11 noiembrie 2013

"Concediu paternal" — ambii părinți își vor putea lua concediu la nașterea copilului

Codul Muncii ar putea fi completat cu o nouă noțiune — "concediu paternal". Astfel, concediul va putea fi oferit ambilor părinți concomitent în primele două luni de la nașterea copilului, pentru o perioadă de 28 de zile calendaristice, transmite IPN. Propunerea de a introduce noua noțiune în Codul Muncii, vine de la Ministerul Muncii, Protecției sociale și Familiei.

Noul proiect vine să încurajeze tații nou-născuților să se implice activ în creșterea acestora. Astfel, conform proiectului, ambii părinți vor beneficia de un concediu de 28 de zile la nașterea copilului, iar pe perioada "concediului paternal", salariatul va primi o indemnizație paternală. Aceasta, nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar și va fi achitată din fondul de salarii ale unității în care este angajat părintele. Trebuie de menționat că proiectul prevede sancțiuni pentru angajatorii care vor crea impedimente salariaților ce vor dori să beneficieze de concediu paternal.

"În primele luni de la naștere, mamele au foarte mare nevoie de ajutor, de susținere, de sprijin, atât fizic, cât și emoțional. Multe dintre femei se confruntă cu depresie post-natală și în această situație soțul va fi alături pentru a o ajuta. Este foarte important să fie tatăl alături de mamă și bebeluș, pentru că se împart și responsabilitățile pentru îngrijirea copilului.", a declarat, pentru IPN, directorul Asociației "Copii, Comunitate, Familie", Liliana Rotaru.

În România, tații își pot lua concediu pentru creșterea copilului pe o perioadă de până la doi ani — aceasta fiind una dintre cele mai lungi perioade din Uniunea Europeană. Irlanda alocă trei luni de concediu pentru fiecare părinte și încă trei luni ce pot fi împărțite între părinți așa cum doresc ei. În timp ce în Suedia, tatăl beneficiază de minimum două luni de concediu, iar de la începutul anului trecut, Parlamentul Suediei a aprobat o lege prin care acordă premii bănești fiecărui părinte din a treia lună în care tatăl rămâne acasă cu copilul.

Sursa: Familia.md
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 2134
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.