Articolul se referă la temele:

Perna ortopedică — între mit și adevăr. Merită să schimbi perna pe care o ai pe una ortopedică?1

Materialul partenerilor 3 octombrie 2019 1664
Perna ortopedică — între mit și adevăr. Merită să schimbi perna pe care o ai pe una ortopedică?

Calitatea somnului depinde în mod direct de cum dormim și pe ce dormim. Accesoriile pentru dormitor trebuie selectate cu mare atenție - salteaua, lenjeria de pat, perna și plapumele, fiecare element contează. În ultimul timp, pernele ortopedice se bucură de o mare popularitate, în special printre oamenii ce intenționează să ducă un mod sănătos de viață. Dar, sunt ele atât de benefice în absolut toate cazurile sau, de fapt, ne lăsăm influențați de marketing?

Ce este o pernă ortopedică, ce tipuri există și ce beneficii are o astfel de pernă?

Somnul ocupă o bună parte din timpul vieții, așadar este importantă poziția în care dormim, cu ce materiale interacționează pielea noastră - toate sunt aspecte ce ne influențează sănătatea, per general. O pernă aleasă greșit poate duce la anumite probleme, din motiv că poziția coloanei vertebrală este una incomodă și se curbează în direcția greșită. Lucru care poate duce la:

 • osteocondroză;
 • încălcarea circulației sanguine și limfatice în regiunea gâtului și capului;
 • sarcină suplimentară asupra mușchilor;
 • insuficiență de aer ce pătrunde în plămâni.

Pernele ortopedice pot susține gâtul într-o anumită poziție în așa mod, încât coloana vertebrală să nu fie afectată de pernă sau saltea. Pe piața din Moldova se găsesc perne ortopedice fabricate din: latex, polyester, materiale naturale (coji de hrișcă, orez, iarbă sau hamei) ori din spumă vâscoelastică. Ultimul material este cel mai costisitor, din motiv că perioada de exploatare este în jur de 10 ani. Precum plastilina, o astfel de pernă ia forma gâtului și capului, după care revine la forma inițială — cunoscută și ca perna memory.

Pernele antialergice ortopedice sunt confecționate din latex, pentru că reprezintă un mediu în care nu se pot înmulți acarienii. Plus, poate fi spălată cu ușurință, spre deosebire de cele umplute cu materialele naturale menționate mai sus, care nu se recomandă să interacționeze cu apa și detergenții. În schimb, este cel mai cel mai ecologic material și, chiar dacă la început va avea miros de crupă, ulterior acesta va dispărea.

Pernele ortopedice versus pernele obișnuite

Pernele obișnuite au cea mai variată compoziție, de la puf/pene la combinații de lână, tencel și bambus. Spre deosebire de majoritatea pernelor ortopedice, ele au o flexibilitate mai mare și susțin capul simplu, fără a lua vreo formă prestabilită. Acest lucru însă poate fi chiar binevenit în multe cazuri. Schimbările vizibile în postură nu pot fi "corectate" cu o pernă ortopedică de dimensiuni standart, deoarece fiecare situație este diferită, în timp ce pernele sunt la fel. Pentru a nu stânjeni circulația sanguină și cea limfatică și pentru a nu bloca mușchii într-o poziție departe de cea naturală, adesea o pernă obișnuită este mai potrivită — în cazul afecțiunilor coloanei sau în situația unor probleme cu mușchii spatelui/gâtului. O consultație la un ortoped-traumatolog cu experiență este suficientă pentru a stabili ce soluție se potrivește exact.

Cât despre pernele antialergice… dacă nu există antecedente de reacții alergice la puf sau lână, o pernă cu umplutură naturală nu face niciun rău. Curățată periodic, ea reprezintă o alegere la fel de bună ca o pernă cu umplutură sintetică.

Nu există o "pernă ideală". Perna trebuie aleasă conform preferințelor personale și stării de sănătate.

Ce perne bune poți alege, pentru un somn odihnitor

 • Perne din bambus. Acestea sunt umplute cu un material nou pe piață - fibră din bambus, sunt hipoalergenice, nu provoacă transpirație, absorb eficient umiditatea și se usucă rapid. La nivel de comoditate, acestea sunt elastice și își păstrează forma, iar datorită faptului că perna din bambus este destul de grea, dimineața nu vei avea dureri de gât și nu vor apărea probleme cu coloana vertebrală.
 • Pernele din tencel. Tencelul este o fibră naturală și care absoarbe bine umiditatea, similar cu pielea umană. Deși este un material fin, acesta rezistă bine în timp și perna din tencel este impermeabilă.
 • Pernele din bumbac. Ele suportă foarte bine spălările multiple și sunt permeabile. O pernă din bumbac poate fi curățată în apă de până la 40 grade și revine ușor la poziția inițială.
 • Pernele din puf. Puful, precum și penele, sunt materiale fine, lăsând pielea să respire și sunt un bun izolator. Spre deosebire de pernele sintetice, acestea absorb umiditatea. Perioada de exploatare este de cca 5-10 ani. Se potrivesc de minune persoanelor fără antecedente atopice.
 • Pernele din microgel. Microgelul este o fibră sintetică ușoară, aceasta permite obținerea unei poziții optime în timpul somnului.

Merită să investești într-o pernă ortopedică?

Cele mai importante calități ale unei perne ortopedice sunt:

 • Menținerea stabilă a poziției gâtului și coloanei vertebrale;
 • Materiale ecologice;
 • Proprietăți antialergice.

Chiar dacă lista beneficiilor asociate cu pernele ortopedice poate continua, prețul acestora rămâne a fi unul destul de ridicat. Plus, structura acestora este una destul de dură, iar dacă nu este utilizată corect, poate apăsă vasele sanguine. Și un ultim aspect, mai puțin pozitiv, este fiabilitatea — pernele ortopedice în timp își pierd forma.

Totuși, cel mai important factor de decizie este confortul tău. Da, sigur, te poți obișnui cu orice circumstanțe, dar nu înseamnă că trebuie să o faci. Odată ce nu te simți bine în timpul somnului, nu rămâne loc de compromisuri. Așadar, chiar dacă uneori trendurile ne spun să optăm pentru unele lucruri, care chiar sunt considerate bune - fiecare organism și persoană are specificul său. Dacă tu te simți cel mai bine atunci când dormi pe o pernă din pene și nu ai observat ceva ce te-ar deranja, atunci, investiția în una ortopedică nu are rost. Dacă optezi totuși pentru o pernă ortopedică și vezi îmbunătățiri reale, rămâi la aceasta.

La Millitex găsești perne din puf, pene, bambus și perne ortopedice, disponibile la comandă și online. Alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine, pentru un somn dulce, calitativ.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»