19 septembrie 2016

Meniu nou în școlile și grădinițele din R. Moldova

Conform deciziei Ministerului Sănătății R. Moldova, din 1 septembrie 2016 în grădinițele și școlile din țară trebuie să fie introdus un nou meniu.

Noul regim alimentar include multe fructe și legume, salate proaspete, compoturi din fructe uscate, produse integrale, lactate, carne și pește. Pentru prima dată, în alimentația din școli și grădinițe au fost introduse nucile, semințele și varza de mare. Totodată, de două ori pe săptămână copiilor li se va oferi pește.

Specialiștii au exclus din alimentație produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri și salamuri), produsele culinare prăjite în grăsimi și au redus cantitatea de pâine și paste făinoase.

Pentru ca bucatărilor, asistentelor medicale și administratorilor instituțiilor de învățământ să le fie mai ușor, specialiștii au întocmit o serie de meniuri -model — pentru sezonul cald și cel rece. Separat, vor fi prevăzute reguli pentru alimentația anumitor categorii de copii. Spre exemplu, pentru cei alergici va fi limitat consumul de ouă, pește, citrice și alte produse, care le pot provoca reacții adverse.

Potrivit calculelor Ministerului Sănătății, un model de meniu-standard astăzi este de circa 18 lei, pe când valoarea noilor meniuri este de aproximativ de 19-21 de lei. Ceea ce denotă faptul că introducerea noului meniu nu va dubla bugetele.

În același timp, regulamentul prevede mai multe ore de educație fizică, atât în procesul de instruire, cât și în cadrul activităților extrașcolare.

Totodată, autoritățile au înăsprit normele sanitare privind întreținerea blocului alimentar sau modul de prelucrare a unor alimente precum ouăle, carnea, peștele, lactatele, legumele, fructele etc.

Centrele de Sănătate Publică din R. Moldova vor efectua controale obligatorii pentru a verifica dacă toate grădinițele și școlile respectă și aplică noile meniuri alimentare. Totodată, medicii-șefi vor asigura instruirea personalului medical și celui din blocurile alimentare privind respectarea principiilor alimentației sănătoase în instituțiile de învățământ general.



Aflați cum se calculează plata pentru alimentația copiilor în grădinițele din Moldova, din acest articol.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 261
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.