Articolul se referă la temele:

FibroScan: o metodă nedureroasă și precisă pentru diagnosticarea bolilor hepatice0

Materialul partenerilor Sancos 9 august 2018 12068
FibroScan: o metodă nedureroasă și precisă pentru diagnosticarea bolilor hepatice

Ficatul — un organ vital care îndeplinește în organismul uman o mulțime de funcții. Cu toate acestea este destul de vulnerabil la infecții virale, preparate medicamentoase și alți factori ai mediului ambiant.

În cazul afecțiunilor hepatice virale sau toxice, celulele ficatului încep să moară. Aceasta provoacă proliferarea țesutului conjunctiv cu apariția de cicatrici, cu alte cuvinte — fibroza. Dacă această proliferare a țesuturilor este identificată într-un stadiu incipient, fibroza poate fi tratată. Însă, dacă nu te adresezi la timp la specialist, atunci aceasta treptat se poate transforma în ciroză și acest organ foarte important pentru viață, încetează să funcționeze. Persoana care suferă de fibroză, de regulă, nu simte disconfort și doar atunci când deja e târziu – pacientul cu ciroză hepatică are dureri severe. Anume din acest motiv este atât de importantă diagnosticarea precoce.

O perioadă îndelungată, unica metodă de diagnosticare a fibrozei era biopsia — o procedură extrem de neplăcută pentru pacient. Pentru ca medicul să poată prelua țesut pentru analiză, peretele abdominal al pacientului era străpuns cu un ac pentru puncție. În 30 % dintre cazuri, aceasta procedură provoca sângerări severe și în cazuri rare, chiar deces.

Acum biopsia a fost înlocuită cu o nouă metodă de diagnostic – FibroScan

Fibroscanarea este o metodă neinvazivă de determinare a gradului de fibroză hepatică, precum și oferă o prezentare a stării ficatului în cazul altor afecțiuni. O ecografie standard determină doar densitatea țesăturii, în timp ce fibroscan-ul furnizează date privind rezistența tisulară în oscilațiile electromagnetice. Acest lucru face posibilă identificarea focarelor cu elasticitate redusă și începerea precoce a tratamentului. Elasticitatea (densitatea) ficatului — un parametru fizic exact, exprimat în kilopascali (kPa).

Măsurătorile se efectuează în zeci de puncte, ceea ce mărește posibilitatea de a evolua o zonă mai mare. Gradul de elasticitate se determină de către dispozitiv, fără participarea cercetătorului, ceea ce exclude subiectivismul în evaluarea rezultatelor. Pentru pacient această procedură este nedureroasă, confortabilă și, ceea ce este cel mai important – exactă!

Corespunderea rezultatelor, cel obținut prin fibroscanare și cel determinat prin examen histologic, a fost demonstrată pe mii de pacienți. În cadrul clinicii ”Sancos” diagnosticul se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete de înaltă performanță ”Logiq S8 XD Clear 2,0”, cu tehnologia integrată ”FibroScan” (produs de compania ”General Electric Healthcare”).

Scanerul USG ”Logiq S8 Clear 2,0” este una dintre cele mai bune opțiuni de investigații USG, datorită spectrului larg de senzori și multitudinii de funcții.

Indicații pentru ultrasonografia cu FibroScan:

  • Persoanelor cu vârsta de la 40 de ani cu scopul examinării medicale profilactice;
  • Hepatite virale;
  • Boli autoimune ale ficatului;
  • Boli de ficat ce se transmit genetic (de exemplu sindromul Gilbert);
  • Nivel ridicat de colesterol sau trigliceride;
  • Exces de greutate;
  • Suspiciune sau ciroză confirmată.

Dacă vreți să fiți siguri pe starea sănătății dvs. sau faceți parte din grupul de risc, cea mai bună opțiune — să nu vă faceți griji, ci să vă adresați unui specialist! Tehnologiile medicale moderne în mâinile unui specialist cu experiență vă vor ajuta să aflați la timp despre problemă, iar medicul va prescrie un tratament eficient, concret pentru cazul dumneavoastră.

Pentru a afla mai multe detalii despre procedură și pentru a vă programa, contactați-ne la numărul de telefon: +373 (22) 909-909, fie în regim online, completând formularul de pe site-ul nostru.

”Sancos” — sănătatea și frumusețea sunt de neprețuit. Aveți încredere în cei mai buni!

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Sancos — Instituție medicală multidisciplinară str. Moscova, 16 Tel.: 022 909-909, 022 909-908 www.sancos.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu