Valentin Friptu: "La noi procentul de concepere reușită prin FIV uneori este mai mare decât în țările dezvoltate"3

Valentin Friptu: "La noi procentul de concepere reușită prin FIV uneori este mai mare decât în țările dezvoltate"

Republica Moldova este o țară destul de mică și are puține nume notorii. Nu mă refer la celebritățile de o singură zi, la protagoniștii revistelor mondene. Vorbesc despre adevărate persoane renumite, oameni care și-au câștigat faima, dragostea și respectul din partea societății, datorită muncii zilnice desfășurate ani la rând și a meritelor proprii. O asemenea persoană este Valentin Friptu — profesor, șef al Catedrei de Obstetrică și Ginecologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova, director general al primei clinici private "New Med Life", specializate în tratamentul infertilității.

La fel ca toate celebritățile adevărate, domnul Friptu este o persoană extrem de solicitată și ocupată, de aceea ziua interviului s-a lăsat mult așteptată. Dar, spre marea mea bucurie, acesta totuși a avut loc și astăzi vă prezint rezumatul conversației noastre.

Cum și când a început să vă preocupe domeniul reproducerii umane?

Totul a început în anul 1994, pe când activam la Institutul Mamei și Copilului. Pe atunci, pe lângă secția de Planificare Familială a fost creat Departamentul de Reproducere Umană. Pe baza instrumentarului din alt domeniu — genetică, investigații citologice, noi am improvizat un laborator de reproducere. Până la prăbușirea Uniunii Sovietice — în acest domeniu era stabilit monopolul de stat și erau doar 4 centre în Rusia, cărora li se permitea să se preocupe de problemele reproducerii umane. Iar după destrămarea URSS mulți au făcut încercări de a crea proiecte similare proprii. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru. Am început lucrul în această direcție în anul 1994, dar timp de 3 ani de încercări — așa și n-am obținut o sarcină. Erau multe cauze — pe atunci ne lipseau și medicamentele pentru stimulare, și mediile de producere și cultivare a embrionilor, și echipamentul medical extrem de complex pentru cercetări. Exista și problema cadrelor — noi nu știam unde poate fi instruit personalul. La fel, apăreau mari dificultăți la extragerea ovocitelor, aceasta se făcea prin intermediul laparoscopiei. Mai mult decât atât, laparoscopul era într-un bloc, incubatorul în altul, primeam materialul și alergam cu el pe stradă, iarna... Aproape pierdusem orice speranță și eram deciși să abandonăm toate eforturile, când deodată — am obținut primul succes — în pofida tuturor circumstanțelor, s-a produs sarcina! Pe data de 15 mai 1997, În Moldova s-a născut primul copil conceput prin metoda FIV — o fetiță perfect sănătoasă.

I-ați urmărit destinul?

Bineînțeles. O urmăream în permanență, îi făceam fotografii. Acum e mare, este în regulă.

Atunci, grație acestei fetițe, a apărut curajul și încrederea de a ne continua activitatea. Treptat, procuram echipamentul necesar, găseam preparatele medicale. Din păcate, nici până astăzi unele dintre acestea nu sunt înregistrate în Republica Moldova, deoarece înregistrarea acestora este complicată, acestea vin în Moldova în cantități mici. Din acest motiv, uneori suntem nevoiți să le recomandăm pacienților să procure aceste medicamente din Ucraina sau România. Dar, în același timp, tehnologia progresa. Eu personal am activat la Institutul Mamei și Copilului până în anul 2007.

De ce ați plecat de acolo?

În primul rând, sincer vorbind, nu-mi plăcea sistemul din cadrul acestui centru medical de stat. Deși sprijinul financiar parcă e oferit de stat, pacienții sunt nevoiți să plătească pentru tot. Evident, și neoficial. Eu, însă, vroiam totul să fie omenește, normal, transparent. Oamenii să vadă lista de prețuri, să înțeleagă pentru ce achită bani și să facă toate plățile la ghișeu.

În al doilea rând, exista nevoia de a investi în noile tehnologii. De exemplu, din cauza lipsei echipamentului necesar, nu puteam efectua procedura de puncție a spermatozoizilor din testicule. De aceea, dacă întâlneam bărbați cu lipsă de spermă, de obicei îi redirecționam la un alt institut, spre exemplu în Kiev sau Moscova. Sau, de exemplu, dacă obțineam și fecundam mai multe ovule decât aveam nevoie, utilizam 4-5 embrioni, iar pe restul îi aruncam, deoarece lipsea metoda congelării acestora.

În al treilea rând, pentru a obține rezultate bune, pacientele trebuiau să se afle sub o supraveghere bună. Mai ales, dacă ele sufereau de așa-numita infertilitate endocrină, adică avea probleme hormonale. Adesea, medicul are nevoie aici și acum de rezultatele analizelor la hormoni, pentru a avea posibilitatea de a începe tratamentul sau sprijinirea sarcinii. Iar noi, din păcate, la centrul de stat obțineam acest rezultat peste doar 2 săptămâni, când nu mai erau actuale.

Și, iată, în anul 2009, împreună cu un partener din Israel, am decis să deschid un centru particular. Partenerul meu deja deschise-se un centru similar în România. Am efectuat o vizită acolo, mi-a plăcut foarte mult, din acest motiv am invitat această persoană să facă anumite investiții și să organizeze un asemenea centru și în RM. El s-a preocupat de echipament, eu am găsit spațiul potrivit. În acest fel, am creat o companie comună — primul centru medical din Republica Moldova, specializat în probleme de reproducere umană — New Med Life.

Să fii primul, probabil, nu este deloc ușor.

Da, noi singuri am elaborat documentația medicală, am patentat-o. Au existat dificultăți în plan juridic, ne-am ciocnit de variate obstacole de ordin juridic, care ne împiedicau deschiderea. Dar, slavă Domnului, legea a triumfat și în anul 2009 ne-am deschis oficial în acel format, în care planificasem încă de la început.

Singuri am pregătit specialiști, deși instruirea acestora n-a fost deloc ieftină. Am procurat echipament nou pentru tehnologia reproducerii. Acum avem 3 incubatoare, 2 laminarii, microscop pentru ICSI … Și vom mai procura, deoarece știința nu stă în loc. Am fost recent în Munchen la o expoziție cu tema reproducerii umane. Acolo a fost prezentată o inovație în domeniu — embrioscopul. Este un aparat, care permite introducerea embrionului în interior, fără a mai apărea neceseitatea de a-l deschide. Embrioscopul urmărește embrionul, la calculator noi putem vedea tot ce se întâmplă cu acesta. Putem chiar fotografia procesul de diviziune celulară. Este o soluție extraordinară, doar atunci când deschidem incubatorul — aceasta, într-o anumită măsură, reprezintă stres pentru embrion, din acest motiv cel mai bine ca ei să nu fii în genere deranjați.

Sunteți mulțumiți de rezultatele pe care le-a obținut centru până în prezent?

Știți, cândva, când cineva îmi zicea că atinge rezultatul de 50% de sarcini pozitive obținute prin FIV, nu credeam. Acum pot recunoaște că am greșit. Deoarece, acum și noi, în mai mult de 50% dintre cazuri, obținem sarcina. Este un rezultat foarte bun. Am fost în mai multe centre din Europa, Rusia, România. În Germania, de exemplu, când am întrebat despre rezultate — mi-au răspuns — în grupuri diferite, procentul diferă. Dar, în general, cu greu ajungem la 50%, dacă totalizăm rezultatele diferitor categorii de vârste. Deoarece, în cazul femeilor tinere, putem obține o sarcină în 60-70% dintre cazuri, iar dacă ne referim la femei cu vârsta de peste 40 de ani — procentul este scăzut — până la 10%. Dar, dacă am face o totalizare, în clinica noastră rezultate pozitive sunt în mai bine de 50% dintre cazuri.

De ce atunci în Europa, unde tehnologia este avansată, procentul obținerii unei sarcini prin metoda FIV este mai mic, decât la noi?

Deoarece atitudinea este diferită. La ei nu persistă aspectul financiar apăsător pe care îl avem noi. Acolo femeile fac FIV în baza asigurării medicale, pentru paciente este gratuit. De aceea, în cazul obținerii unui rezultat negativ, nimeni și niciodată nu va veni să se certe cu medicii. Medicii lucrează într-o atmosferă mult mai relaxantă. Ei își îndeplinesc munca și nu-și fac mari griji dacă este sau nu sarcina. Deoarece, mereu pot fi găsite o sumedenie de explicații, în caz de nereușită.

La noi lucrurile stau absolut altfel. Pacienții permanent se interesează, își fac griji, doar mulți dintre ei au câștigat bani pentru tratament prin muncă asiduă, lucrând ani în șir undeva peste hotarele țării noastre. De aceea, ei permanent ne roagă să facem tot posibilul, iar uneori ne și amenință: "Vedeți, să fie totul bine, în caz contrar ve-ți avea probleme! Nu mai eu știu cum am câștigat acești bani, lucrând 4 ani!" Din acest motiv, atitudinea medicilor noștri este absolut diferită. Medicii își fac mari griji pentru fiecare celulă a fiecărei paciente, uneori nici noaptea nu dorm, se tot gândesc, ce ar mai putea face, a doua zi, pentru a obține un rezultat bun.

Avem o echipă formidabilă, care au o atitudine sufletistă față de activitatea pe care o fac. În afară de mine, de tratamentul prin FIV se mai ocupă și medicul Roman Pastrama, este un specialist bun și iubește domeniul reproductologie. În clinica noastră activează tineri talentați, elevii mei — Cauș Cătălin și Cauș Natalia. Și ei au rezultate foarte bune, pacientele lor deacum au obținut sarcina.

Embriologul nostru, Maria Donțu — depune mari eforturi și este foarte îngrijorată pentru paciente. Consider că suntem foarte norocoși și îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat un om cu asemenea răbdare, atitudine față de embrioni și celule de reproducere. Doar rezultatele FIV depind foarte mult de activitatea embriologului, unii chiar afirmă că la 90%.

Și medicul care efectuează analizele la hormoni, Svetlana Raețchii — mă mândresc cu ea, deoarece face chiar mai multe decât intră în responsabilitățile sale. Uneori vine și spune — la această pacientă ceva nu este în regulă cu hormonii, aceștia nu corelează între ei. Ea știe cum trebuie să fie, în ce zi a ciclului și reacționează imediat, dacă observă și cele mai mici abateri.

Anume grație unui colectiv atât de minunat, noi progresăm. Suntem primii care au adus în Republica Moldova punctația testiculară și continuăm s-o practicăm, marcând rezultate bune. Această procedură este necesară pentru obținerea spermei la bărbații la care sperma lipsește din cauza diferitor procese patologice. Suntem primii care au obținut sarcina din embrioni congelați. Și acești copii deja s-au născut. Îi urmărim — se devoltă normal, sunt în regulă.

Cu ce începe procedura de pregătirer pentru FIV a pacientelor?

Vreau să menționez că în momentul în care ni se adresează, din păcate, cuplurile deja nu sunt într-o stare bună. Lipsa copiilor în familie, pe parcursul a mai mulți ani determină apariția unor stresuri psihologice. Ei plâng permanent, sunt îngrijorați, confuzi și nu știu cum să procedeze. În Germania, pe lângă centrul care se ocupă cu tratarea infertilității, am văzut că lucrează doi psihologi. Și noi planificăm să angajăm un psiholog, pentru ca acesta să pregătească cuplurile din punct de vedere psohologic. În zadar se spune în popor că infertilitatea nu este o boală. Știința afirmă că aceasta este o boală, la fel ca toate celelalte. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) definind "sănătatea" scrie că aceasta nu reprezintă doar lipsa unor procese patologice, ci și bunăstarea psihologică. Iar în familiile fără copii, această bunăstare lipsește.

Dat fiind faptul că deocamdată ne lipsește un specialist în psihologie, atunci când vine un cuplu, noi, de cele mai multe ori, indicăm o terapie de liniștire, cel puțin pentru femeie. De regulă, una ușoară — pe bază de ierburi. Atâta timp cât nu observăm și femeia nu ne spune singură că acum este calmă și încrezută în sine — nu începem procedura FIV.

Al doilea aspect, de care se interesează toate cuplurile — prețurile, ce și cât costă. La noi totul se explică detaliat, avem lista cu prețuri, chiar și pe site. Le recomandăm să facă cunoștință cu acestea din timp, iar dacă prețurile le sunt pe plac — să vină.

Eu, în general, înainte de a începe lucrul, le spun cuplurilor — cunoașteți că în țară sunt 4 centre care se ocupă de problemele infertilității? Le numesc toate aceste centre. Le spun — faceți o excursie prin toate aceste centre și opriți-vă acolo unde vă simțiți confortabil, acolo unde vă convine totul și unde totul vă este aproape de suflet. Deoarece, în acest proces o semnificație importantă o are sufletul. Iar nouă, în realitate, nu ne trebuie bani, ci rezultate.

Ce se întâmplă după ce cuplul a fost pregătit psihologic?

Următoarea etapă — examinarea medicală. Întotdeauna, inițial este investigat bărbatul. Chiar dacă acesta deja are copii, aceasta nu este important. Suntem obligați de a începe cu bărbatul. Pentru că în tratarea infertilității, este o regulă — a începe tratamentul de la procese tehnologice minore, spre tehnologii înalte. De la început, trebuie să facem ceea ce e mai simplu și mai ieftin. Iar cel mai simplu este analiza spermei, care costă destul de ieftin, nu este o procedură dureroasă, nu necesită preparate injectabile și alte manipulări complexe. Cu toate acestea, oferă informații detaliate și importante.

Uneori, însă, în baza acestei analize poți da verdictul final — în acest caz este necesar tratament prin IVF sau aici va fi utilă metoda FIV, sau în cazul dat ar fi bine de încerca conceperea copilului pe cale naturală. Subliniez că centrul nostru medical nu se ocupă doar de FIV. Avem un profil mai larg — tratarea cuplurilor infertile. Mulți dintre pacienții noștri, pur și simplu au venit, s-au consultat cu medicul, au primit unele indicații și au obținut sarcina pe cale naturală.

După examinarea medicală a bărbatului, trecem la investigarea femeii. În primul rând, la infecții. De asemenea, este necesară testarea hormonală, unele examinări genetice.

Cum are loc procesul FIV propriu-zis?

Sunt mai multe scheme, în funcție de caz. Există două tipuri de protocoale, care se folosesc în lumea întreagă — lungi și scurte. Pe care să-l folosim, determinăm combinând mai mulți factori — starea emoțională a femeii, rezultatele analizelor, particularitățile sănătății sale.

Apoi urmărim dezvoltarea foliculilor, creșterea endometrului, iar când acesta atinge dimensiunea necesară, pregătim femeia pentru procedura de puncție a ovulelor. Pentru pucție nu este necesară internarea în spital. Aplicăm preparate anestezice moderne, datorită cărora, după puncție, femeia singură trece de pe masa de operație, pe pat. Aceasta procedură nu-i proavoacă nicio durere, iar preparatele se elimină ușor din organism. De cele mai multe ori, dacă femeia a venit la ora 7, atunci la 9 deja pleacă. Bineînțeles, nu este de dorit să meargă direct la serviciu, dacă este un serviciu stresant și dificil. De regulă, alegem pentru aceasta acel moment când femeia dispune de timp liber și nu se gărbește nicăieri.

După puncție, încep cercetările de laborator. La noi nici nu se discută despre nevoia de ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor), efectuăm această procedură tuturor pacientelor, deoarece așa este mai sigur. Evident, astfel îi dăm mai mult de lucru embriologului, dar pentru noi este important să obținem rezultate, facem aceasta pentru a fi siguri că ovulul și spermatozoidul s-au întâlnit.

Ulterior, pe parcursul a câteva zile urmărim embrionul. Mulți nu înțeleg de ce această procedură este atât de costisitoare. Este o muncă foarte meticuloasă, în fiecare zi sunt necesare medii diferite pemtru embrioni. Există medii de 1, 2 … 5 zile. Toate acestea sunt foarte scumpe. Aceeași procedură de crioconservare — oamenii cred — au luat, au pus în congelator și atât. Dar, în realitate este o procedură extrem de dificilă, este nevoie de utilaj special, medii speciale cu concentrație diferită, osmolaritate. Cu părere de rău, toate aceste medii nu se produc la noi, le procurăm de la companii specializate. Iar acestea, tot au interesele lor comerciale.

În ziua a 3-5 după puncție, se face transferul embrionului în cavitatea uterină. Iar după două săptămâni, determinăm hormonul sarcinii și putem judeca dacă s-a produs sarcina.

În aceste două săptămâni, femeia are nevoie de o îngrijire specială, de regim strict la pat?

După transferarea embrionului, femeia are nevoie de sprijin cu preparate hormonale. Cât privește regimul — conform cercetărilor oamenilor de știință din Israel, rezultatele nu sunt mai bune dacă femeia stă la pat. S-a făcut un experiment, prin care la 100 de femei s-a făcut transfer de embrioni și li s-a recomandat să stea la pat timp de 7 zile. Iar altor 100 de femei, la fel după transfer de embrioni, nu li s-a indicat regim de pat. Dimpotrivă — au fost așezate în autobuz și duse într-o excursie prin localitățile din țară. În rezultat, au fost obținute mai multe sarcini în cadrul grupului de femei care au mers în excursie, decât a celor care au stat la pat. Aceasta iarăși demonstrează că un factor important este cel psihologic. Când femeia este sustrasă de lucruri frumoase, nu este complexată, natura singură își face bine treaba.

În cazul în care femeia este însărcinată, unde stă la evidență în continuare?

Cea mai mare grijă pentru confortul femeii, desigur, avem noi. De obicei, le recomandăm să se pună la evidență la instituția medicală din raza domiciliului, dar toate problemele care intervin să le soluționeze la noi. Ducem o evidență foarte bună a pacientelor, avem cei mai buni specialiști, urmărim procesul foarte minuțios. Urmărim femeia până și după naștere.

Iar nașterea propriu-zisă?

Nașterea n-o primim la clinică. Poate în viitor, dar deocamdată nu. În general, nașterea după FIV, nu este una tipică. De cele mai multe ori, este o sarcină multiplă, iar aceasta presupune un risc mai mare de naștere prematură. Iar ingrijirea medicală a copiilor născuți prematuri, necesită echipamente speciale și costă foarte scump. De aceea, chiar și acele centre medicale private care dispun de secții de primire a nașterii — de regulă, își trimit pacientele să nască în maternitățile de stat, deoarece acolo statul își asumă toate cheltuielile.

În afară de FIV, ce alte servicii oferiți pacienților?

Sunt multe. De exemplu, servicii de planificare familială pentru cuplurile sănătoase. Oferim consultațiile necesare înainte de planificarea unei sarcini.

De asemenea, efectuăm procedura de însămânțare artificială. Aceasta este necesară, dacă rezultatele analizei spermei la soț nu sunt bune sau în cazul în care soțul și soția nu sunt compatibili.

Ne ocupăm de tratamentul sistemului reproductiv masculin, aplicăm tehnici de fizioterapie, tratament hormonal — adică, oferim o gamă completă de servicii ginecologice.

Avem aparat USG foarte bun. Când ne-am deschis, în 2009, era unicul aparat atât de modern în R. Moldova. Ulterior, au mai apărut câteva aparate similare și în alte clinici, dar noi nu rămânem în urmă, în permanență ne actualizăm utilajele. Acum avem aparat de tip expert E8 — cel mai avansat ultrasonograf.

Histeroscopia se efectuează foarte bine la noi. Realizăm intervenții chirurgicale de eliminare a diferitor chisturi.

Sunt efectuate investigații medicale nu doar în domeniul ginecologiei. La New Med Life pot fi efectuate toate analizele de bază, electrocardiograma, masaj, să obțineți consultația terapeutului.

Cum credeți, care sunt particularitățile clinicii dumneavoastră? De ce oamenii vă aleg?

Pe lângă specialiști de înaltă calificare și echipament de ultimă generație, un avantaj important al clinicii noastre este faptul că fiecare pacient observă o relație umană față de persoana sa. Uneori, pacienții ne povestesc despre alte instituții medicale, că au strigat la ei, le-au solicitat mită. La noi plata este cinstită, nu se achită niciun bănuț în mâna medicului — totul se face oficial. Clinica reprezintă un mediu sigur. Este supraveghere video, datorită acestui fapt, din momentul deschiderii, de aici n-a dispărut niciun creion. Am creat pentru pacienți toate condițiile, până la ceai/cafea. Un pacient mi-a spus odată: "Nu știu dacă vom obține sarcina, dacă nu, oricum nu voi regreta că am venit anume aici. Deoarece, aici mă simt Om și observ o atitudinea omenească față de mine. "

Toate acestea, datorită faptul că echipa noastră este asemeni unei familii. Împreună lucrează, împreună depun eforturi, împreună își fac griji pentru fiecare embrion. Și, pur și simplu, tratează oamenii cu suflet.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 2

Sortare
  • Nou
  • Anterior

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Personalități interesante»

Articole populare a rubricii «Personalități interesante»