pazl

Articolul se referă la temele:

Viaţa intimă după naştere0

Viaţa intimă după naştere

După naşterea unui copil, în familie au loc tot felul de modificări: se schimbă regimul zilnic al părinţilor, orele de somn, atitudinea unuia faţă de celălalt — mama devine atotprotectoarea bebeluşului, iar tata, uneori, se simte neglijat şi respins. Această stare de lucruri se reflectă şi asupra vieţii intime a partenerilor. Ce schimbări au loc, cum trecem de această perioadă şi cum putem face faţă unor alte momente din viaţa sexuală a noilor părinţi, ne vorbeşte Liliana Chisari, magistru în psihologie, psiholog Salon "Doctor Lica".

Liliana ChisariLiliana Chisari

Dna Liliana, se schimbă viaţa intimă a unui cuplu după apariţia unui copil? Dacă "da", cum se manifestă aceste schimbări

Odată cu apariţia unui copil, soţii conştientizează că sunt responsabili încă pentru o viaţă, ei sunt cei ce-l vor ghida, îl vor educa, îl vor hrăni fizic și spiritual, vor îngriji de acest micuţ. Dacă până acum soţul şi soţia în cuplu au jucat rolul (din punct de vedere psihologic, emoțional și comportamental) fie de soț, soție, tată şi fiică, amant şi amantă, cavaler şi regină, — acum devin „Mamă” şi „Tată”. Deja între aceşti doi oameni apare un alt traseu de afecţiune. Mama devine mai protectoare, atenţia este axată pe bebeluş, respectiv, ca ea să-și dorească intimitate, e nevoie de timp pentru a se regenera hormonal după naștere. Din această cauză bărbatul se poate simţi respins uneori.

Cât durează perioada de adaptare a mamei la noul său statut şi ce ar trebui să facă un bărbat că să nu se simtă respins?

Este importantă comunicarea constructivă și echilibrată dintre ambii soți. De asemenea, înţelegerea şi răbdarea, afecțiunea psihoemoțională a partenerilor. În dependență de cum a decurs nașterea, prima lună post-natală, femeia mai poartă amintirea durerilor fizice, încă nu şi-a revenit hormonal, psihologic, de aceea e nevoie de sprijin moral din partea soţului. Refacerea post-natală durează de la 4 la 7 săptămîni, aceasta este pentru soţi o perioadă de încercare, de cultivare a răbdării. În această perioadă este recomandat ca ambii parteneri să fie atenţi unul față de altul, să se alinte, să se sărute, o deosebită importanţă au jocurile sexuale orale. Femeiea nu trebuie forțată, iar bărbatul nu trebuie neglijat. Faptul că nu există un contact intim, trebuie compensat prin erotismul la nivel de comunicare și dăruire emoțională, emotivitate reciprocă și deschidere spirituală.

După naşterea unui copil, de cele mai multe ori, sexul devine pentru un cuplu ceva monoton, firesc, lipsit de farmec. Jocurile erotice din dormitor, pot reaprinde flacăra de altădată?

Pentru multe cupluri, într-adevăr sexul cu timpul devine ceva monoton, obligaţie sau un act continuu de reproducere a vieții, imprimare standartizată și instinctuală. Procesul de intercunoaştere între soţi trebuie să fie incontinuu, soţul şi soţia trebuie să se recucerească din nou. Deaceea este bine ca ei să încerce ceva nou. Jocurile erotice readuc erotismul, adaugă "gust" relaţiei, excită, îi învaţă pe aceşti doi oameni să se cunoască mai bine unul pe altul, să îşi afle dorinţele, să se redeschidă, să iubească "altfel", să adauge pasiune și sens relației lor. E bine, pentru parteneri, să fie flexibili în gândire, să ştie a juca diferite roluri frumoase, să ştie a simţi preludiul și a-l continua prin sărutări și atingeri erotice.

Faptul că un copil mic doarme în aceiaşi cameră cu mama şi cu tata, poate să-i inhibe pe părinţi — aceştia să nu mai aibă libertatea sexuală de până acum. Ce facem în acest caz?

E recomandat ca micuţul să aibă camera sa aparte, propria intimitate. Dacă este la o vîrstă fragedă şi doarme cu părinţii, e important ca soții să-și creeze condiții armonioase pentru viața lor personală. Continuând ideea jocurilor sexuale, partenerii îşi pot imagina că sunt un revoluţionar şi o fugară, spre exemplu, joc în care e importantă precauția, tăcerea și pasiunea ce excită... şi face ca intimitatea să devină mai misterioasă și plină de farmec...Totul depinde doar de imaginaţia dvs.!

Dacă e să luăm cazul clasic, atunci când copilul îşi prinde părinţii în "flagrant delict", cum îi explicăm ce face mama şi tata?

Copilul de mic trebuie să aibă parte de o educaţie sexuală, la care să participe ambii părinţii. Trebuie să renunţăm la stereotipul precum că mama educă fetiţa, iar tata — băiatul. Ambii părinți urmează să investească suflet și armonie educațională prin care micuțul va expluara pozitiv lumea relațiilor interpersonale. Copilul trebuie să-şi cunoască corpul (explicându-i pe înţelesul său oganele genitale, în dependență de vârstă, chiar și prin termeni ştiinţifici). Atunci când copilul îşi vede părinţii făcând dragoste, este recomandabil echilibrul, de a nu stresa copilul, pentru a nu-i forma o traumă psihologică vis-a-vis de relația intimă. Dar, copilul trebuie pregătit să-și formeze o atitudine și o responsabilitate pentru faptele sale, pentru ce este permisibil și ce nu este admis pentru copii. E necesară comunicarea constructivă dintre părinți — copil, explicarea a ce este dragostea și cum se manifestă la persoanele mature. Micuţul trebuie să înţeleagă că în aşa mod mama şi tata se iubesc, iar el este rodul iubirii lor.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»