De obicei, primul lucru pe care medicii îl propun unei femei însărcinate este consumul de acid folic. Vitamine, medicamente, tot felul de diete — sunt prescrise în mod particular, dar acid folic este indicat tuturor viitoarelor mămici. Ar fi perfect dacă o femeie ar începe să consume acid folic cu 2-3 luni înainte de a rămâne însărcinată.

Ce este acidul folic?

Acidul folic — o vitamină solubilă în apă, care se mai numește și vitamina B9. Fără această vitamină, practic organismul nu poate să reziste. Orice diviziune a celulelor umane începe cu fragmentarea materialului genetic — ADN. În acest proces, prezența acidului folic în organism este esențială. Fără el, nu se dezvoltă organele și nici țesăturile. Totodată, acidul folic participă la hematopoieză și alte procese importante, care au loc în organismul uman.

Prin urmare, ne dăm bine seama că dificitul acestuia este periculos, în special, pentru organismele în creștere și dezvoltare, dar și pentru femeile însărcinate.

Chiar și lipsa temporară de acid folic în organismul unei viitoare mame, poate duce la apariția problemelor nervoase a fătului, până la absența totală a capacităților intelectuale ale acestuia. Iar, dacă o femeie începe să administreze vitamina B9 înainte de sarcină, 75% din posibilele abateri pot fi evitate.

Femeile care mănâncă coret, duc un mod sănătos de viață, pot crede că nu au nevoie de doze adăugătoare de acid folic. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. În funcție de zona în care locuiți, în 20% — 80% dintre cazuri, insuficiența acidului folic este mai frecventă, decât lipsa oricărei alte vitamine. De regulă, nu există simptome prin care se manifestă lipsa acestuia. Din acest motiv, mai bine să aveți grijă de organism înainte de a apărea anumite probleme, mai ales că riscul de supradoză cu acid folic este extrem de rar , doar în cazuri excepționale.

În ce doze se ia acidul folic?

Așadar, dacă intenționați să rămâneți însărcinată, luați câte 400 mcg de acid folic în zi. Din moment ce ați rămas însărcinată, măriți doza de la 600-800 mcg în zi. După 12 săptămâni de sarcină, cantitatea de acid folic poate fi redusă până la 200 mcg. Dar, în perioada în care alăptați bebelușul, se recomandă să reveniți la circa 500 mlg/24 ore, deoarece, în această perioadă, mama are nevoie de forță. În lipsa acesteia, apare starea de depresie, slăbiciuni, organismul își revine mai greu.

S-ar părea că totul este foarte ușor, dar pastilele care se vând la farmaciile noastre conțin 1 mg de acid folic. De aceea apar situații confuze. O pastilă conține un miligram de vitamină, dar se recomandă doze calculate în micrograme. Deci, câte pastile de acid folic trebuie să luăm? Dacă calculăm, avem: 1 mg = 1000 mcg. În cazul în care, medicul ne-a recomandat 400-500 mcg în 24 de ore, trebuie să luăm jumătate de pastilă.

Dacă medicul v-a prescris câte o pastilă, nu trebuie să vă alarmați sau să-l credeți incompetent. În ultimii ani, medicii au ajuns la concluzia că femeile însărcinate trebuie să consume mai mult acid folic decât se credea anterior, până la 2-3 mg. Astfel că, 1 mg în 24 de ore pentru o femeie însărcinată nu este atât de mult și nu există riscul de supradoză.

Unde în Moldova se poate găsi acid folic?

Din moment ce rămâneți însărcinată și vă aflați la evidență la policlinica de pe sector, medicul de familie este obligat să vă dea rețetă gratuită pentru a putea primi acid folic. Având în vedere, că tot mai multe femei se pun la evidență când deja sunt însărcinate, în săptămâna a 8-12-a, iar consumul acestei vitamine trebuie să înceapă cu mult înainte, cel mai bine să-l cumpărați singură de la farmacie. Denumirea este "Acid folic" și poate fi găsit la orice farmacie din Chișinău, plus la toate, nu costă foarte scump: de la 6 până la 8 lei pentru 30 de pastile a câte 1 mg fiecare.

Acidul folic se mai găsește și în tot felul de vitamine pentru femei însărcinate. Dacă vă sunt prescrise, neapărat trebuie să fiți atentă la cantitatea de acid folic pe care o conțin acestea. Dacă e de 600-800 mcg, nu trebuie să luați nimic adăugător, dacă e mai puțin, cumpărați separat pastile și folosiți-le rațional, în cantitățile prescrise.

Produse naturale care conțin acid folic

În paralel cu pastilele de acid folic, puteți consuma și produse care conțin această vitamină. Se găsește, în cantități mari, în plantele cu frunze verzi (spanac, pătrunjel, salată verde), dar și în mazăre, fasole verde, în produsele de cereale integrale, dar și în citrice.

Cu toate acestea, rețineți că în timpul prelucrării termice se distruge o cantitate mare de acid folic. Prin urmare, produsele enumerate trebuie consumate în stare proaspătă.

Dacă sunteți iubitor de ceai tare, nu uitați că el accelerează eliminarea acidului folic din organism. În perioada sarcinii, cel mai bine limitați consumul acestui lichid până la o ceașcă în zi, totodată ceaiul trebuie să fie slab.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 21 mar. 2013 16:45 #1 Ольга Чигракова

    Свежие исследования: Специалисты Норвежского института общественного здравоохранения проанализировали данные по влиянию витамина В9 на риск рождения ребенка с аутизмом. Было установлено, что риск снижается на 40%, если женщина начала прием фолиевой кислоты за 1 месяц до планируемого зачатия и в течение первых 8 недель беременности. Однако начало приема витамина позже, чем на 8-й неделе, не дает выраженного эффекта. В настоящее время норвежский директорат здравоохранения рекомендует женщинам начинать прием фолиевой кислоты за 4 недели до планируемого зачатия и в течение первых трех месяцев беременности.

    Răspundeți