Prezentarea centrelor de consultare gratuită privind diverse probleme0

Prezentarea centrelor de consultare gratuită privind diverse probleme

Zilnic ne confruntăm cu situații problematice ce ne fac vulnerabili și avem nevoie de consultații gratuite în diverse domenii. Fie că este vorba despre starea de bine a sănătății, o consultație despre drepturile sau încălcarea drepturilor noastre ori părerea unui jurist.

Deseori adolescenții, având anumite întrebări, se sfiesc să le acorde părinților. Părinții, la rândul lor, ar trebui să își orienteze copiii la specialiști în domeniu. De multe ori oamenii consideră că serviciile prestate gratuit țin de trecut, dar nu este chiar așa. Specialiștii cu acceași pondere profesională sunt gata să vă ajute în orice situație de risc sau criză, toate acestea fiind fără plată. Datorită modernizării în care trăim, specialistul este la un „click” distanță. Unii pot primi mesaje de la dv. în regim online, alții, însă, pot fi contactați prin intermediul telefoniei fixe sau mobile. În acest sens, sunteți asigurați cu informarea rapidă și calitativă de la cei mai buni specialiști în domeniile care vă interesează. Atât adulții, cât și copiii pot benefiacia de diverse servicii și acest lucru este îmbucurător.

Sigur că dorința de a face primul pas pentru a primi ajutor este primordială, de aceea trebuie să ne autoeducăm să apelăm la specialiști și să ne educăm copiii ca să cunoască unde trebuie să se adreseze. De multe ori, copiii se informează de pe diverse site-uri nespecializate și pot cădea prada unor manipulări din partea persoanelor ce le doresc doar răul. De aceea ar fi bine ca părințiii să-și oinformeze copiii despre existaența unor surse sigure de informare, pentru a diminua consecințele nedorite.

Consultația gratuită presupune confidențialitate și dorința de a fi ajutat în situații concrete și serioase. Acest fapt este foarte important, atât pentru părinte cât și pentru copil.

Pentru a vă ajuta în acest sens, vă propunem câteva contacte utile. Chiar dacă, de cele mai multe ori, consultarea specialiștilor profesioniști costă, noi vă propunem o listă de specialiști care oferă informația absolut gratuit.

Sănătate și asistență psihologică

Centrul psiho-socio-pedagogic

Centru pentru consultare a copiilor de la vârsta de 3 ani până la 18 ani. Specialiști: serviciu psihologic, logopedie - se ocupă cu tulburările de limbaj. De asemenea, medicii oferă asistență părinților și cadrelor didactice în lucru armonios cu copiii. O altă filieră este SAP, aceasta se ocupă cu evaluarea și stabilirea de rapoarte pentru copiii cu diverse nivele de dezvolatre mintală. Aici se stabilește starea copilului și forma de icluziune a elevilor în școli – cât timp pot să studieze la școală și ce materie poate fi însușită în dependență de caz. Acest raport este un ghid pentru profesori, care stabilesc nivelul de cunoștințe pe care trebuie să-l predea în cadrul orelor pentru fiecare copil.

Adresa: str.Veronica Micle, 4-A
Telefon: 0 22 22-24-37, 0 22 27-06-67

Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor „Amigos”

Beneficiarii sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 10-24 de ani și locuiesc în sectorul Buiucani și suburbiile adiacente: Durlești, Trușeni, Ghidighici, Vatra. Specialiști precum: psiholog, asistent social, ginecolog, pediatru, alergolog, jurist sunt deschiși pentru a oferi consultație și suport. De asemenea se pot adresa adolescenți care au nevoie de consiliere privind o situație de viol sau neglijare din partea părinților.
Instituția este amplasată în incinta Centrului Medicilor de Familie nr.4 din capitală.

Adresa: str. Ion Creangă 24,
Telefon: 0 22 71-93-03

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” oferă consultații confidențiale și gratuite la specialiști: ginecolog, psiholog, urolog-androlog, asistent social, dermatovenerolog, testare și consiliere HIV/SIDA. Consultațiile au un caracter multifocal, fiecare tânăr poate beneficia de serviciile tuturor specialiștilor. Tînărul este abordat inter-disciplinar, oferindu-i-se asistență medicală, psihologică și socială gratuită. La „Neovita” pot beneficia de activități consultative și informațional-educative, păstrându-i-se confidențialitatea și dreptul de a decide.

Adresa: str. Socoleni 19,
Telefon: 0 22 46-37-38

Apărarea drepturilor

Linia Verde pentru protecția Drepturilor Copilului – sprijin și consiliere pentru copii și părinți

Linia Verde este un serviciu telefonic gratuit, care funcționează de luni până vineri, între ora 8:00-17:00. Solicitările apelanților sunt preluate de către specialiștii Serviciului pentru Protecția drepturilor copilului din cadrul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova. Cazurile privind încălcarea drepturilor copilului sunt preluate și verificate de către angajații Oficiului Avocatului Poporului din Moldova.

Apelul este gratuit și poate fi efectuat doar de pe telefon fix.

Telefon: 0 80 01-11-16

Oficiul Avocatului Poporului

La oficiul Avocatului Poporului se pot adresa: cetățenii Republicii Moldova, persoanele străine și apatrizii, care locuiesc permanent sau temporar în Republica Moldova, ale căror drepturi au fost încălcate. Audiența are loc zilnic și are loc conform programării, de la 09:00 până la 15:00, în sediul Oficiul Avocatului Poporului

Adresa: str. Sfatul Țării, 16
Telefon: 0 22 23-48-00

„La strada”

Asociația Obștească Centrul Internațional pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” (Centrul Internațional „La Strada”) există pentru a asigura și promova protecția drepturilor și intereselor legale ale beneficiarilor săi – categoriile social vulnerabile – la toate nivelele: individual, legislativ și executiv.
Astăzi Centrul Internațional „La Strada” activează, reușind să-și consolideze capacități relevante în patru domenii: prevenirea traficului de persoane, prevenirea violenței în familie, prevenirea exploatării sexuale comerciale a copiilor și siguranța copiilor în mediul online.

Telefon: 0 22 23-49-06

Consiliere juridică

www.yavo.md

yAvo îți propune juristul potrivit întrebărilor tale. Comunitatea yAvo cuprinde peste 200 de juriști din Republica Moldova, care primesc notificări imediate despre întrebările juridice postate online. Toate întrebările pe care le scrieți online vor primi răspunsul încel mai scurt timp. Alexandru Țurcan, cel care a fondat acest porta spune că atât în Moldova, cât și în majoritatea țărilor lumii, inclusiv în țările pe care noi le cunoaștem ca fiind țări dezvoltate, există o prăpastie adâncă dintre cererea de asistență juridică și capacitatea populației de cumpărare a serviciilor juridice.
Simplu vorbind, majoritatea cetățenilor oricărei țări (fie Moldova sau SUA) nu-și pot permite să se adreseze la avocat de fiecare dată când apare o necesitate juridică. Exemple de situații cotidiene:M-a inundat vecinul – imediat merg la avocat? Banca mă amenință cu judecata pentru întârzierea plăților contractuale – imediat merg la avocat? Am fost supus unei sancțiuni disciplinare la serviciu – imediat merg la avocat? etc.
Răspunsuri la orice întrebare în cel mai scurt timp.

Avocații Moldovei

În cazul în care aveți situații precum: acțiuni împotriva autorităților publice; încasări, datorii, divorț, moștenire, litigii de muncă, acces la informație, litigii privind drepturile reale - proprietatea, locațiunea(arenda) etc. Orice drept sau interes afectat poate fi restabilit de avocații Moldovei prin intermediul instanței de judecată.
Contactarea e posibilă online www.avocati-moldova.com, telefonie mobilă sau Viber.

Telefon: 0 69 18-05-09

Linii fierbinți:

0 80 07-77-77 combaterea traficului de ființe umane

0 80 08-80-08 telefon de încredere pentru femei

0 80 03-80-03 linia nediscriminare

Fiți informați!

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu