1 iunie 2020

Important pentru cetățenii care au atins vârsta de pensionare, dar la moment se află peste hotare

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu unele precizări pentru cetățenii, care au atins vârsta de pensionare, conform legislației Republicii Moldova, dar care, la moment, aflându-se peste hotare, în țările cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, nu pot reveni din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19.

În acest context, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vârstă, autoritatea recomandă să depuneți cererea împreună cu setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituția competentă a Statului Contractant. În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestației sociale în statul unde domiciliază la moment, anexând rechizitele bancare corespunzătoare.

Pentru a afla mai multe despre condițiile de pensionare accesați butonul “Pensii” pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Iar următorul link vă va ajuta să găsiți adresele instituțiilor competente la care puteți apela, în cazul în care întruniți condițiile pentru a realiza dreptul de pensie.

Precizăm, că la momentul actual CNAS aplică 12 acorduri internaționale în domeniul securității sociale, semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, care prevăd aceleași tipuri de garanții sociale pentru lucrătorii și pensionarii migranți, ca și pentru cetățenii domiciliați în Republica Moldova.

Reamintim că potrivit legislației Republicii Moldova, începând cu 1 iulie 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbați constituie 63 ani, pentru femei este de 58 ani și 6 luni. Ultima se majorează treptat în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 ani.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 47
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.