilar, carcinom medular, carcinom cu celule plate, carcinomul aplastic, limfom — aceste rezultate vorbesc despre prezența certă a tumorii maligne, iar puncția în 99% procente din cazuri este veridică. Este necesar tratament chirurgical;
  • material neinformativ — materialul aspirat după puncție nu permite determinarea cu precizie a structurii nodulului (se întâlnește în 4-5% din cazuri). Se recomandă repetarea puncției.

Când este necesar tratamentul chirurgical?

În cazul nodulilor benigni:

  • când dimensiunile nodulilor sunt mari și compresează formațiunile anatomice adiacente cervicale (traheia, esofagul) și prezintă simptome respective. dispnee, senzație de sufocare, disfagie;
  • defect cosmetic, care deranjează pacientul;
  • nodul activ producător de hormoni.

Tumori maligne:

  • rezultatul citologic de tumoare (neoplazie) foliculară;
  • rezultatul citologic cu concluzia certă de cancer (carcinom papilar, folicular, medular, anaplastic, cu celule plate).

Tipuri de operații

În chirurgia glandei tiroide există câteva tipuri de intervenții:

  • rezecția unui lob a glandei;
  • rezecția ambilor lobi a glandei;
  • hemitiroidectomie – înlăturarea unui lob în întregime;
  • rezecția subtotală de glandă tiroidă;
  • tiroidectomia;
  • tiroidectomia + limfodisecția.

La etapa contemporană rezecția de un lob, doi lobi sau tiroidectomia subtotală nu se mai practică din motivul că în caz de recidivă tumorală în țesutul rNodulii glandei tiroide — când trebuie operați?estant al glandei, abordul chirurgical repetat va fi mult mai anevoios și cu risc înalt de complicații postoperatorii.

Din acest motiv la etapa actuală în majoritatea cazurilor se practică hemitiroidectomia sau tiroidectomia, care exclud necesitatea reintervențiilor în locul operației primare.

Luand în considerație că în prezent doar în cazuri rare se operează nodulii benigni, volumul radical este cel mai indicat datorită diagnosticului de tumoare.

La Medpark pacienții cu tumori ale glandei tiroide, atât benigne, cât și maligne (cancer), beneficiază de o abordare complexă din partea medicilor endocrinologi, chirurgi specializați în chirurgica endocrină și oncologi, care colaborează strâns de la etapa de diagnostic până la tratament și monitorizare post-operatorie.

Programați-vă pentru o consultație la medicul endocrinolog sau medicul chirurg specializat în chirurgia tiroidei la tel. +373 (22) 40-00-40 (disponibil 24/24).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»