Top English School of Today (TEST) — școala de limbi străine unde studenții învață limba engleză într-un mediu liber și dinamic.

Cursuri:

Ajutăm copilul la alegerea profesiei0

Ajutăm copilul la alegerea profesiei

La ce vârstă putem începe orientarea profesională a copilului și cum pot fi de ajutor în acest sens părinții? Explică psihologul Daria Nemerenco.

Tema orientării profesionale a copilului, de regulă, devine actuală în familie și la școală când copilul atinge vârsta de 14-15 ani. În această perioadă, de obicei părinții și elevii fac planuri referitoare la instruirea copilului după clasa a 9-a, discută varianta transferului la un colegiu cu profil profesional. În linii generale, perioada alegerii profesiei actualmente este vârsta de 12-22 ani. Este perioada adolescenței și a tinereții, periodă în care are loc dezvoltarea personalității, proces determinat de autocunoașterea activă, căutarea de sine.

Cele mai actuale întrebări cu care vin părinții și copiii la consultații și traninguri de orientare profesională de regulă sunt formulate în felul următor: copilul nu știe ce vrea, îi plac multe, dar nu se poate determina, nu știm ce profesie ar putea să i se potrivească, nu știm unde și-ar putea efectua studiile.

În lucrul cu asemenea subiecte, de regulă, psihologul sau specialistul de profil utilizează: teste pentru diagnosticul abilităților, intereselor, talentelor, exerciții pentru conștinentizarea orientării profesionale, motivației, consultații privind profesiile actuale și solicitate în lumea întreagă. Drept rezultat, ajutând copilul să-și determine interesele, abilitățile, factorii motivației, variantele profesiei potrivite, strategia alegerii instituției de învățământ. Factorul cheie în alegerea profesiei și a autorealizării profesionale, evident este suportul și ajutorul părinților, începând din primii ani de viață a copilului.

Părinții trebuie să acorde atenție la următoarele aspecte în dezvoltarea copilului:

  • Dezvoltarea autoaprecierii adecvate: abilitatea de a se aprecia din perspectiva părților slabe și a celor forte, dezvoltarea autorespectului.
  • Dezvoltarea auto-conștientizării: perceperea sentimentelor proprii, a intereselor, particularităților personalității, trăsăturilor de caracter, modalităților de comportare, motivației, capacităților.
  • Dezvoltarea talentelor: identificarea, realizarea și dezvoltarea trăsăturilor tari, a talentelor.
  • Dezvoltarea independenței: abilitatea de a gândi independent și de sine stătător, de a lua decizii, de a face alegeri.

Acțiunile pe care le pot efectua părinții pentru a dezvolta copilul în aceste direcții:

  • să urmărească ce preferă copilul să facă, ce îi este interesant;
  • comunicarea la tema intereselor, preferințelor, stării de spirit;
  • рermisiunea și încurajarea încercării de a face ceea ce îi place (în condiții de siguranță);
  • urmărirea particularităților individuale ale personalității: de ce îi este frică, cum reacționează la diferite situații, tipuri de activități, cât de emoțional este, când obosește, ce îl încarcă cu energie, ce îl motivează să facă ceva bine - recompensa/lauda/competiția/concurența;
  • recompensa de a încerca și manifesta abilitățile: ajutor la alegerea secției sportive, primului job, participarea în cadrul festivităților școlare.
  • excluderea criticii la adresa personalității (ești rău, prostuț), doar criticarea acțiunilor (nu te-ați ținut de cuvânt);
  • susținerea în situațiile în care ceva nu-i reușește;
  • luarea în considerație a opiniei copilului, remunirarea deciziei de a purta responsabilitate, de a face o alegere de sine stătător;
  • discuții despre diferite profesii, a ceea ce e actual în lume;
  • studierea unor profesii concrete și a reprezentanților acesteia;
  • vizitarea instituției de Ziua Ușilor Deschise;
  • suportul oferit copilului în alegerea independentă a instituției de învățămând, fără influență;
  • orientarea copilului la traininguri în grup, care ajută la alegerea profesiei.

Astăzi, potrivit datelor statistice prezentate în investigația internațională Gallop, 80% din oameni sunt mulțumiți de activitatea personală, suferă de diferite greutăți de tip psihologic: stres, epuizare, insatisfacție de la sarcinile profesionale, de la dezvoltare, salariu. Vă puteți ajuta copilul să nu ajungă în această statistică, oferiți-i posibilitatea să înțeleagă cine este el, ce are pentru el valoare în viață.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Daria Nemerenco — Психолог Tel.: 069 39-45-85

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Mai mari de 7 ani»

Articole populare a rubricii «Mai mari de 7 ani»