21 iulie 2020

Ce trebuie să faci dacă depistezi un nodul la sân?

Anual, peste 1000 de femei din țara noastră sunt diagnosticate cu cancer la sân. Din fericire, majoritatea nodulilor mamari nu sunt maligni. Chirurgul mamolog Dragomir Tîmbur ne spune în interviu cum are loc diferențierea tumorilor mamare benigne de cele maligne și ce trebuie să faci dacă depistezi un nodul sau altă anomalie la nivelul sânului.

Domnule doctor, ce reprezintă nodulii la sân și din ce cauză apar?

Nodulii mamari sau tumorile mamare sunt niște formațiuni apărute în urma dezvoltării necontrolate a celulelor sânului într-un anumit loc sau în mai multe locuri. Nu există informații exacte despre cauzele cancerului la sân, dar se cunosc anumiți factori care pot crește riscul de cancer mamar:

  • Înaintarea în vârstă. 8 din 10 cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate la femeile de peste 50 de ani.
  • Factorul ereditar. Riscul este mai mare la persoanele care au rude de gradul I și II care au suferit de afecțiuni oncologice.
  • Un diagnostic anterior de tumoare mamară benignă sau malignă tratată poate predispune spre apariția celulelor canceroase.
  • Administrarea contraceptivelor orale timp îndelungat.
  • Lipsa nașterilor și a perioadelor de alăptare pe parcursul vieții.
  • Stilul de viață: obezitatea, consumul excesiv de alcool, la fel pot crește riscul de cancer mamar.

Pot fi prevenite tumorile mamare?

Așa cum cauzele apariției aceste boli nu sunt în totalitate cunoscute, nu este posibil să știm cum o putem preveni, dar este cert că stilul sănătos de viață, menținerea unei greutăți normale, exercițiile fizice, evitarea viciilor nocive pot reduce din riscuri.

Vestea bună este că peste 90% dintre cazurile de cancer la sân diagnosticate în stadiu incipient pot fi vindecate complet. De aceea, examinările în scop profilactic (screeningurile) rămân condiția de bază pentru prevenția unui diagnostic grav. Ghidurile internaționale recomandă efectuarea mamografiei o dată la 1-2 ani începând cu vârsta de 45-50 de ani și mai devreme dacă sunt antecedente în familie. La vârste mai mici, așa cum țesutul mamar este mai dens, se va folosi ecografia mamară în loc de mamografie pentru investigarea primară. Aceste investigații pot depista boala înainte ca nodulii să poată fi simțiți la autoexaminare.

Ce trebuie să facă o femeie dacă i s-au depistat noduli la sân? Care sunt următorii pași?

Dacă ați observat un nodul sau anumite schimbări la nivelul sânului este necesară consultația specialistului mamolog. Pentru a colecta informațiile necesare, medicul vă va adresa câteva întrebări despre istoricul medical, va analiza dosarul medical, va efectua o examinare fizică a sânilor și a ganglionilor limfactici. În urma consultației medicul o să vă recomande investigațiile necesare.

Testele de imagistică reprezintă prima etapă de diagnostic. Cum spuneam și mai devreme, în primul rând va fi indicată mamografia sau/și ecografia mamară, dacă nu au fost efectuate deja.

În unele cazuri medicul vă poate recomanda efectuarea unei evaluări imagistice mai detaliate, și anume a rezonanței magnetice nucleare (cunoscută ca RMN sau IRM). Aceasta folosește câmpuri magnetice și unde radio pentru a genera imagini amănunțite ale țesutului mamar. Medicul poate recomanda un RMN mamar în special:

  • femeilor cu risc crescut de cancer de sân (mutații BRCA, cancer mamar sau cancer ovarian în familie, rude de gradul I sau II cu forme de neoplazie);
  • în cazurile când informația obținută la mamografie și ecografie necesită a fi detalizată, sau în situațiile în care există modificări clinice (noduli palpabili sau simptome), dar investigațiile imagistice anterioare nu decelează anomalii;
  • preoperator, pentru determinarea gradul de extindere al tumorii;
  • pentru a vedea dacă o tumoră a răspuns la tratamentul administrat sau pentru a planifica tratamentul care trebuie utilizat în viitor.

Este important de știut că RMN-ul nu înlocuiește mamografia / ecografia mamară, ci este o metodă de diagnosticare complementară, reprezentând cea mai complexă verigă în algoritmul investigațiilor mamare la care se poate recurge. Totodată, ultrasonografia și RMN-ul sunt mult mai sensibile decât mamografia în depistarea cancerul invaziv al glandelor mamare cu structură densă, cum ar fi pacientele de vârstă tânără, la care sensibilitatea mamografiei scade brusc.

Nodulul mamar înseamnă cancer?

Standardul de aur și etapa decisivă, obligatorie pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de cancer mamar îl reprezintă biopsia (puncția). Aceasta presupune prelevarea unor celule sau porțiuni de țesut din formațiunile suspecte ale sânilor, cu trimiterea ulterioară la laborator pentru examinarea celulelor.

La Medpark efectuăm atât biopsia cu ac fin, cât și cu ac gros, care ne permit să apreciem tipul celulelor și gradul lor de răspânrire în organism:

  • Biopsia cu ac gros (core needle biopsy) este cel mai utilizat tip de biopsie a sânilor, în special în formațiunile suspecte pentru tumori. Prin această procedură, se extrage o bucată mică de țesut, cu ajutorul unui dispozitiv special conceput ce conține un ac mai gros, dublu, cu un spațiu gol în interior. De obicei, este realizată sub anestezie locală. Piesele biologice trimise la laborator nu doar confirmă sau infirmă diagnosticul de cancer mamar, dar și furnizeaza informația indispensabilă pentru stabilirea planului ulterior de tratament al pacientului. Această informație cuprinde tipul histologic tumoral, gradul de diferențiere, prezența/absența receptorilor specifici membranari, intensitatea creșterii tumorale, infiltrarea vaselor si nervilor cu celule tumorale.
  • Biopsia cu ac fin se folosește cel mai frecvent pentru a confirma natura benignă a unor noduli/formațiuni depistate la examen imagistic, atunci când nodulul este probabil să fie un nodul chistic umplut cu lichid sau este ușor accesibil. În unele cazuri pot fi depistate celule atipice sau celule tumorale, dar cantitatea limitată a materialului biologic nu va permite să spunem cu certitudine care este structura histologică a nodulului/formațiunii investigate. În acest caz ne vine în ajutor biopsia mamară pe ac gros.

În timpul procedurii, medicul poate insera un marcaj metalic sau de carbon în interiorul tumorii, pentru a putea urmări imagistic locul de biopsie și pentru ghidaj chirurgical. Dacă mai târziu va fi necesară o intervenție chirurgicală, marcajul face mai ușoară localizarea zonei anormale. Chirurgul care efectuează biopsia mamară poate utiliza echipamente de imagistică de specialitate pentru a ghida acul la locul dorit.

În cazuri foarte rare, când rezultatul biopsiilor nu corespunde cu aspectul suspect al formațiunilor la examenul imagistic, poate fi efectuat un al treilea tip de biopsie – excizională sau chirurgicală. Aceasta reprezintă o mică intervenție chirurgicală în timpul căreia se prelevează o porțiune din formațiunea care ne interesează (biopsie incizională) sau se înlătură complet (biopsie excizională) pentru examinare histologică. Beneficiile sunt aceleași ca și pentru biopsia cu ac gros, dar este mai invazivă și traumatică ca și procedură medicală.

Tipul de biopsie va fi ales în funcție de localizarea tumorii, accesibilitatea tumorii, morfologia leziunii.

Ce facem dacă investigațiile arată un diagnostic pozitiv de cancer?

Cancerul mamar este afecțiunea oncologică cu cele mai mari șanse de vindecare completă, mai ales dacă este depistată în primele stadii. Astfel, pornim de la stadializarea tumorii, apreciem tipul de celule canceroase și gradul de răspândire cu ajutorul biopsiei, după care analizăm fiecare caz în parte în cadrul unei comisii medicale multidisciplinare – “Tumor board”. Din comisie fac parte chirurgul mamolog, oncologul medical, medicul imagist-radiolog, morfopatolog, radioterapeut și psihoterapeut.

Împreună analizăm și decidem planul de tratament care include chirurgia în majoritatea cazurilor și poate fi combinat pre sau postoperator cu chimioterapie, terapie cu hormoni, terapie țintită sau radioterapie pentru a asigura pacientului cele mai înalte șanse de vindecare. În timpul operației ne axăm pe conservarea maximă a țesuturilor sănătoase datorită unei tehnici unice în Moldova (frozen section pathology) și asigurarea calității vieții pacientului, inclusiv prin restabilirea formei sânului cu implant mamar și monitorizarea pacientului post-tratament.

Care sunt acele simptome sau semne că trebuie să ne adresăm neapărat la medic?

Cancerul de sân poate fi asimptomatic la etapa inițială, de aceea recomandăm controalele profilactice în primul rând. În timp, tumorile mamare se pot manifesta prin următoarele simptome:

  • umflarea parțială sau a întregului sân, modificarea simetriei, formei și conturului sânului;
  • inversarea mamelonului (retragerea în interior, cu dispariția acestuia);
  • înroșirea, pigmentarea, încrețirea, îngroșarea sau exfolierea pielii de pe sân;
  • apariția unui nodul sau o îngroșare a unei porțiuni de sân (rareori mai mulți), care se simte la palpare diferit de țesutul înconjurător: de formă ovoidă, cu margini neregulate și de cele mai deseori este moale și nedureros;
  • durere la nivelul sânilor sau mameloanelor, uneori cu disconfort în fosa axilară (sub braț);
  • scurgeri mamelonare, în special dintr-un singur duct mamar și cu caracter sanguinolent;
  • noduli palpabili în zona axilară: pot fi moi și nedureroși sau mai duri și dureroși.

Dacă observi una dintre aceste manifestări, nu ezita să apelezi la medicul specialist.

Pentru a programa o consultație la chirurgul mamolog sau o investigație mamară la Spitalul Internațional Medpark, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 15 Vizualizări de la publicare: 1179
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md