Articolul se referă la temele:

Răbdăm sau nu într-o relație0

Psihologul Elena Bîceva explică ce comportament ar trebui să aveți într-o relație pentru a nu fi nevoiți sa vă supărați sau să răbdați momente neplăcute. Sfaturi valoroase atât pentru cuplurile tinere, cât și pentru familiile cu experiență.

Adesea, începând să locuiască împreună, oamenii își spun: "Ei bine, voi răbda și va apărea și dragostea", "A strigat puțin, m-am supărat, a mai apărut un anumit conflict, dar oricum în toate cuplurile se întâmplă asemenea situații – conflicte în familie". Da, bineînțeles, conflicte în familie pot fi la toți. E altă întrebare că oamenii trebuie să învețe să nu se ofenseze reciproc în relație.

Ce înseamnă "a se ofensa reciproc în relație"? A jigni, a striga, a manifesta anumite momente de violență morală și chiar fizică. Un partener poate fi mai agresiv decât celălalt, respectiv cel de-al doilea partener trebuie să învețe să observe acele puncte de disconfort personal și să vorbească despre aceste puncte, să vorbească clar și să nu permită să fie insultat. Deoarece, dacă în familie se consolidează situația în care unul insultă, iar celălalt se supără, atunci această stare se păstrează pentru o perioadă lungă de timp.

Cine poate avea grijă de noi înșine? De noi înșine putem avea grijă doar noi. Și eu vă propun să vă învățați partenerul să aibă grijă de dumneavoastră. Doar dvs știți ce vi se potrivește și ce nu, doar dvs cunoașteți ce vă poate jigni și ce nu. Este un sistem întreg de comunicare, în care noi putem vorbi despre ceea ce ne place și ce ne displace, dacă e voie să se ridice tonalitatea vocii sau nu. În caz contrar, peste o anumită perioadă de timp se acumulează supărări, diferite iritații, pretenții mici sau mari unul față de altul. Dacă aceste pretenții nu se clarifică la timp, atunci într-un anumit moment, fie dvs., fie partenerul va obține un adevărat scandal.

Eu propun să analizați situația, să vorbiți, să întrebați, să stopați agresiunea în adresa dvs., în cazul în care aceasta nu vă convine, și să învățați să interacționați cu partenerul de la egal la egal. Nu permiteți cuiva să vă jignească, e sarcina dvs. să aveți grijă de sine însăși și să învățați partenerul cum să se comporte cu dumneavoastră.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»