18 aprilie 2017

Durata concediului pentru îngrijirea copilului în R. Moldova ar putea fi redusă

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pledează pentru reducerea treptată a duratei concediilor pentru îngrijirea copilului.

La prima etapă se propune reducerea concediului cu doi ani. Astfel, concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la 3 ani va fi acordat până la 4 ani, dar nu până la 6 ani cum prevede legea actuală. Prevederea este stipulată în proiectul de lege privind modificarea Codului muncii.

Potrivit autorilor, problema privind reducerea duratei concediilor pentru îngrijirea copilului se discută la diferite niveluri de mai mult timp. Potrivit acestora, principalele dezavantaje ale concediilor excesiv de lungi pentru îngrijirea copilului sunt:

  • reducerea participării femeilor cu copii mici pe piața muncii;
  • pierderea de către salariați a abilităților profesionale;
  • reducerea șanselor de a avansa în carieră/salarial;
  • discriminarea indirectă a femeilor la angajare și ulterior la promovare;
  • efecte negative asupra mărimii pensiei.

În afară de concediul de maternitate și concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, femeii, precum și altor persoane menționate în Codul muncii, li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu menținerea locului de muncă (a funcției). În lipsa locului de muncă anterior (funcției anterioare), persoanelor menționate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcție echivalentă).

Codul muncii mai prevede că în baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menționate pot să lucreze în condițiile timpului de muncă parțial sau la domiciliu.

Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat din inițiativa salariatului în caz de concediu pentru îngrijirea copilului.

Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum și în stagiul de cotizare potrivit legii.

Autorii inițiativei consideră că modificările vizate vor asigura concilierea vieții de familie cu activitatea profesională și vor avea un efect benefic atât pentru salariați, cât și pentru angajatori.

Mai multe detalii despre regulile actuale de acordare a concediului de îngrijire a copilului, dar și despre plata îndemnizațiilor în Republica Moldova, aflați din articolul nostru: Indemnizația de maternitate și naștere în Moldova.
Sursa: bizlaw.md
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 287
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.