4 iulie 2019

Peste 35% din cazurile de infertilitate au la bază acest diagnostic. Endometrioza — cauze și tratament

Durerea pelvină și infertilitatea sunt cele mai frecvente simptome întâlnite în cazul unei afecțiuni aparent minore, însă de care suferă mai mult de 35% dintre femeile infertile. Despre cauzele endometriozei, evoluția bolii, dar și metode de prevenție sau tratament am discutat cu doctor Ссылка Natalia Raiu , obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Ce este de fapt Endometrioza?

„Endometrioza este o maladie inflamatorie cronică, hormonal dependentă, cu etiologie neclară până la sfârșit. Cert este că aceasta afectează aproximativ 10% din femeile de vârstă reproductivă și este diagnosticată aproximativ la 35-40 % din femeile care suferă de infertilitate. Afecțiunea se caracterizează prin creșterea anormală a celulelor endometriale în afara uterului. Celulele endometriale se implantează cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafețele exterioare ale uterului sau ale intestinelor și pe suprafața peritoneului- numite deseori „implanturi endometriale”. Sunt rare asemenea cazuri, însă celulele endometriale se mai pot implanta în creier, ochi sau cicatrici post-cezariană”, explică doctor Natalia Raiu.Cum debutează boala?

Endometrioză poate fi suspectată în caz de durere pelvină persistentă și dacă sunt excluse alte maladii ce decurg cu sindrom algic pelvin. În ultimii ani însă, diagnosticul endometriozei a evoluat destul de mult. Acesta se bazează pe metode clasice (acuze, anamnestic, examen obiectiv, etc.) dar și moderne – mijloace imagistice. Mă refer aici la ecografia pelvină și rezonanța magnetică nucleară, metode care au făcut progrese și practic au înlocuit laparoscopia diagnostică – modalitatea considerată standardul de aur în diagnosticul endometriozei. Diagnosticul final se bazează pe prelevarea biopsiei din implanturile endometriozice în timpul laparoscopiei”, mai povestește medicul obstetrician-ginecolog.

Care este impactul bolii asupra fertilității?

„Impactul asupra fertilității este destul de mare. Deși nu se cunoaște exact motivul scăderii infertilității, acesta ar putea fi datorat atât unor factori anatomici (formare de aderențe), cât și hormonali. Endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni și alte substanțe care au un efect negativ asupra ovulației, fecundației și implantarea oului fetal în endometru. Un alt aspect al scăderii infertilității în endometrioză este legat de tratamentul chirurgical al acesteia. Pentru acele femei, pentru care este indicat tratamentul chirurgical (pentru că nu toate pacientele care sunt diagnosticate cu endometrioză trebuie operate) volumul și timpul de intervenție poate fi diferit în dependență de acuzele pacientei, de situația clinică, de vârstă, de tipul infertilității și, nu în ultimul rând, de abilitățile chirurgului. Înainte de a decide tratamentul, se discută cu pacienta, i se explică detaliat avantajele și dezavantajele fiecărei metode, dar și impactul asupra fertilității”, explică Doctor Raiu.

Cum tratăm boala?

„În funcție de obiectivele pe care le avem vom alege și metoda de tratament potrivită. Pentru femeile care și-au îndeplinit obiectivele reproductive sunt valabile atât tratamentul medicamentos, cât și cel chirurgical – la necesitate. Este demonstrat că tratamentul chirurgical este eficient în îndepărtarea durerii, dar ne dă o rată de revenire a bolii de până la 40 % din cazuri. De aceasta, tratamentul chirurgical este continuat cu tratament medicamentos (hormonal și antiinflamator – aici avem la dispoziție o gamă destul de variată de preparate, practic cu același efect).

Această abordare nu este valabilă pentru femeile care își doresc o sarcină. Dacă deja a suportat o intervenție chirurgicală pentru endometrioză, atunci nu este încurajat tratamentul medicamentos, care de obicei are efect contraceptiv. În acest caz este încurajată o sarcină cât mai devreme după intervenție”, mai spune obstetrician-ginecologul.

Când se întâmplă asocierea cu Fertilizarea In Vitro (FIV)?

„La unele femei FIV se propune după eșuarea metodelor de tratament în infertilitate. La altele FIV este prima și unica soluție rezonabilă de tratament în infertilitate. Tactica de conduită este apreciată numai de specialist în mod individual. Chiar dacă răspunsul ovarian la un tratament FIV în endometrioză este mai slab, pacienta ar trebui orientată spre cabinetul reproductologului, deoarece tratamentul FIV este un tratament eficient al infertilității, asociate cu endometrioză. Toate aceste aspecte sunt, bineînțeles, discutate detaliat în cadrul vizitei la medicul obstetrician-ginecolog. Informăm cuplul referitor la miturile legate de endometrioză și tratamente-minune, care duc numai la pierderea timpului prețios și nu oferă șanse suplimentare pentru o nouă sarcină. Apoi se ia decizia cea mai bună pentru cazul respectiv, cu deplin acord al pacienților”, mai adaugă Natalia Raiu, obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 285
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md