De fapt, bănuiam că actualmente îngheţata nu este la fel de naturală şi benefică precum era în copilăria mea, dar un incident m-a făcut să mă gândesc în mod special asupra acestui fapt. . Aşa s-a întâmălat că am uitat să punem în frigider îngheţata, aceasta râmânând pe masă pentru o lungă şi fierbinte noapte de vară. Şi ce am descoperit? Nu, nu o mică băltoacă topită. Spre mirarea noastră, îngheţată îşi păstrase forma, culoarea şi aroma, doar puţin s-a lăţit. Din ce ingrediente ar trebui să fie pregătită, ca să nu se topească la temperatura de 27 de grade? Răspuns la această întrebare puteţi găsi pe etichete, dacă le citiţi cu atenţie. În cel mai bun caz, este lapte praf+emulgători, în cel mai rău — doar ulei de cocos şi palmier.
După acea întâmplare, am decis să preiau controlul asupra situaţiei. Am încercat o mulţime de reţete de îngheţată de pe internet, şi prin metoda probei şi a greşelilor, am ales cea mai simplă reţetă de preparare a îngheţatei de casă. Are un gust minunat. Chiar şi feciorul meu, care este foarte pretenţios (pe care, spre exemplu, nu-l poţi minţi cu suc de casă, spunând că este de la magazin), a apreciat îngheţata şi o mănâncă cu plăcere. Soţul, care cu mare scepticism urmărea experimentele mele, la fel în rezultat a dat preferinţă noii îngheţate. Acum doar de aceasta şi mâncăm.
Aşadar, reţeta:
Smântână (cu grăsime de 15-20 %) — 500-700 g.
Lapte condensat — o cutie (350-400 g).
Atât! Niciun fel de ouă, frişcă, gelatină şi alte ingridiente. Batem smântâna cu laptele condensat, turnăm în forme şi punem în frigider pentru 3 ore.
La dorinţă, puteţi adăuga în îngheţată vanilină, cacao, miez de nucă mărunţită, ciocolată, cocos, stafide, fructe. Dar, în varianta originală îngheţata este delicioasă.
Aspecte importante:
1. Cupăraţi lapte condensat original! Acum pe rafturile din magazine sunt o sumedenie de mărfuri contrafăcute, în cutii asemănătoare, dar cu conţinut diferit. Neapărat citiţi conţinutul — ar trebui să fie praparat doar din lapte natural şi zahăr. Niciun fel de grăsimi vegetale, arome suplimentare etc. Apropo, dacă dispuneţi de timp suficient, puteţi şi acasă prepara lapte condensat.
2. Cu cât smântâna e mai grasă, cu atât mai densă şi mai "grea" este îngheţata. Cu cât e mai mic nivelul de grăsime, cu atât e mai mare probabilitatea de a apărea în îngheţată mici formaţiuni de gheaţă. De câteva ori, am încercat să prepar îngheţată din smântână de casă — mie nu mi-a plăcut. Are un miros specific. Deci, cumpăr smântână obişnuită, de la magazin.
3. Puteţi turna îngheţata în recipiente obişnuite din plastic sau silicon. Eu am cumpărat boluri speciale pentru îngheţată. Acestea sunt ieftine, dar foarte comode. Pentru a scoate uşor îngheţata din recipiente, le puteţi ţine un minut în apă caldă.


×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.