Centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale. Prezentare2

Centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale. Prezentare

Fiecare pici are dreptul la o copilărie frumoasă, fără de griji și probleme. Dar, cu părere de rău sunt și copii care de la naștere sau de la o vârstă fragedă sunt nevoiți să sufere din cauza unor afecțiuni care îi limitează în deplasare, activitate, receptare.

Depistarea și recuperarea problemelor legate de o anumită dizabilitate, trebuie să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, chiar din primele luni de viață. Astfel, se poate asigura o rată mai mare de succes în integrarea socială a copilului în viitor, obținerea de către acesta a unui grad cât mai mare de autonomie personală, atingerea potențialului său maxim de dezvoltare, precum și prevenirea instituționalizării copilului.

Părinții trebuie să fie participanți activi în acest proces, iar în ajutorul lor vin Centrele de reabilitare pentru copii cu dizabilități. Ce servicii oferă un asemenea centru de reabilitare? Cum poate un copil cu nevoi speciale beneficia de acestea? Și unde în Chișinău și împrejurimile capitalei sunt asemenea centre? La aceste întrebări vă oferim răspuns în continuare.

Ce reprezintă un centru de reabilitare pentru copii?

Sunt centre care oferă servicii de îngrijire medicală și/sau psihologică copiilor cu dizabilități psiho-neurologice și fizice.

Printre acestea menționăm: terapii adecvate, servicii de abilitare și reabilitare, educative și recreative, consiliere și orientare profesională, pregătire pentru integrare și participarea acestor copii la viața socială.

În asemenea centre activează specialiști variați, precum: logopezi, psihologi, kinetoterapeuți, ortopezi, nutriționiști etc.

Cine sunt beneficiarii acestor centre?

Copiii cu nevoi speciale care au un anumit grad de handicap fizic sau mental. Pentru a beneficia de seviciile unui centru de reabilitare, copilul trebuie să aibă vârsta corespunzătoare, să aibă un grad de invaliditate (gr. II, I), dizabilitatea trebuie să fie confirmată diagnostic.

Prin urmare, aveți nevoie de îndreptare de la medicul de familie, în care să fie indicat diagnosticul copilului.

Centre de reabilitare pentru copii cu dizabilități:

Clubul ecvestru "Sparta"

Ședințe de hipoterapie pentru copii cu nevoi speciale. Instructorii de hipoterapie au pregătire specială și dețin certificate pentru lucrul cu copiii care suferă de: paralizie cerebrală; autism; sindromul Down, tulburări de postură și scolioză de gr. 1 și 2; displazie de șold. Este necesar să prezentați certificat de la medicul curant. Pentru persoanele nerezidente, există posibilitatea de cazare.

Preț: 200 de lei/ 30 minute.


Centrul de reabilitare pentru copii cu handicap sever al aparatului locomotor

Instituție medico-socială care oferă servicii de îngrijire medicală și psihologică copiilor (de la 1 lună) cu dizabilități psiho-neurologice și fizice.

Centrul dispune de săli de recuperare, precum: kinetoterapie, terapie senzorială, masaj, fizioterapie, sală sportivă (terapie mecanică).
Specialiștii centrului: ortoped, oftalmolog, neurolog, pediatru, kinetoterapeut, psiholog, logoped.

Centrul de intervenție precoce "Voinicel"

Conceput pentru copii care prezintă tulburări de dezvoltare psiho-motore; paralizie cerebrală; maladii determinate genetic (sm Prader-Wili, sm Down, sm Williams, sm H-fragil); masă mică la naștere, prematuritate, malformații congenitale multiple.

Specialiștii centrului: pediatru, neuropediatru, kinetoterapeut, nutriționist, psiholog, logoped, asistent social, terapist ocupațional. Toate serviciile centrului sunt gratuite și sunt oferite copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani.

Centrul de zi pentru copii cu retard psiho-motor și verbal

Masaj, kinetoterapie, terapie logopedică, consiliere psihologică. Activități de dezvoltare a gândirii și motoricii.

"Tony Hawks" (anterior Hippocrates) — Centru medico-social

Organizație non-guvernamentală pentru copiii bolnavi (0-15 ani) din familiile social-vulnerabile. Sunt promovate metode nemedicamentoase de recuperare funcțională, printre activitățile de bază ale centrului fiind: kinetoterapia, terapia ocupațională, logopedia, masajul curativ, ortezarea etc.

Activități suplimentare: instruirea continuă a părinților privind îngrijirea copiilor cronic bolnavi.

Orfeu — Complex pilot de Pedagogie Curativă

Educarea și reabilitarea copiilor cu nevoi speciale.

Servicii: corecție neuropsihologică, asistență psihopedadogică și medicală, ludoterapie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie, arterapie, muzicoterapie, logopedie, euritmie etc.
Complexului pilot de Pedagogie curativă "Orfeu" dispune de: grădiniță, școală primară (clasele I-III), școală (clasele IV-VIII), școală de meserii: anul I și II (croitorie-tapiserie, tâmplărie).

Cultum — Centru de Reabilitare și Integrare Socială a copiilor cu dizabilități de intelect

Printre serviciile esențiale, prestate de acest centru, menționăm: instruire preșcolară, terapie logopedică, ludoterapie, fizioterapie, consiliere familială. De asemenea, centru desfășoară diverse training-uri și seminare.

Centrul de zi "Speranța"

Pentru copiii cu dezabilități, centrul de zi "Speranța" oferă servicii de recuperare multifuncțională (kinetoterapie, educație/instruire, ergoterapie, logopedie, autonomie persoanală), precum pregătire educațională (lecții de calculator, limbă engleză, muzică, floristică). Prima consultație este la psiholog, care determină necesitățile copilului.

Centrul de resocializare și reabilitare a copiilor surzi "Casa Speranței"

Reintegrarea socială a copiilor cu dificiențe auditive, reabilitarea auditiv-verbală, organizarea și promovarea activităților comune cu copiii surzi și hipoacuzici. Activitățile sunt concepute pentru copii de la 7 ani.

Specialiști: logoped.

Dacă cunoașteți și alte centre din Chișinău care oferă servicii de recuperare și reabilitare a copiilor cu nevoi speciale, așteptăm să ne scrieți.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Tag-uri:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»