pazl

Cum să fii mamă de SUCCES şi să oferi copiilor tot ce este mai important?5

Recent, în incina studioului de yoga a Eugeniei Ionel, s-a deşfăşurat un seminar practic la tema "Greutăţile şi problemele ce apar odată cu naşterea celui de al doilea (al treilea) copil". Seminarul a fost condus de Arina Ţuguţcaia — pedagog-psiholog, o fericită mamă a patru copii. Seminarul a durat vreo 4 ore, de aceea este imposibil să redăm într-un singur articol, toată informaţia. Din acest considerent, am ales ceea ce, în opinia mea, este mai valoros, — acel "produs concentrat" ce ne va ajuta să ne facem viaţa mai bună, mai uşoară, mai interesantă.

Până la 3 ani, energia copilului depinde, în mare măsură, de mamă. Dacă dragostea mamei este suficientă, aceasta învăluie bebeluşul asemeni unui cocon şi nu permite energiei copilului să se scurgă în "găurile energetice", iar copilul este calm şi se bucură de viaţă. Dar, dacă mama îi oferă puţină energie, copilului îi apare frica, sentimentul de inutilitate, apoi şi boala. Deci, în primii 3 ani de viaţă oferiţi copilului cât mai multă dragoste, atenţie şi sentiment de siguranţă. Acordaţi-i acea putere necesară pentru viaţa de mai târziu.

Situaţia cea mai dificilă apare atunci când al doilea copil se naşte imedit după primul. Este greu, în primul rând, nu fizic, ci energetic. Indiferent de dorinţele noastre, toată atenţia se îndreaptă către cel mic (e şi firesc — doar el nu se poate apăra, nu va supravieţui fără mama), în rezultat, cel mai mare nu primeşte energia cuvenită şi începe să trimită semnale prin metodele sale — comportament distructiv, gelozie, coşmaruri nocturne, enurezis. De multe ori, mamele reacţionează la fel, în mod agresiv — se supără, îl învinuiesc "Eşti mai mare, trebuie să înţelegi, trebuie să cedezi etc ...". Din acest motiv, copilul mai mare se simte nu doar lipsit de dragostea mamei, dar crede că el este cauza isteriei mamei.El nimereşte într-un vid total, doar mama era cel mai important sprijin și susţinere a sa.

Dragostea şi atenţia maternă este asemenea unei puşti de tanc — îndreptată doar într-o direcţie şi nu ai cum să-i schimbi traiectoria. . Atunci când apare al doilea copil, există doar o opţiune, încercaţi să-i aliniaţi pe ambii copii într-o singură linie. Spre exemplu, îl iai pe cel mic în braţe şi îi zici celui mai mare "Atunci când tu te-ai născut, mânuţele, picioruşele tale erau la fel de micuţe... Vrei s-o ţii în braţe? Cât de bravo eşti!", spunând astea te uiţi în ochii copilului, îi vorbeşti gingaş. Ai grijă de cel mic, dar, în acelaşi timp, le oferi atenţie şi dragoste ambilor. Nu cheltui pentru doi copii, de două ori mai mult timp, ci le oferi un flux de dragoste comun.

Cum să-ţi manifeşti dragostea? Există 3 modalităţi esenţiale. Verbal (eu te iubesc, noi toţi te iubim, tu eşti cel mai bun), tactil — îmbrăţişările, contactul vizual — priviţi cât mai des în ochii copiilor. Dragostea trebuie să se manifeste prin acţiuni.

Cantitatea de iubire pe care o are mama este ceva genetic. Şi dacă este puţină energie, iar aceasta mai trebuie împărţită copilului, atunci învăţaţi să o primiţi individual. Atunci când ai suficientă dragoste în tine, aceasta ajunge pentru întreaga familie. Dacă nu este, nici nu va apărea, până singură nu vei încerca s-o obţii. De asta, ia ca regulă — culcă-te la ora 22:00, or sistemul nostru nervos se restabileşte cel mai bine în perioada de timp 22:00 – 24:00.

Chiar dacă aveţi doar un singur copil, mereu faceţi anumite lucruri în detrimentul a ceva. Lucraţi dăunând sănătăţii dvs., frumuseţii, faceţi curat în loc să staţi cu copilul sau să petreceţi timpul cu soţul, sau să realizaţi ceva pentru dezvoltare personală. Fiecare situaţie are victimele sale. Încercaţi să determinaţi pe ce irosiţi timpul şi reţineţi ceea cu ce nu se poate să sacrificaţi. Ce este mai important pentru dvs. — curăţenia ideală sau copiii fericiţi? Atunci când vă veţi stabili priorităţile, treceţi la următorul pas – faceţi-vă timp pentru ce este cu adevărat valoros.

Curăţenia ia jumătate de viaţă, dar am putea să facem şi altceva în acest timp.. Desigur, să respectăm igiena este necesar, dar fără fanatism. Căutaţi metode, care ar simplifica acest proces: luaţi de pe rafturi bibelourile, puneţi în dulap toate mărunţişurile, pernele de canapea şi alte colectoare de praf, — în cutii, în casă trebuie să fie doar lucrurile strict necesare. Dacă în mintea dvs. aveţi deja o imagine a curăţeniei ideale şi de fiecare dată veţi vedea praf pe toate mărunţişurile, vi se va strica dispoziția. Iar când în casă este un copil — este imposibil să fie o curăţenie ideală! Sau e posibil, dar pentru o perioadă foarte scurtă de timp)) Nu căutaţi să învinuiţi copilul "El face dezordine în mod intenţionat!" — doar aşa este natura unui copil, joaca este cheia dezvoltării sale. Iar dumnevoastră cu stereotipul de curăţenie ideală, vă stricaţi dispoziţia personală, dar şi a copilului. Şi încă ceva — niciodată nu-i împiedicaţi pe alţii să câştige bani. În ţară este criză şi multe persoane ar accepta să vină câteva ori în săptămână pentru a face curăţenie, chiar pentru o sumă mică de bani.

Gătiţi bucate simple. O mâncare aleasă, sofisticată — e o plăcere de care organismul are nevoie doar periodic. Puteţi merge la restaurant sau să preparaţi o dată pe lună ceva mai delicios. Zi de zi, mâncaţi cereale, carne, legume. Încercaţi să vă înfometaţi, atunci receptorii gustativi sunt la zero şi un terci simplu de ovăz cu lapte ar putea să vă pară delicios.

Delegaţi. Spuneţi soacrei să pregătească nişte prăjituri. Sau, rugaţi vecina periodic să stea cu copilul, contra unei anumite sume de bani. Neapărat trebuie să-l implicaţi şi pe soţ, bărbaţii genetic sunt mai pregătiţi pentru situaţii dificile, pentru stări de somnolenţă şi rezolvare a unor probleme serioase, şi n-ar trebui să-l protejaţi de tot felul de griji ale familiei, pentru că asta este şi sarcina lui. Dar, aceasta este o temă aparte.

Nu trebuie să reuşim să le facem pe toate, ci ceea ce este mai important. Există o foarte bună tehnică stimulatoare a simţului: imaginaţi-vă că aţi murit şi toţi prietenii şi rudele au venit la funerarii. Ce v-ar plăcea să auziţi despre sine? Această tehnică vă va arăta cat investiţi în sine. Este o chestiune de priorităţi. Dacă cel mai important pentru dvs. este curăţenia, atunci vă va fi curat întreaga viaţă, dar oare vă va face asta fericită? Ce obţineţi în final?

Cât mai des întrebaţi-vă: "Pe ce îmi pierd timpul?". Sunt "lucruri-elefanţi" şi "lucruri–broscuţe". "Elefanţii" sunt treburile globale, importante, iar "broscuţele" — cele insuportabile, pentru care pierdeţi 10 minute, dar trebuie realizate la timp, ca mai apoi să nu vă stresaţi. Împărtiţi activităţile în 4 categorii: urgente importante, importante, dar nu urgente; urgente nesemnificative; nesemnificative şi care nu sunt urgente.

  • Urgente importante — situaţii critice, de forţă majoră, activităţi ce nu pot fi amânate, boli, proiecte cu termene exacte de execuţie. În cazul unei tinere mămici — alăptarea, îmbrăcarea, totul pentru supravieţuirea micuţului.
  • Importante, dar nu şi urgente — activităţi de formare, de profilaxie, îngrijirea sănătăţii, fericirea şi bunăstarea familiei, stabilirea unor valori, consolidarea relaţiilor, odihna şi îngrijirea de sine, creşterea personală.
  • Urgente nesemnificative — apeluri, întâlniri, treburi importante pentru prietene, dar nu pentru dvs. Urgenţa crează iluzia importanţei. Dar, în realitate, nimic nu "arde". Spre exemplu, un mesaj de pe skype poate să vă pară important şi urgent. Nu e aşa. Numai în cazul când soţul este bine mersi, copilul este sănătos, fericit, puteţi să atrageţi mai mare atenţie acestor mărunţişuri.
  • Nesemnificative, care nu sunt urgente — sunt chestiuni totalmente inutile, care vă răpesc timpul preţios, cum ar fi: să vizionaţi o telenovelă preferate, să staţi pe "odnoklassniki" etc. Încercaţi să vă adresaţi întrebarea — Cum schimbă aceste activităţi viaţa mea în bine? Dacă nicicum — atunci le ştergeţi din listă.

Răspuns la întrebarea — "Ce ar trebui să ştie să facă un copil la un an şi jumătate, 2, 4 ani!?"... Nimic!

Tot timpul ne îngrijorăm de "acoperiş", "geamuri", chiar dacă ştim cu toţii că cel mai important este fundamentul. Iar fundamentul este dragostea.

Nu încercaţi să-l faceţi dobă de cunostinţe. Aceasta nu este dragoste, ci vanitate. Întrebaţi-vă — la ce servesc toate astea? De dragul succesului lui în viaţă, pentru ca el să înveţe, apoi să câştige bine? Dar sunteţi sigură că în aceasta constă fericirea?

Ne stabilim scopuri dictate de lumea modernă, în care fericirea este asociată cu banii. Dar niciodată nu va exista o limită a bogăţiilor pământeşti. Şi dacă din copilărie nu-i vom crea copilului un sistem corect de valori, îi va fi dificil să crească o personalitate puternică, fericită, armonioasă.

Multe mame, prin acţiunile sale cresc nişte roboţi, care sunt obligaţi să meargă spre succes, să se gonească după bogăţii terestre. Da, copiii noştri trebuie să fie persoane de succes şi să câştige bine, dar banii sunt doar un instrument care trebuie să ofere libertate. Şi nu un scop în sine. La fel şi studiile n-ar trebui să fie un scop, la care tindeţi în detrimentul dragostei.

"Ieşiţi din cursa şobolanilor!" Nu-i creaţi copilului priorităţi greşite, nu-i insuflaţi că mereu trebuie să fie primul, să obţină succes, să citească, să calculeze şi să câtige cel mai bine. Acesta este un drum de fundătură.

Doar părinţii fericiţi îi pot face şi pe copii fericiţi. Copiii niciodată nu iau nimic de nicăieri. Ei nu inventează nimic şi intenţionat nu încearcă "să vă calce pe nervi", ei doar REFLECTĂ dispoziţia dvs. Atunci când copilul are senzaţia că vă simţiţi rău, că sunteţi tensionaţi, aceasta se reflectă prin faptul că ei devin nervoşi, se tem, după care unii ajung să sufere de boli psihosomatice. Nu uitaţi de acest lucru.

Fiecare dintre noi are un loc al său unde se simte bine, fericit. Fie casa părintească, fie cafeneaua iubită. Oare casa dvs. este un asemenea loc? Vă simtiţi fericit în ea? Dacă nu, să nu vă miraţi de capriciile copilului — la nivel de subconştinet copilul redă simţirile dvs. Încercaţi să vă iubiţi casa, fie ca "locul în care vă simţiţi fericită" să fie mereu prezent în subconştientul dvs., iar prin intermediul meditaţiilor veţi reuşi să umpleţi cu această putere, orice spaţiu.

Dacă vă irită o anumită acţiune a copilului, nu vă grăbiţi să-l învinuiţi şi să-l pedepsiţi. E mult mai uşor să interziceţi ceva, decât să direcţionaţi energia copilului în direcţia cuvenită. Spre exemplu: el doreşte să rotească placa de la aragaz. Asta vă irită, doar vă faceţi griji pentru el. Dar, pe de altă parte, asta demonstrează că acest copil are înclinaţie spre tehnică — cumpăraţi-i un panou separat, lăsaţi să mânuiască toate butoanele de acolo. Cu atât mai mult, că acest interes "periculos", nu va fi veşnic. Este important să-i satisfaceţi necesităţile.

Copilul este ideal de la naştere, el încă nu a primit acea educaţie răsfăţată şi nu are stereotipuri false, el cercetează lumea, îşi încearcă puterile şi talentul. Nu-i distrugeţi această armonie cu interdicţii, educaţi-l doar prin joc, şi nu prin predici. Dacă aveţi nevoie de rezultate, le veţi obţine, dară fără abuz moral asupra copilului.

Citiţi şi un alt interviu cu Arina — "Dacă copilul are coşmaruri".
Iar părerea unui alt psiholog despre probleme ce pot apărea odată cu naşterea celui de-al doilea copil, aflaţi din articolul "Al doilea copil — răspunsurile unui psiholog".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sarcină»

Articole populare a rubricii «Sarcină»